Sağlıkta şiddet olgusunun tıp fakültesi öğrencilerinin kaygı durumuna, umut düzeyine ve mesleki bakış açıları üzerine etkisi
The effects of violence in health institutions on the anxiety levels, hopeness levels, and perspectives on their professional future of medical faculty undergraduate students
- Tez No: 904685
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Şiddet, Hekim, Tıp Fakültesi, Öğrenci, Anket, Health, Violence, Physician, Medicalfaculty, Student, Survey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
SAĞLIKTA ŞİDDETİN TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN KAYGI DURUMUNA, UMUT DÜZEYİNE VE MESLEĞE BAKIŞINA ETKİSİ Şiddet, kişiye fiziksel ve ruhsal açıdan zarar veren adli bir olgudur. Bu sebeple şiddetin her türlüsü adli tıp alanı içerisinde yer almaktadır. Bu araştırma tıp fakültesi lisans öğrencilerinin sağlık kurumlarında yaşanan şiddet sebebiyle kaygı durumunu, umutsuzluk düzeyini ve mesleki geleceklerine bakış açılarına etkisi gibi şiddetin etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda; araştırmanın çalışma grubu Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören 533 öğrenciden oluşmuştur. Bu çalışmada araştırmacı tarafından oluşturulan ve içeriğinde öğrencilerin sosyodemografik özelliklerini (yaş, cinsiyet, hastalıklar, aile eğitim durumları, tıp fakültesini tercih etme sebepleri, kaçıncı sınıf öğrencisi oldukları), katılımcıların sağlık kurumlarında şiddet konusunda görüş ve deneyimlerini (en çok hangi kurumlarda, hastanenin hangi bölümünde ve branşlarda şiddet ile karşılaşıldığı, en çok şiddet ile karşılaşan sağlık meslek grupları, daha önce sağlık kurumlarında şiddet ile karşılaşma durumları, şiddetin nedenleri, önleme yolları gibi) içeren 28 soruluk bir anket ve katılımcıların umutsuzluk düzeylerini ölçen 20 soruluk Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. 533 kişinin verileri SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sorularının yanıtlarını bulmak üzere tanımlayıcı istatistiklerden aritmetik ortalama, standart sapma, ortanca, min-max değerleri verilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi %95, güven aralığı da p değerinin 0.05'ten küçük olması durumu olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; katılımcıların daha çok sözel şiddetle karşılaştığı, en yüksek oranda 4. sınıf bunu takiben 6. sınıf döneminde şiddet ile karşılaştıkları, %95.5'inin sağlık kurumlarında yaşanan şiddetin pratisyen hekimlerin branş seçimine etkili olduğunu, şiddet konusunda acil tıp ve cerrahi branşların daha riskli olduğunu, erkek personellerin daha çok fiziksel, kadın personellerin daha çok sözel şiddete maruz kaldıklarını, en çok hastaların işlerinin bir an önce halledilmesini istemeleri ve sadece kendi durumlarını önemsemeleri sebebiyle şiddet olaylarının gerçekleştiğini, şiddet olaylarının önlenebilmesi için ceza ve güvenlik önlemlerinin arttırılması gerektiğini, sağlık meslek grupları içerisinde en çok şiddetle karşılaşanların doktorlar olduğunu, bunu hemşirelerin takip ettiğini belirtmiş, katılımcıların %80.8 oranında geleceğe kaygı ile baktıkları ve yaklaşık üçte birinin şiddet, çalışma koşulları ve maaş gibi sebeplerle yurt dışında çalışmayı düşündüğü belirlenmiştir. BUÖ değerlendirmesi sonucunda umutsuzluk düzeyinin 5. sınıf dönemi hariç düzenli olarak artarak 6. sınıf döneminde pik yaptığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular literatür eşliğinde tartışılmıştır. Şiddet olaylarını ve olumsuz etkilerini önleyebilmek için; etkin güvenlik önemleri alınmalı, şiddet olaylarına karşı caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmalı, hekimlerin çalışma koşulları iyileştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF VİOLENCE İN HEALTH İNSTİTUTİONS ON THE ANXİETY LEVELS, HOPENESS LEVELS, AND PERSPECTİVES ON THEİR PROFESSİONAL FUTURE OF MEDİCAL FACULTY UNDERGRADUATE STUDENTS Violence is a forensic phenomenon that causes physical and mental harm to individuals. Therefore, all forms of violence are included in the field of forensic medicine. This research aims to determine the effects of violence in health institutions on the anxiety levels, hopeness levels, and perspectives on their professional futures of medical faculty undergraduate students. In this context, the study group consisted of 533 students studying at the Faculty of Medicine at TokatGaziosmanpaşa University.In this study, data were collected using a 28-question survey created by the researcher, which included the students' sociodemographic characteristics (age, gender, illnesses, family educational background, reasons for choosing medical school, year of study), and their opinions and experiences regarding violence in health institutions (the institutions where violence is most encountered, the departments and branches of hospitals where violence occurs most frequently, the health profession groups most exposed to violence, previous encounters with violence in health institutions, the reasons for violence, ways to prevent it, etc.), as well as the Beck Hopelessness Scale, which consists of 20 questions and measures the participants' levels of hopelessness.The data of 533 individuals were analyzed using the SPSS 25.0 program. To answer the research questions, descriptive statistics such as arithmetic mean, standard deviation, median, and min-max values were provided. A p-value of less than 0.05 within the 95% confidence interval was accepted as the statistical significance level. According to the research findings, participants mostly encountered verbal violence, with the highest incidence occurring in the 4th year, followed by the 6th year; 95.5% believed that violence in health institutions influenced the specialty choice of general practitioners, with Emergency Medicine and surgical branches being more risky; male staff were more exposed to physical, while female staff were more subjected to verbal violence; incidents of violence often occurred due to patients demanding immediate resolution of their issues and focusing solely on their own situation; it was suggested that increasing penalties and security measures are necessary to prevent such incidents; doctors were reported as the health profession group most exposed to violence, followed by nurses; 80.8% of participants expressed anxiety about the future, and approximately one-third considered working abroad due to reasons such as violence, working conditions, and salaries.The BUÖ assessment revealed that the level of hopelessness increased regularly, peaking in the 6th year, except for the 5th year. The findings were discussed in light of the literature. To prevent violent incidents and their negative impacts, effective security measures should be taken, deterrent legal regulations should be implemented, and the working conditions of physicians should be improved.