عقود الامتياز التجاري وأحكامه في الفقه الإسلامي
Franchise sözleşmesi ve islam'daki hükmü
  1. Tez No: 904636
  2. Yazar: ABDDULLAH YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HEYTEM HAZNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Franchise Sözleşmesi, Franchise Veren, Franchise Alan, Teknik bilgi, ceza maddesi, küçük madde Franchise Sözleşmesinin Sona Ermesi, franchise, commercial franchise, franchisor, Franchisee, technical knowledge, supply contract, penalty clause, minor clause
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Franchise sözleşmelerinin niteliğini kamu ve özel tarifleriyle tanım açısından ele almayı amaçlamaktadır, bu sözleşme ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. Franchise sözleşmesi ise franchise verenin markasını ve diğer gayri maddi mallarının kullanımını sağlamakla ve franchise alanı korumakla yükümlü olduğu, franchise alanın ise sisteme dâhil olarak mal veya hizmetlerin sürümünü gerçekleştirdiği ve bunun karşılığında franchise verene ücret ödemekle yükümlü olduğu tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Franchise sözleşmelerinin benzer sözleşmeler ile en önemli farklılıklarıyla açıklığa kavuşturmuştur, imtiyaz veren ve alan tarafların yükümlülükleri ve yapılması gerek olan borçları beyan edilmektedir, Franchise sözleşmelerinin avantajlarını bazı olumlu ve olumsuz yönleriyle birlikte franchise sözleşmesinin sona ermesi nedenlerini açıklamaktadır. Bu çalışma franchise Sözleşmesi ile ilgili tüm Şer'i hükümlerini kapsayarak bu sözleşmenin geçerliliği için gerekli koşullarını ve Şer'i standartlarını da yansıtmaktadır ve günümüzdeki ticari uygulamalarını bazı örnekleriyle birlikte İslam alımlarının farklı görüşlerini Kur'an ve Sünnetten alan fıkhı hükümleri konusunda kanıtını sunmaktadır. Son olarak bu çalışma birçok önemli bulgular ve önerilerle ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This study has dealt with the nature of commercial franchise contracts in terms of a comprehensive definition, both public and private, and the emergence of these contracts and their stages of development, as well as clarification of the different types of commercial concession contracts with the most important differences between similar contracts, and the obligations of commercial concession contracts from the grantor and grantee, and to clarify the characteristics and advantages of these Contracts with some negatives at the state level, where the researcher relied on the descriptive approach in the theoretical aspect, and followed the inductive approach in the applied aspect of concession contracts and the franchisor, and solutions to some investment formula issues through what was easy for me to find in the books of Islamic jurisprudence. The study reached to know the provisions of Sharia with everything related to commercial franchise contracts in Islamic jurisprudence in terms of description and judgment according to its adaptation, the legal controls resulting from the contract, and the conditions for its validity and mentions some contemporary applications with their likes on commercial franchise contracts in the chapter on financial transactions, and the jurisprudential ruling for dealing with a concession contract. According to most scholars, it is permissibility and permissibility, even if it does not violate the Sharia, with an explanation of the various opinions of contemporary legal scholars in adapting this contract because it is among the vehicle contracts, and the study ends with a some of important recommendations.