Yetişkin bireylerde baş etme tutumları, psikolojik sağlamlık ve öz-şefkat arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between coping strategies, psychological resilience, and self-compassion in adults
- Tez No: 904435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik sağlamlık, öz şefkat, baş etme tutumları, psychological resilience, self-compassion, coping attitudes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada yetişkin bireylerin psikolojik sağlamlık, öz şefkat ve baş etme tutumları arasındaki ilişki ile demografik değişkenler açısından farklılıklar incelenmiştir. Bu araştırmanın örneklemini 18-60 yaş arasındaki 459 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Öz Duyarlılık Ölçeği, Başa Çıkma Tutumlarmn Değerlendirme Ölçeği ve Sosyodemografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenirliği ölçmek için Croanbach Alpha değerine bakılmış ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Verilerin dağılımının normallik sınaması için çarpıklık ve basıklık katsayılarına bakılmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Veri analizinde Pearson Korelasyon Katsayısı, Independent T Testi, ANOVA, Post-Hoc Bonferroni Testi ve Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Yetişkin bireylerde psikolojik sağlamlık, öz şefkat düzeyleri ile baş etme tutumları arasında anlamlı düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık ve öz şefkat arasında anlamlı yönde pozitif bir ilişki saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık ve öz şefkatin bireyin yaşadığı sorunlarla baş etmesinde etkili olduğu gözlenmiştir. Sosyodemografik değişkenler açısından bakıldığında: yaş ile psikolojik sağlamlık ve öz şefkat, medeni durum ve gelir durumu ile öz şefkat arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between psychological resilience, self-compassion, and coping attitudes among adults, as well as differences in these variables based on demographic factors. The sample consisted of 459 individuals aged between 18 and 60. The Adult Psychological Resilience Scale, Self-Compassion Scale, Coping Attitudes Assessment Scale, and Sociodemographic Information Form were used for data collection. To assess the reliability of the scales used in the study, Cronbach's Alpha values were examined, and it was concluded that the scales were reliable. For normality testing of the data distribution, skewness and kurtosis coefficients were checked, and it was determined that the data followed a normal distribution. Pearson Correlation Coefficient, Independent T-Test, ANOVA, Post-Hoc Bonferroni Test, and Hierarchical Regression Analysis were used for data analysis. A significant relationship was found between psychological resilience, self-compassion levels, and coping attitudes in adults. A positive and significant relationship was observed between psychological resilience and self-compassion. Psychological resilience and self-compassion were found to be effective in helping individuals cope with the challenges they face. In terms of sociodemographic variables, significant relationships were identified between age and both psychological resilience and self-compassion, as well as between marital status, income level, and self-compassion. The results obtained from the study were discussed in light of the relevant literature.