تعليق العقود وإضافتها وتأقيتها - الشروط والأحكام
Akitlerde talik, izafe ve takyit - şartlar ve hükümler
- Tez No: 925148
- Danışmanlar: PROF. DR. HEYTEM HAZNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Akitler, İzâfe, Ta'lik, Tâkit, Contracts, Addition, Holding, Timing
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışma, sözleşmelerin arasındaki farklılıkların beyan edilmesini ve hükümlerin açıklamasını ile birlikte askıya alınması, eklenmesi ve devam ettirmesi üzere zamanlama yapılmasını amaçlanmaktadır. Çalışma Tümevarımcı, tanımlayıcı ve analitik yaklaşımı takip etmiştir. Çalışma sonuçları Fakihlerin yorum ek hüküm sözleşme zamanı ilgili mutlak bir yasaklama yada mutlak caiz görmedi aksine şeriat delillerine istinaden belirli koşullar gösterdi buna göre her sözleşmenin farklı bir hükümü vardır Genel görüş mülkiyet sözleşmelerin askıya alınması yada eklenmesini caiz olmadığını söyledi, ancak koşullu sağladığı durumda bazı sözleşmeleri istisna ettiler örneğin kefalet sözleşmesi. Sözleşmelerin zamanlaması konusuna gelince Fâkihlerin zamanın bir parçası olan sözleşmelerin zamanlama yapılmasını koşul koydular kira sözleşmesi gibi ancak mülkiyetten çıkmalı olan sözleşmelerin zamanlaması kesinlikle Kabul edilmemektedir bunun nedeni mülkiyetin sonsuz ve devamlı satış sözleşmeleri gibi, bazı sözleşlemeler ise hem geçişi hemde mutlak olabil vekâlet sözleşmeleri gibi bunu ilgili fakihlerin hükümleri vardır
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to clarify the concept of contracts' holding, addition, and timing, it explains its conditions, shows the differences between it, and reviews its related rules. The study is based on extracting the terms and rules of these conditions related to contracts, and the study followed the inductive, descriptive and analytical approach. The results of the study concluded that the jurists did not prohibit the suspension, addition, or timing of contracts in general, they did not allow it absolutely either, but there were specific conditions that they extracted from the religious evidences. Based on this, each type of contract had a different ruling from the other. The majority said that it is not permissible to suspend or add ownership contracts, however, they excluded some contracts from this, allowing them to be suspended or added if the condition was appropriate, such as the warranty contract. As for timing of contracts, the jurists held that the contracts in which the period is part of it stipulated that it should include timing, such as lease contracts. As for the contracts in which the partnership is totally removed, contract timing is absolutely not acceptable, because the requirement of ownership is perpetuity, like a sale contract. Also, there are contracts that can be temporary, and they can be absolute, such as a contract of speculation and agency, and the jurists have sayings in that.