Adenoid hipertrofili çocuklarda sinüzit
Sinusitis of children with adenoid hypertrophy
- Tez No: 90447
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇAĞATAY AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adenoid hipertrofi, paranazal sinüs, pediyatrik sinüzit. IV, Adenoid hypertrophy, paranasal sinusitis, pediatric sinusitis. 1WKUMAHTASVON ME
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET ADENOİD HİPERTROFILI ÇOCUKLARDA SİNÜZİT Adenoid hipertrofisi ve paranazal sinüs enfeksiyonları kulak burun boğaz kliniğinde yaygın görülen hastalıklardır. Her iki hastalık arasında ilişki bulunduğu birçok çalışmada belirtilmektedir. Çocuklarda hipertrofîk tonsil ve adenoidin obstrüksiyonu ve organ disfonksiyonu nedeniyle otitis mediaya, rinosinüzite, obstrüktif sleep apneye, konuşma bozukluklarına, yüz gelişim değişikliklerine neden olduğu ve yaşam kalitesini etkilediği hususunda çalışmalar vardır. Bu araştırmada adenoid ve paranazal sinüslerin radyolojik görüntüleme ile birlikte, bakteriyolojik kültür sonuçları karşılaştırılarak, sonuçların irdelenmesi ve ilişkilerinin ortaya konması amaçlandı. Çalışmaya yaş ortalamaları 6,4 ( 2 yıl 4 ay - 12 ) olan, 29 erkek ve 15 kız çocuk alındı. Vakalara preoperatif dönemde radyolojik görüntüleme yapıldı ve adenoid hipertrofi ile paranazal sinüslerin durumu Radyoloji Anabilim Dalı tarafından değerlendirildi. Adenoid hipertrofi nedeniyle adenoidektomi yapıldı. Operasyon esnasında maksiller sinüs lavajı yapılarak aspirasyon materyali ile adenoid doku materyali bakteriyolojik kültür amacıyla Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 9.0 paket istatistik programı kullanıldı. Çalışma sonucu adenoid hipertrofili çocukların % 59' unda paranazal sinüs enfeksiyonu bulundu. Adenoid doku boyutu ile paranazal sinüs enfeksiyonları arasında radyolojik ve mikrobiyolojik olarak istatistik! anlamda ilişki olmadığı tespit edildi (P>0.05). Adenoid hipertro fisin in sinüzit etyoloj isindeki rolünün, lokal bakteriyel bir rezervuar olarak bulunmasından kaynaklandığı, adenoid hipertrofi ile sinüzit semptomları arasında benzerlik bulunduğu, mevcut sinüs enfeksiyonlarının adenoidektomiden fayda görebileceği ve bu nedenle pediyatrik hasta grubunda adenoidektomi önerilebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SINUSITIS OF CHILDREN WITH ADENOID HYPERTROPHY Adenoid hypertrophy and paranasal sinus infections are common diseases seen otorhinolaryngology clinics. Presence of a relationship between these diseases is indicated in many studies. There are also studies which show that these diseases cause otitis media, rhinosinusitis, obstructive sleep apnea, language disorders and orofacial growth abnormalities because of obstructing adenoids and tonsils and organ disfunction. Thus, living standards and quality are effected. This study aims revealing the relationship between adenoid hypertrophy and paranasal sinus infection by comparing the results of bacteriological cultivation in addition to the radiological imaging of adenoids and paranasal sinus. Forty-four children, 29 boys and 15 girls, participated in this study and their average age was 6,4 (2 year 4 months - 12). Radiological imaging was applied to subjects in the preoperative period, and adenoid hypertrophy and paranasal sinus were examined by Radiology Department. Adenoidectomy was performed because of adenoid hypertrophy. Maxillary sinus lavage was applied during the operation and aspiration material and adenoid tissue materials were examined by Microbiology Department for bacteriological cultivation. The data was analyzed by SPSS 9.0 statistical program. Paranasal sinus infection was found in 59% of participant children with adenoid hypertrophy. In this study, it was also found out that there was no statistically significant radiological and microbiological relationship between adenoid tissue size and paranasal sinus infections (P>0.05). It was suggested that the effect of adenoid hypertrophy on sinusitis etiology could be caused because of its presence as a local bacterial reservoir. The result also show that there is a similarity between adenoid hypertrophy and symptoms of sinusitis, and adenoidectomy can be beneficial in sinus infections, and for this reason, adenoidectomy can be suggested in pediatric patients.