Agency from a phenomenological perspective: Action, intentionality, ownership and responsibility
Fenomenolojik açıdan eyleyenlik: Eylem, yönelimsellik, sahiplik ve sorumluluk
- Tez No: 904706
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YURDAKUL KAVAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: eyleyenlik, eylem, yönelimsellik, sahiplik, sorumluluk, duygu, zihin, bilinç, Agency, Action, Intentionality, Ownership, Responsibility, Sense, Mind, Consciousness
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu doktora tezi, eyleyenin eylemden sorumlu olduğu ve olmadığı farklı durumları inceleyerek ve literatürdeki karşıt görüşlere atıfta bulunarak yönelimselliğin eylemdeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle de“öznelik atfetme (sahiplik)”,“eyleyenlik atfetme”,“iyelik duygusu”ve“eyleyenlik/eyleme duygusu”nosyonlarını kullanarak yönelimselliğin eylemdeki rolünü, eylem türleri ile onların yönelimsellikle olan ilişkilerini ve eyleyenin eylemlerinden sorumlu tutulabileceği durumları incelemektedir. Bu tez üç bölüme ayrılmaktadır. İlk bölümde, Husserl'in fenomenolojik yöntemi ile Husserl'in düşüncesindeki yönelimsellik ve eylem kavramları çalışılmaktadır. İkinci bölümde, eyleyenin rolü, Husserl'in düşüncesinden Sartre'ın düşüncesine geçişte, sahiplik, Öteki ve sorumluluk kavramları bağlamında tartışılmaktadır. Son bölümde, Merleau-Ponty açısından, kendi ile diğer nesnelerden ayrılan bir deneyim olarak ötekinin farkı ve dünya-içinde-olmak kavramı tartışılmaktadır. Sonuç olarak, eylem, yönelimsellik, sahiplik ve sorumlulukla ilgili sorular fenomenolojik yöntem açısından incelenmekte, önemli kavramlar açıklanmakta ve bu kavramlar arasındaki bağlantılar analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to explore the role of intentionality in action by examining different cases in which the agent is and is not responsible for the action, and by referring to contrasting views on it in the literature. More precisely, this dissertation explores the questions of the role of intentionality in action, the types of action and their relation to intentionality, and the cases in which the agent can be held responsible for his\her actions, by utilizing the notions of“attribution of subjectivity (ownership)”,“attribution of agency”,“sense of ownership”and“sense of agency”. The dissertation is divided into three sections. In the first section, Husserl's phenomenological method and the concepts of intentionality and action in Husserl's thought is studied. In the second section, the role of the agent is discussed in the context of the concepts of ownership, the Other and responsibility in a transition from Husserlian to Sartrean thought. In the last section, the distinction between self and other as an experience that is distinct from other objects from the perspective of Merleau-Ponty and the concept of being-in-the-world are discussed. In conclusion, the questions relevant to action, intentionality, ownership and responsibility are scrutinized in terms of the phenomenological method as the crucial concepts are explained and the relations between these concepts are analyzed.