Az katlı çelik yapılar için kiriş mesnet bölgelerinde plaka takviye sistemleri ile sismik davranışların incelenmesi
Determination of seismic behavior with plate reinforcement systems in beam support areas for steel structures
- Tez No: 904705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFEZ KEYPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik yapılar, Çelik bina, Ekonomik tasarım, Plaka takviye, Rijitlik, Steel Structure, Steel Building, Economic Design, Plate Support, Rigidity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu Tez kapsamında 4 katlı bir yapının 3 farklı şekilde tasarımı yapılmış ve bu tasarımların gerilme,şekil değiştirme yatay deplasman,deprem kuvveti,periyot ve ağırlık açısından karşılaştırılması yapılmıştır.Aynı zamanda 12 adet 2d frame analizi yapılmış olup 4mm plaka eklenen I kirişlerin gerilme ve düşey deplasman değerleri incelenmiştir.yapılarda en iyi takviyenin ekonomik ve mukavemet açısından 28 mm plaka takviyesi olduğu ve 60cm boyunca kaynaklı birleşimin en elverişli sonucu verdiği gözlemlenmiştir.yapılan 3d analizler sonucunda plaka takviye sistemli yapıların çok rijit ve güvenli aynı zamanda da çok daha ekonomik ve hafif bir özellikte olduğu görülmüştür.Yapılarda ekonomik ve yönetmeliklere uygun güvenli yapılar inşaa edilmesi amaçlanmıştır.Ülkeye katkısı büyük önem taşıyan çelik üretimi ekonomik kullanımla daha da faydalı olacağı için plaka takviye ile bir yapının nasıl bir davranış gösterebileceği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, a 4-storey building was designed in three different ways and these designs were compared in terms of stress, deformation, horizontal displacement, earthquake force, period and weight. At the same time, 12 2D frame analyzes were made and the stress and vertical displacement of I beams with 4 mm plates added were made. values have been examined. It has been observed that the best reinforcement in the structures is 28 mm plate reinforcement in terms of economy and strength, and the welded connection along 60 cm gives the most favorable result. As a result of the 3D analysis, the structures with plate reinforcement system are very rigid and safe, and at the same time, they are much more economical and lightweight. It is aimed to build safe structures that are economical and in compliance with the regulations. Since steel production, which has a great contribution to the country, will be more beneficial with economical use, it has been examined how a structure can behave with plate reinforcement.