Kronik sinüzit ve nazal polipli olgularda fungal sinüzit sıklığı
The Incidence of fungal sinusitis in the cases with chronic sinusitis and nasal polyps
- Tez No: 90448
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Fungal Sinüzit, İnsidans, Tanı uislAKIASYON MHi '-.'EÎEf, Fungal sinusitis, Incidence, Diagnosis VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Kronik Sinüzit ve Nazal Polipli Olgularda Fungal Sinüzit Sıklığı Son yıllarda fungal infeksiyonlar için predispozan faktörlerin artması ve gelişen tanı yöntemleri paranazal sinüslerin fungal infeksiyonlarının görülmesinde artışa yol açmıştır. Bu araştırmada kronik sinüzit ve nazal polip nedeni ile öpere edilen olgularda fungal sinüzitlerin görülme sıklığı belirtilmeğe çalışıldı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde kronik sinüzit ve nazal polip tanısı konularak öpere edilen 40 olgunun biyopsi örneklerinde patolojik inceleme ve mikolojik kültür ile mantar araştırıldı. Bu 40 olgunun 5' inde fungal sinüzit tanısı konuldu. Olguların 3' ünde hem mantar kültüründe üreme, hem de patolojik inceleme sonucu mantar elemanları saptanırken, olguların 1' inde sadece kültürde üreme, 1' inde de sadece patolojik incelemede mantar elemanları saptandı. Fungal sinüzit tanısı konan olguları sınıflandırmak amacı ile deri testi, kan total IgE ve eozinofil değerlerinden de yararlanıldı. Olguların 2'si allerjik fungal sinüzit, İM mantar topu olarak sınıflandırılırken, diğer 2 olgu sınıflandınlamadı. Fungal sinüzitler çok yaygın olmamakla birlikte, tedaviye cevap vermeyen, kronik sinüzit ve nazal polipli olgularda etyolojide funguslar araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Incidence of fungal sinusitis in the cases with chronic sinusitis and nasal polyps. In the recent years, because of the increase in the predispositional factors for fungal infections and the improvement in diagnostic technology, paranasal fungal infections have been recorded at growing frequencies. This study was conducted to define the incidence of fungal sinusitis in the cases operated with the diagnosis of chronic sinusitis and nasal polyps. The biopsy specimens of the 40 patients who were operated with the diagnosis of chronic sinusitis and nasal polyps in the Çukurova University Balcah Hospital, were undergone to pathologic evaluation and also cultured for fungal etiology. 5 of these 40 patients had mycologically the diagnosis of fungal sinusitis, 3 of them had positive findings both in pathologic evaluation and mycotic culture 1 of the remaining 2 had positive pathologic evaluation, negative culture and the other one had postive culture, negative pathologic evaluation. Skin tests, total blood IgE levels and eosinophil levels are also used for classification of the patients with fungal sinusitis. 2 patients classified as allergic sinusitis and 1 patient classified as fungus ball while the remaining 2 could not be classified. Although fungal sinusitis are not very common entiety cases with chronic sinusitis and nasal polyps which are refractory to medical therapy should be evaluated for fungal etiology.