Mikroenkapsüle stabilizatörlerin kullanımının dondurmanın tekstürel, reolojik, fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
Effect of using microencapsulated stabilizers on textural, rheological, physicochemical and sensory properties of ice cream
  1. Tez No: 904848
  2. Yazar: GÜLDEN İLKILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurma, Stabilizatör, Kalite, Mikroyapı, Tekstür, Kaplama, Ice cream, Stabilizer, Quality, Microstructure, Texture, Coating
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Mikroenkapsülasyon yöntemi ile iyotta karregenan stabilizatörlerin (ksantan gam, karboksimetil selüloz, keçiboynuzu gamı, guar gam) kaplanmıĢ formülasyonlarının dondurma üretiminde kullanımının dondurmanın fizikokimyasal, reolojik, duyusal ve tekstürel özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiĢtir. ÇalıĢmada, farklı stabilizatörlerin dondurma yapısına ve kalite özelliklerine etkisi detaylı bir Ģekilde değerlendirilmiĢ ve sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiĢtir. Dondurmanın renk, tekstür, erime süresi, hacim artıĢı gibi fiziksel özelliklerinin yanı sıra, kimyasal, reolojik, tekstürel ve duyusal analizler ile tüketicilerin ürün üzerindeki algıları incelenmiĢtir. Ayrıca, toz kaplamaların taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yüzey morfolojileri analiz edilerek kaplama kalitesi değerlendirilmiĢtir. Stabilizatörler arasında özellikle ksantan gam ve guar gam kaplı formülasyonların dondurmanın yapısal stabilitesini, erime direncini ve tekstürel özelliklerini olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiĢtir. Bu stabilizatörler, dondurmanın daha hafif, pürüzsüz ve homojen bir yapıya sahip olmasını sağlamıĢtır. Keçiboynuzu gamı ve CMC kaplı formülasyonlar ise daha düĢük performans sergilemiĢ, özellikle CMC kaplı formülasyonun düĢük hacim artıĢı ve kısa erime süresi gibi olumsuz sonuçlar verdiği görülmüĢtür. Sonuç olarak, mikroenkapsüle stabilizatörlerin dondurma üretiminde önemli bir kalite artırıcı unsur olduğunu ve bu stabilizatörlerin dondurmanın duyusal, fizikokimyasal ve tekstürel özelliklerini iyileĢtirdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle ksantan gam ve guar gam kaplı formülasyonlar, dondurma üretiminde tercih edilebilir stabilizatörler olarak öne çıkmaktadır. ii 2024, xii + 65 sayfa
Özet (Çeviri)
The effects of the use of iodine carrageenan stabilizers (xanthan gum, carboxymethyl cellulose, locust bean gum, guar gum) coated formulations in ice cream production with microencapsulation method on the physicochemical, rheological, sensory and textural properties of ice cream were investigated. In the study, the effects of different stabilizers on the structure and quality properties of ice cream were evaluated in detail and the results were analyzed statistically. In addition to the physical properties of ice cream such as color, texture, melting time, volume increase, chemical, rheological, textural and sensory analyzes were used to examine the perceptions of consumers on the product. In addition, the coating quality was evaluated by analyzing the surface morphologies of powder coatings with scanning electron microscope (SEM). Among the stabilizers, it was observed that especially xanthan gum and guar gum coated formulations positively affected the structural stability, melting resistance and textural properties of ice cream. These stabilizers provided ice cream with a lighter, smoother and more homogeneous structure. Locust bean gum and CMC coated formulations exhibited lower performance, and it was observed that especially the CMC coated formulation gave negative results such as low volume increase and short melting time. As a result, it is revealed that microencapsulated stabilizers are an important quality enhancing element in ice cream production and that these stabilizers improve the sensory, physicochemical and textural properties of ice cream. iv Especially xanthan gum and guar gum coated formulations stand out as preferable stabilizers in ice cream production. 2024, xii + 65 pages