Bitcoin ve altcoinler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between bitcoin and altcoins
- Tez No: 904998
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Cryptocurrency, Bitcoin, Causality Test, Association Rule
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde fiziki bir varlığa sahip olan paralar önemini kaybetme riski taşımaktadır. Özellikle son yıllarda teknolojik gelişmenin hız kazanması, Covid-19 pandemisinin yaşanmasıyla birlikte dijitalleşme önem kazanmıştır. Bu kapsamda, bireyler sanal platformlar üzerinden daha fazla ticari faaliyetlerde bulunmaya başlamıştır. Ticari faaliyetler karşılığında ödeme aracı olarak kripto paralar daha yoğun kullanılmıştır. Finans sektöründe de havale ve yatırım işlemlerinde tercih edilmektedir. Kripto para, her geçen gün fiziki varlığa sahip para gibi geniş kullanım imkanı sunmaktadır. Böylece, kripto para piyasasının hacmi son yıllarda yükselmiştir. Kripto paraların bugünkü piyasa değeri 2.56 trilyon dolar ve günlük işlem hacimleri 67.83 milyar dolar düzeydindedir. Kullanımda olan kripto para sayısı 10.000'nin üzerindedir. Bitcoin 1.37 trilyon dolar piyasa değeri, % 53'lük piyasa payıyla kripto paralar içinde ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle, çalışmada Bitcoin ile piyasa değeri en yüksek olan on altcoin arasındaki ilişki Johansen Eşbütünleşme, Granger Nedensellik Testleri ve Birliktelik Kuralı ile analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında 01.01.2020 - 31.12.2023 dönemi günlük kapanış fiyatları kullanılmıştır. Sonuçta; Bitcoin ile diğer kripto paralar arasında uzun dönemli bir ilişki tespit edilmiştir. Vektör hata düzeltme modeline göre; lndoge ve lnshib uzun dönemde birlikte hareket etmektedir. Böylece, kısa dönemde oluşan sapmalar ortadan kalkmakta ve şok etki uzun dönemde sona ermektedir. Diğer taraftan; lnbnb ve lnxrp'den lnbtc'ye doğru tek yönlü nedensellik söz konusudur. Lnbnb, lnsol ve lnxrp'den lneth'ye; lnbnb'den lnxrp'ye doğru tek yönlü nedensellik bulunmuştur. Diğer bir anlatımla BNB'de meydana gelen bir artış BTC'ye, ETH'ye ve XRP'ye katkı sağlamaktadır. Ayrıca XRP'nin artması BTC'nin yükselmesini sağlamaktadır. SOL'un artması ETH'de yükselmeye yol açabilmektedir. Birliktelik Kuralı analizinde ise; BTC değişkeni ile girdi değişken olarak tanımlanan BNB, XRP, ADA, DOGE ve ETH değişkenlerinin tamamıyla birlikte hareket ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, currencies that have a physical existence are at risk of losing their importance. Especially in recent years, with the acceleration of technological developments and the Covid-19 pandemic, digitalization has gained importance. In this context, individuals have begun to engage in more commercial activities through the use of virtual platforms. Cryptocurrencies have been used more intensively as a means of payment for commercial activities. It is also preferred for remittances and investments in the financial sector. Cryptocurrency, like money with physical assets, offers a wide range of everyday uses. Thus, the volume of the cryptocurrency market has increased in recent years. The current market capitalisation of cryptocurrencies is $2.56 trillion, and the daily trading volume they trade is $67.83 billion. The number of cryptocurrencies in use is over 10,000. Bitcoin is the world's leading cryptocurrency with a market capitalization of $ 1.37 trillion and a market share of 53%. Therefore, in the study, the relationship between Bitcoin and the ten altcoins with the highest market value was analyzed with Johansen Cointegration, Granger Causality Tests and the Rule of Association. Within the scope of the study, daily closing prices for the period 01.01.2020 - 31.12.2023 were used. As a result, a long-term relationship has been identified between Bitcoin and other cryptocurrencies. According to the vector error correction model, the lndoge and the lnshib move together in the long run. In this way, deviations in the short term are eliminated and the shock effect ends in the long term. On the other hand, there is a unidirectional causality from the lnbnb and the lnxrp to the lnbtc. Unidirectional causality was found from lnbnb, lnsol and lnxrp to lneth and from lnbnb to lnxrp. In other words, an increase in BNB contributes to BTC, ETH and XRP. In addition, the increase in XRP will allow the BTC to increase in value. In addition, the increase in XRP will allow the BTC to increase in value. An increase in SOL may lead to an increase in ETH. In the Association Rule analysis; It has been observed that the BTC variable and all of the BNB, XRP, ADA, DOGE and ETH variables defined as input variables move together.