Alkolün oluşturduğu serbest radikaller üzerine ibuprofen ve erüsik asidin etkileri
The Effects of ibuprofen and erucic acid on free radicals induced by alcohol
- Tez No: 90485
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ALTUĞ, YRD. DOÇ. DR. DİKMEN DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: etanol, serbest radikal, ibuprofen, erusik asit, antioksidan. 65, Ethanol, free radical, ibuprofen, erucic acid, antioxidant. 67
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deneysel Tıbbi Araştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
7. ÖZET Bu çalışmada, antioksidan özellikleri araştırma aşamasında olan steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar arasında yer alan ve spesifik olarak siklooksijenaz-1 enzim inhibisyonu yapan ibuprofen ile polienoik yağ asitleri içerisinde, tekli doymamış yağ asitleri grubunda yer alan erusik asit (C22A13) kullanılmıştır. İbuprofen ve erusik asitin 20 gün uygulanmasının ardından verilen akut yüksek doz etanolun karaciğer ve plazmadaki antioksidan enzimler ve lipid peroksidasyonu üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla ortalama ağırlığı 250-300 g olan 3.5-4 aylık 32 adet Sprague Dawley erkek sıçan kullanılarak dört grup oluşturulmuştur. Her üç deney grubuna 20 gün boyunca sırasıyla ibuprofen (17 mg/kg), erusik asit (100 mg/sıçan), ibuprofen+erusik asit gavaj yolu ile uygulanmış, kontrol grubuna ise 20 gün boyunca İmL çeşme suyu gavaj yolu ile verilmiştir. 20. Gün tüm grupların gavaj lan yapıldıktan 2 saat sonra 6 g/kg etanol dozu ikiye bölünerek 2 saat ara ile 4 gruba da etanol gavaj yolu ile verilmiştir. Uygulamaların bitiminden 1 saat sonra hayvanlar sakrifiye edilerek heparinize kan örnekleri alınmış ve karaciğer dokusu perfüze edilerek çıkarılmıştır. Plazmaları ayrılan kan örnekleri ile karaciğer dokusu -70 °C'de saklanmıştır. Biyokimyasal incelemeler için doku homojenatları hazırlanmış ve plazma ve karaciğer malondialdehit (MDA) düzeyleri ile karaciğer süperoksid dismutaz (SOD), katalaz (CAT) aktiviteleri ölçülmüştür. Etanol gerek plazmada gerek karaciğer dokusunda MDA düzeylerinde belirgin bir artışa yol açmıştır. İbuprofen, erusik asit ve ibuprofen + erusik asit MDA düzeylerini kontrole göre düşürmüştür. Erusik asit MDA düzeylerini düşürmede daha etkili bulunmuştur. Etanol, ibuprofen ve erusik asitin antioksidan savunma enzimleri üzerine etkisi incelendiğinde; SOD aktivitesi kontrol grubunda diğer gruplara göre daha düşük bulunmuştur, bu da etanolun SOD aktivitesini düşürdüğünün bir kanıtıdır. İbuprofen, erusik asit ve ibuprofen + erusik asit SOD aktivitesini kontrole göre artırmıştır. Bu artış en fazla ibuprofen grubunda göze çarpmaktadır. CAT aktivitesi kontrol grubunda diğer gruplara nazaran artmıştır, bu da yüksek dozda etanol 64uygulamasının karaciğer CAT enzim aktivitesini artırdığını göstermektedir. İbuprofen ve erusik asit CAT aktivitesini kontrole göre düşürmüştür. Çalışmamızın bulguları etanolun oksidan bir madde olduğu yönündeki bilgilere uygun düşmektedir. Bulgularımız ibuprofen ve erusik asitin antioksidan özellik taşıdığı yönündeki düşüncelerimizi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY THE EFFECTS OF IBUPROFEN AND ERUCIC ACID ON FREE RADICALS INDUCED BY ALCOHOL In this study, we used ibuprofen which is a nonsteroidal antiinflammatory drug, a selective blocker of cyclooxygenase-1 and the antioxidative characteristics of which is under investigation, and erucic acid (C22A13)» the polyenoic fatty acid in the group of monounsaturated fatty acids. After ibuprofen and erucic acid had been administered for 20 days, acute high dose ethanol was administered and their effects on the liver and plasma which have antioxidative enzyme systems and lipid peroxidation have been investigated. To do this investigation, four groups were formed by using 32 3.5-4 month-old Spraque Dawley male rats, weighing 250-300 g. Ibuprofen ( 17 mg/kg bw), erucic acid (100 mg/rat) and ibuprofen + erucic acid by stomach gavage were administered for 20 days to all the experimental groups, respectively. On the other hand, the control group received 1 ml tap water by gavage for 20 days. Two hours after the four groups had received drugs by gavage, ethanol dose (6 g/kg) -divided into two- was administered by gavage route with 2-hour- intervals to all the four groups. One hour after the administrationshad been completed, the animals were sacrificed, heparinized blood samples were collected and hepatic tissue was removed by perfusation. Blood serum and hepatic tissue were stored at -70 °C. Tissue homogenates were prepared for biochemical investigation and plasma and hepatic malondialdehid (MDA) levels and hepatic superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) activities were analysed. Ethanol caused a significant increase in both plasma MDA and hepatic MDA levels. Ibuprofen, erucic acid and ibuprofen + erucic acid reduced MDA levels compared to the control group. Erucic acid was found to be quite effective in MDA level decrease. When the effects of the ethanol, ibuprofen and erucic acid on the antioxidant defence enzymes were investigated SOD activity was lower in the control group than the other groups. This proves that ethanol decreases SOD activity. Ibuprofen, erucic acid and ibuprofen + erucic acid 66increased SOD activity more compared to the control group. This increase was maximum in the ibuprofen group. CAT activity increased more in the control group compared to the other groups, which demonstrates that high dose ethanol administration increased hepatic CAT enzyme activity. Ibuprofen and erucic acid diminished CAT activity compared to the control group. The results of our study are parallel with the fact that ethanol is an oxidant substance and our results have supported our opinion that ibuprofen and erucic acid have antioxidant characteristics.