Abdominal cerrahi girişim geçiren hastalarda ameliyat öncesi kaygı düzeyi ve nutrisyonel durumun ameliyat sonrası ağrı ve uyku kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of preoperative anxiety level and nutritional status on postoperative pain and sleep quality in patients undergoing abdominal surgery
- Tez No: 904747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA EYİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Abdominal cerrahi, kaygı, nutrisyonel durum, ağrı, uyku, Abdominal surgery, anxiety, nutritional status, pain, sleep
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Abdominal cerrahi girişim geçiren hastalarda ameliyat öncesi kaygı düzeyi ve nutrisyonel durumun ameliyat sonrası ağrı ve uyku kalitesi üzerine etkisini araştırmaktadır. Yöntem: Araştırma, Ocak-Mayıs 2023 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda abdominal cerrahi geçiren 199 hasta üzerinde tanımlayıcı bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından hastalarla yüz yüze yapılan anketlerle toplanmıştır. Bu süreçte“Birey Tanılama Formu”,“Yetişkin Hastalar İçin Cerrahi Kaygı Ölçeği”,“Mini Nutrisyonel Değerlendirme Anketi”,“Sayısal Ağrı Ölçeği”ve“Görsel Kıyaslama Uyku Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların ameliyat öncesi cerrahi kaygı ölçeği ve MNA toplam puanları sırasıyla 14,20 ± 9,07 ve 20,08 ± 4,32 olarak belirlenmiştir. Ameliyat sonrası ağrı şiddeti en yüksek 7,78 ± 1,86 ortalama ile postoperatif sıfırıncı gündeki ilk ölçümde bulunmuştur. Hastaların uyku kalitesi 709,72 ± 237,58 ortalama ile postoperatif birinci günde düşük kalitede kaydedilmiştir. Ağrı şiddeti ile cerrahi kaygı puanı arasında zayıf ama anlamlı pozitif bir korelasyon bulunduğu, nutrisyonel durum ile zayıf ama anlamlı negatif bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Cerrahi kaygı düzeyi ve nutrisyonel durum ile ameliyat sonrası uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Ameliyat öncesindeki cerrahi kaygı düzeyinin ve nutrisyonel durumun ameliyat sonrasındaki uyku kalitesini etkilemediği ancak ağrı şiddeti üzerine etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Cerrahi kaygı düzeyindeki artış postoperatif ağrı şiddeti üzerinde yükseltici yönde etki gösterirken, normal düzeydeki nutrisyonel durum ağrı şiddetini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: It investigates the effect of preoperative anxiety level and nutritional status on postoperative pain and sleep quality in patients undergoing abdominal surgery. Methods: The study was conducted as a descriptive study on 199 patients who underwent abdominal surgery in the Department of General Surgery of Eskişehir Osmangazi University Health, Practice and Research Hospital between January and May 2023. The data were collected by the researcher through face-to-face questionnaires. In this process,“Individual Diagnosis Form”,“Surgical Anxiety Scale for Adult Patients”,“Mini Nutritional Assessment Questionnaire”,“Numerical Pain Scale”and“Visual Comparison Sleep Scale”were used. Results: The preoperative surgical anxiety scale and MNA total scores were 14.20 ± 9.07 and 20.08 ± 4.32, respectively. The highest postoperative pain intensity was found in the first measurement on postoperative day zero with a mean of 7.78 ± 1.86. Patients' sleep quality was recorded as low quality with a mean of 709.72 ± 237.58 on the first postoperative day. There was a weak but significant positive correlation between pain intensity and surgical anxiety score and a weak but significant negative correlation with nutritional status. No significant correlation was found between surgical anxiety level and nutritional status and postoperative sleep quality. Conclusions: It was concluded that preoperative surgical anxiety level and nutritional status did not affect postoperative sleep quality but had an effect on pain intensity. While an increase in the level of surgical anxiety had an increasing effect on postoperative pain intensity, a normal nutritional status decreased pain intensity.