İdiopatik pulmoner fibrozis hastalarında sinonazal bulgular
Sinonasal findings in patients with idiopathic pulmonary fibrosis
  1. Tez No: 904956
  2. Yazar: MURAT BARIŞ CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY OYSU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN ASYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İPF, Üst Solunum Yolu Öksürük Sendromu, SNOT-22, NOSE, Leicester Öksürük Anketi, Lund Kennedy Skoru, Sinonazal Hastalıklar, Upper Airway Cough Syndrome, SNOT-22, NOSE, Leicester Cough Questionnaire, Lund Kennedy Score, Sinonasal Diseases
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: İdiopatik Pulmoner Fibrozis progresif, kuru öksürük ve egzersiz ile dispne ile seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Tedavide komorbid hastalıkların tedavisi ve öksürük palyasyonu da kritik bir öneme sahiptir. Birbiri ile ilişkili olduğu gösterilen birçok üst-alt yolu hastalığı mevcuttur. Üst solunum yolu hastalıkları genel popülasyonda önemli bir kronik öksürük sebebidir. Bu çalışmada İdiopatik Pulmoner Fibrozis hastalarında sinonazal hastalık bulguları ve bunların hastalardaki öksürük şikayetine etkisinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 99 İdiopatik Pulmoner Fibrozis hastası ve 99 kontrolde SNOT-22, NOSE ve Leicester Öksürük Anketi kullanılarak sinonazal şikayetlerin varlığı araştırılmış, katılımcıların burun muayeneleri yapılarak septum deviasyonu, konka hipertrofisi, akıntı, ödem ve polip varlığı incelenmiştir. Bulgular: Hasta grubunda akıntı ve ödem şikayetlerinin anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur. SNOT-22 total ve tüm alt grup skorlarının grubunda anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Hasta grubunda akıntı, ödem ve polip bulgularının en az birinin bulunduğu bireylerin hiçbirinin bulunmadığı bireylere oranla Leicester Öksürük Anketi Skorunun anlamlı olarak daha düşük olduğu bulunmuştur. Hasta grubunda sinonazal şikayetleri daha fazla olan bireyler diğer hastalara göre Leicester Öksürük Anketi Skorunun anlamlı olarak daha düşük olduğu bulunmuştur. Sonuç:İdiopatik Pulmoner Fibrozis hastalarının kontrol grubuna göre daha yüksek oranda sinonazal şikayet ve bulguya sahip olduğu bulunmuştur. Bu şikayet ve bulgular hastalarda daha şiddetli öksürük şikayetleri ile ilişkilidir. Bu bilgilerin hastalığın patofizyolojisinin anlaşılmasında ve öksürük palyasyonunda gelecekteki çalışmalar için yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Idiopathic Pulmonary Fibrosis is a chronic lung disease characterized by progressive, dry cough and dyspnea on exertion. Treatment of comorbid diseases and cough palliation are of critical importance in treatment. Numerous pulmonary diseases have been shown to be related to upper airway diseases. Upper airway diseases are an important cause of chronic cough in the general population. Aim of this study is to investigate the findings of sinonasal disease in Idiopathic Pulmonary Fibrosis patients and their effects on the patients' cough complaints. Materials and Methods: Sinonasal complaints was investigated using SNOT-22, NOSE and Leicester Cough Questionnaire, and the presence of septum deviation, turbinate hypertrophy, discharge, edema, and polyps were examined in 99 Idiopathic Pulmonary Fibrosis patients and 99 controls. Results: Discharge and edema were significantly higher in IPF patients. SNOT-22 total and all subdomain scores were found to be significantly higher in IPF patients. Among IPF patients, the Leicester Cough Questionnaire Score was significantly lower in individuals with at least one of the symptoms of discharge, edema and polyp, compared to individuals with none of them. IPF patients with higher sinonasal complaint scores had a significantly lower Leicester Cough Questionnaire Score when compared to IPF patients with lower sinonasal complaint scores. Conclusion: Idiopathic Pulmonary Fibrosis patients had a higher rate of sinonasal complaints and symptoms than the control group. These complaints and findings are associated with more severe cough complaints in patients. It is thought that this information will be a important for future studies in understanding the pathophysiology of the disease and in cough palliation.