Günah vergileri: Dünyada değerlendirilmesi
Sin taxes: Evaluation in the world
- Tez No: 904870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Günah Vergileri, Erdemsiz Mallar, Toplum Sağlığı, Sin Taxes, Vice Goods, Public Health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Devletin egemenlik gücüne dayanarak aldığı en önemli gelir kaynağını vergiler oluşturmaktadır. Bu vergilerden birisi de günah vergileridir. Günah vergileri toplum sağlığı ve huzuru için zararlı alışkanlıkları caydırıcı nitelikte olup, kişileri gelirlerini daha etkin bir biçimde kullanmaya yönlendirmektedir. Birçok ülkede geçmiş zamanlardan beri günah vergileri uygulanmaktadır. Her ülkenin günah vergilerini uygulaması ülkelerin vergi sistemine göre farklılık göstermektedir. Çok eski zamanlarda papalar ahlaka uygun olmayan davranışlar gösteren kadınlardan günah olduğu gerekçesiyle vergi almış ve alınan bu vergileri kiliseye aktarmışlardır. İlerleyen zamanlarda ise bu vergiler alkol ve tütün gibi bağımlılık yaratan, insan sağlığını, toplum huzurunu bozan mal ve hizmetlerden alınmıştır. Kapsam genişletilerek çevre kirliliğine neden olan etmenlerden ve şans oyunlarından da vergi alınmaya başlanmıştır. Birçok ülkede erdemsiz mallar üzerine uygulanan günah vergileriyle ürünlerin tüketimini kısıtlamak ya da ürünlerin tüketiminin önlenmesi amaçlansa da vergi gelirlerinin payının büyük olmasıyla mali amaç da gözetilmektedir. Çalışmanın konusunu ülkelerde uygulanan günah vergilerinin değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Ülkelerde uygulanan günah vergilerinin gelişimini incelemeyi, vergilerin değerlendirilmesini amaçlayan ve üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde verginin teorik yapısı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde günah vergilerinin tarihsel sürecinden bahsedilmiş ve günah vergileriyle ilgili gerekli açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise ABD, AB ülkeleri ve Türkiye de uygulanan vergileri değerlendirilmiş ve ülkelerdeki bu vergiler tablolarla açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Taxes constitude the most important source of income that the state receives based on its sovereign power. One of these taxes is sin taxes. Sin taxes deter habits that are harmful to public health, peace and direct people to use their income more effectively. Sin taxes have been implemented in many countries since ancient times. The application of sin taxes in each country varies depending on the tax system. In ancient times, popes collected taxes from women who behaved immorally, on the grounds that it was a sin, transferred these taxes to the church. In laters time, goods and services such as alcohol, tobacco that create addiction and disrupt public peace began to be purchased. By expanding the scope, this tax is also collected from factors that cause environmental pollution and games of chance. Although in many countries it's aimed to restrict the consumption of products with sin taxes imposed on non virtuous goods the financial purpose is pursued by the large incomes. The subject of the study is the evaluation of sin taxes applied in countries. The first of this three part study, which aims to examine the development of sin taxes applied in countries and to evaluate the taxes, focuses on the theoretical structure of the tax. In the second chapter, the historical process of sin taxes is mentioned an explanation is made about sin taxes. In the third section, the taxes applied in the USA, EU countries and Turkey are evaluated, these taxes are explained in tables.