Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet: Tekirdağ İl sağlık Müdürlüğü kurumlarında sağlıkta şiddet vakaları
Violence against health employees: Health violence in Teki̇rdağ Provincial Health Institutions
  1. Tez No: 570315
  2. Yazar: HACER TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlık Çalışanı, Sağlıkta Şiddet, Beyaz Kod, Violence, Health Worker, Violence in Health, White Code
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsanlık tarihi ile birlikte var olan şiddet, sahip olunan güç ya da kudretin başka bir insana, kendine veya başka bir gruba yaralama ve kayıpla sonlanan yada sonlanma ihtimali olan tehdit şeklinde ya da bizzat uygulanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde toplumun her kesiminde şiddet davranışlarının yaygınlaştığı ve sıradanlaştığı görülmektedir. Şiddet toplumun tüm kesimlerinde görülmekle birlikte özellikle işyerlerinde gittikçe artan ve tüm çalışanları etkileyen bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Son yıllarda ülkemizde sağlık çalışanlarına yönelik her gün sözel (bağırma, hakaret etme, tehdit etme, aşağılayıcı konuşma vb.) şiddet, fiziksel (itme, kakma, bıçakla saldırma, eşyalara zarar verme vb.) şiddet, hatta cana kast etme gibi şiddet olgusunun var olduğunu, basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında sıklıkla paylaşılır hale geldiği bilinmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın iki önemli amacı bulunmaktadır. İlk olarak sağlıkta şiddet konusunda farkındalık oluşturulması, ikinci olarak ise, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Kurumlarında 2016-2018 Yılları Arası Sağlıkta Şiddet Vakaları Beyaz Kod bildirimlerinin analizleri yapılarak, sağlıkta şiddeti azaltmaya yönelik önerilerde bulunmaktır. Çalışmamızın sonucunda Tekirdağ İli'nde en fazla sağlıkta şiddet Çerkezköy İlçesinde ve sağlık kuruluşları arasında Çerkezköy Devlet Hastanesinde yaşandığı, hekimlerin diğer sağlık çalışanlarına göre daha fazla şiddete maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Çerkezköy Devlet Hastanesinde sağlık ta şiddet ile ilgili spesifik araştırmalar yapılarak, önlemler alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violance, which exist since the first day of human history, is the result of the application of power or might so to others or to himself/herself, and the threat of injury that ends with the possibility of injury or lost. In recent years, it has been observed that violent behaviors have become widespread and ordinary in all divisions of the society worldwide. Although violence is observed in all segments of the society, work place violence has become a public health problem that is constantly increasing and affecting many employees. Health institutions are one of the workplaces where workplace violence is frequently experienced. Recently, there have been many cases of verbal(shouting, insulting, threatening, humiliating speech, etc.) or physical violance(pushing, inlaying, knife attacking, damaging goods) in health sector in Turkey. In this context, this study has two main objectives. The first one is to raise awareness towards violance in health, the second one is to make suggestions for reducing violence in healt institutions by conducting analysis of White Code notifications on violence in health cases between the years 2016-2018 in Tekirdağ Provincial Health Directorate Institutions. The study results has showed that verbal violence is the most frequently experienced form of violence in health in Tekirdağ between the years 2016-2018, the utmost violence i health cases occured in Çerkezköy, doktors were subjected to violent behaviors more than the other health practitioners. In order to prevent violence in health sector, it is suggested to provide necessary training to both health workers and patients and their realtives and to carry out studies to solve the problems of health sector