Akut myeloid lösemi (AML) hastalarında T(8;21) ve FLT3 mutasyon sıklığı
T(8;21) and FLT3 mutation frequency in patients with acute myeloid leukemi̇a (AML)
- Tez No: 904999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ZİLİFDAR FOTO, DOÇ. DR. HAKTAN BAĞIŞ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Moleküler Tıp, Onkoloji, Hematology, Molecular Medicine, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Acute Myeloid Leukemia (AML), FLT3-ITD, FLT3-TKD, RT-PCR, Sanger Sequencing, t(8, 21)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Akut Myeloid Lösemi(AML); hematopoetik blast hücrelerinde tekrarlayan genetik, epigenetik ve metabolik anomalilikler ile karakterize heterojen bir malignitedir. AML'de en sık görülen genetik değişikliklerde t(15;17), t(8;21), inv16 çok sıklıkla tekrarlayan genetik anomalilikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu translokasyon değişimlerine eşlik eden en sık moleküler değişikliklerden biri de FLT3 mutasyonudur. Bu retrospektif çalışmada AML tanısı alan hastalardaki t(8;21) ve FLT3 mutasyonlarının görülme sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, 2022-2023 yılları arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Tıbbi Genetik ve Hematoloji polikliniklerine başvurup Tıbbi Genetik laboratuvarına yönlendirilen AML ön tanılı 424 hasta yer aldı. FLT3 mutasyonu için Sanger dizi analizi ve t(8;21) için ise RT-PCR yöntemi kullanılarak sonuçlar geriye dönük biçimde incelendi. Elde edilen sonuçlar ışığında mutasyon sıklığına dair istatistiksel değerlendirmeler yapıldı. Yapılan retrospektif araştırmada 424 AML ön tanılı hastaların 283'ünde FLT3 mutasyonu, 299'unda ise t(8;21) incelendi. RT-PCR kullanılarak yapılan t(8;21) taraması sonucunda 20 (%6,68) hastada mutasyon saptanırken Sanger dizi analizi kullanılarak yapılan FLT3 taraması sonucunda ise 32 (%11,3) hastada mutasyon saptandı. FLT3 mutasyonu saptanan 32 hastanın 22'sinde (%7,77) FLT3-ITD, 10'unda (%3,53) ise FLT3-TKD/D835 nokta mutasyonu görüldü. Tüm AML hastalarında erkekler daha yüksek sıklıkta bulunmasına karşın kadın:erkek oranının 1:0,9 gibi ufak bir farklılıkta olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte değerlendirilen AML grubunda FLT3 mutasyonlarının kadınlarda, t(8,21) mutasyonlarının ise erkeklerde daha yüksek sıklıkta görüldüğü tespit edilmiştir. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlarla her iki mutasyon tipi için saptanan pozitifliğin lösemi tanısı alan hastalarda göz ardı edilemeyecek düzeyde olduğu görülmüştür. Kötü prognozda yer alan FLT3 mutasyonunun iyi prognozdaki t(8;21) mutasyonuna göre daha sıklıkla pozitif sonuçlarda karşımıza çıktığı saptanmıştır. Yeni tanılı AML hastalarında tedavi hedefi olmasından ötürü FLT3 testinde diğer moleküler ve sitogenetik yöntemlere kıyasla Sanger dizi analizi kullanılarak hastalık müdahalesinde gerekli 72 saat hedefi için en hızlı ve spesifik sonucun klinisyende olması sağlanabilir. Anahtar Kelimeler : Akut Myeloid Lösemi(AML), FLT3-ITD, FLT3-TKD, RT-PCR, Sanger Dizileme, t(8;21)
Özet (Çeviri)
Acute Myeloid Leukemia (AML) is a heterogeneous malignancy characterized by recurrent genetic, epigenetic, and metabolic abnormalities in hematopoietic blast cells. Among the most common genetic alterations in AML are t(15;17), t(8;21), and inv16, which frequently recur. One of the most frequent molecular changes accompanying these translocation changes is the FLT3 mutation. This retrospective study aimed to investigate the frequency of t(8;21) and FLT3 mutations in patients diagnosed with AML. The study included 424 patients with a preliminary diagnosis of AML who applied to the Medical Genetics and Hematology outpatient clinics of Ankara Etlik City Hospital between 2022 and 2023 and were referred to the Medical Genetics laboratory. Sanger sequencing was used for FLT3 mutation analysis, and RT-PCR was used for t(8;21) analysis. The results were retrospectively reviewed, and statistical evaluations were made regarding the frequency of mutations. In the retrospective study, FLT3 mutation was examined in 283 and t(8;21) in 299 of 424 patients with pre-diagnosis of AML. While mutation was detected in 20 (6.68%) patients as a result of t(8;21) screening performed using RT-PCR, mutation was detected in 32 (11.3%) patients as a result of FLT3 screening performed using Sanger sequencing analysis. FLT3-ITD was seen in 22 (7.77%) of 32 patients with FLT3 mutation and FLT3-TKD/D835 point mutation was seen in 10 (3.53%). Although males were found to be more frequent in all AML patients, it was found that the female:male ratio was found to be a small difference of 1:0.9. However, it was determined that FLT3 mutations were seen more frequently in females and t(8,21) mutations were seen more frequently in males in the evaluated AML group. The results of our study indicate that the 12.3% positivity rate found is significant and cannot be ignored in patients diagnosed with leukemia. It was observed that the FLT3 mutation, associated with poor prognosis, appeared more frequently in positive results compared to the t(8;21) mutation, which is associated with good prognosis. Due to the treatment target in newly diagnosed AML patients, using Sanger sequencing for FLT3 testing compared to other molecular and cytogenetic methods can provide the clinician with the fastest and most specific result necessary for the 72-hour intervention target.