Nazal polipozisli kronik rinosinüzitte endoskopik sinüs cerrahisi sonrası nüksü öngörmede klinik, radyolojik ve immünolojik belirteçlerin rolü
The role of clinical, radiological, and immunological markers in predicting recurrence after endoscopic sinus surgery in chronic rhinosinusitis with nasal polyps
  1. Tez No: 1004439
  2. Yazar: UTKUCAN AYESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Flowmetri, Nazal polipler, Nazal sekresyon, Nüks, Sinüzit, Nasal polyps, Nasal secretion, Recurrence, Sinusitis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, nazal polipli kronik rinosinüzit hastalarında post-operatif kontrol kaybını öngörebilecek klinik, radyolojik ve çok kompartmanlı (doku, kan, nazal sekresyon, plazma) immünolojik belirteçleri saptayarak çok değişkenli bir tahmin modeli geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya opere edilen 30 polipli KRS ve 8 sağlıklı kontrol hastası dahil edilmiştir. Hastaların klinik, radyolojik, endoskopik ve anket skorları kaydedilmiştir. Doku ve kan örneklerinde akım sitometrisi yöntemiyle T hücre alt grupları (TYardımcı, TSitotoksik, TRegülatör) ve bu hücrelerin sitokin (IL-5, IL-10, IL-17, IFN-γ) ekspresyonları analiz edilmiştir. Sekresyon ve plazmada serbest sitokin seviyeleri çoklu sitokin analizi ile ölçülmüştür. Veriler tekli ve çoklu değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir Bulgular: Ameliyat öncesi Lund-Mackay skoru, kontrol kaybını öngören en güçlü bağımsız risk faktörü olarak saptanmıştır. İntranazal steroid kullanımına yönelik tedavi uyumsuzluğunun nüks riskini 5,5 kat artırdığı belirlenmiştir. Polip oluşumunda IL-5 genel bir zemin faktörü olduğu saptanmıştır. Doku TYardımcı hücrelerindeki IL-17 ekspresyonu kontrol kaybını öngören bağımsız biyobelirteç olduğu, kandaki CD3+ T hücre oranı ve IFN-γ ekspresyonunun nüks riskini azaltan koruyucu etkileri olduğu saptanmıştır. Plazma ve sekresyondaki serbest sitokin ölçümleri ise kontrol kaybını öngörememiştir. Sonuç: Nazal polipli KRS'de post-operatif kontrol kaybı, sadece klasik Tip-2 inflamasyonla değil; kortikosteroid direncine zemin hazırlayan agresif Tip-3 (IL-17) ve Tip-1 (IFN-γ) inflamasyon mekanizmaları ve masif hücre göçü ile karakterize“karma”bir patogeneze dayanmaktadır. Hücre içi akım sitometrisi güçlü bir prognostik araç olarak öne çıkarken; tedaviye dirençli kontrolsüz olgularda anti-IL-17 yolağını hedefleyen yeni nesil ajanlar, yeni tedavi seçeneği olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to develop a multivariate prediction model by identifying clinical, radiological, and multi-compartmental (tissue, blood, nasal secretion, and plasma) immunological markers that can predict postoperative loss of control in patients with chronic rhinosinusitis with nasal polyps Materials and Methods: The study included 30 operated patients with CRSwNP and 8 healthy controls. Clinical, radiological, endoscopic, and survey scores were recorded. T-cell sub-groups (T-helper, T-cytotoxic, and T-regulatory) and the cytokine (IL-5, IL-10, IL-17, and IFN-γ) expressions of these cells were analyzed in tissue and blood samples using the flow cytometry method. Free cytokine levels in secretion and plasma were measured using multiplex cytokine analysis. Data were evaluated through univariate and multivariate logistic regression analyses. Results The preoperative Lund-Mackay score was identified as the strongest independent risk factor predicting loss of control. It was determined that treatment non-compliance regarding intranasal steroid use increased the risk of recurrence by 5.5-fold. IL-5 was found to be a general baseline factor in polyp formation. IL-17 expression in tissue THelper cell was identified as an independent biomarker predicting loss of control, while the CD3+ T-cell ratio and IFN-γ expression in blood were found to have protective effects that reduce risk. Free cytokine measurements in plasma and secretion were unable to predict the loss of control. Conclusion: Postoperative loss of control in CRSwNP is not solely based on classical Type-2 inflammation; it rests on a“mixed”pathogenesis characterized by aggressive Type-3 (IL-17) and Type-1 (IFN-γ) inflammatory mechanisms that predispose to corticosteroid resistance and massive cell recruitment. While intracellular flow cytometry emerges as a powerful prognostic tool, next-generation agents targeting the anti-IL-17 pathway may serve as a new therapeutic option for treatment-resistant uncontrolled cases.