Yetişkin akut miyeloid lösemili hastalarda çalışılan moleküler testlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of molecular tests studied in adult akute myeloi̇d leukemia patients
- Tez No: 803745
- Danışmanlar: PROF. DR. MUNİS DÜNDAR, DOÇ. DR. ASLI SUBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: AML, FLT3, inv16, NPM, t(8, 21), t(15, 17)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kanser, dünya çapında her yıl artan sayıda yeni vaka ile zamanımızın en zorlu hastalığıdır. Hematolojik maligniteler, kanserler içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Karşılıklı kromozomal translokasyonlar, kromozomal delesyonlar, nokta mutasyonları ve epigenetik değişiklikler gibi genetik hatalar ve çevresel etmenlerin bir araya gelmesi hematopoezin bozulmasına sebep olabilir. Lösemiler hücre soyuna göre sınıflandırılmaktadır. Çalışmamızda miyeloid kökenli hücreleri etkileyen Akut Miyeloid Lösemi (AML) hastalığı ele alınmıştır. AML normal hücre döngüsünün bozularak kanda ve kemik iliğinde blast adı verilen hücrelerin birikmesiyle karakterize olan bir hematolojik malignitedir. Hastalığın tanısı, periferik kanda veya kemik iliğinde ≥%20 blastların varlığıyla veya blast sayısından bağımsız olarak kemik iliğinde bulunan genetik anormalliklerin varlığıyla konulmaktadır. Birçok farklı mekanizma ve mutsayon AML'ye sebep olabilmektedir. Çalışmamızda 2010-2021 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji bölümüne AML ön tanısı ile başvurmuş ve daha sonra genetik testlerin çalışılması amacıyla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'na sevk edilmiş olan 18 ve 18 yaş üstü 875 hastadan elde edilen veriler retrospektif bir vaka kontrol çalışması olarak değerlendirilmiştir. Hastalardan elde edilen verilere tanımlayıcı istatistik analizleri yapılmıştır. Çalışmamız kapsamında birimimize başvuran hastaların %33'ünde AML olgusuna rastlanmazken geri kalanı AML tanısı almıştır. Tanı alan hastaların %5'inde t(8;21), %10'unda t(15;17), %3'ünde inv16, %27'sinde NPM1 ve %11'inde FLT3'ün moleküler testleri pozitif sonuç göstermiştir. Bunun yanında hastaların bir kısmında herhangi bir moleküler test pozitif olmamasına karşın Hematoloji biriminin değerlendirdiği diğer kriterlere göre 292 hasta AML ile takip edildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte AML tanısının yanında aynı anda diğer miyeloproletif hastalıklara sahip olan 13 hasta tespit edilmiştir Hastaların AML teşhisini gösteren klinik bulgularına göre analiz edilen kan değerleri ve biyokimyasal sonuçları raporlanmıştır. Bu sonuçlar mutasyon çeşitleri ve sayısına göre incelenmiş ve anlamlı istatistiksel sonuçlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is the most challenging disease of our time, with an increasing number of new cases worldwide every year. Hematological malignancies, on the other hand, occupy a significant place in cancers. A combination of genetic errors and environmental factors, such as mutual chromosomal translocations, chromosomal deletions, point mutations and epigenetic changes, can lead to Decaying hematopoiesis. Leukemias are classified according to cell lineage. In our study, Acute Myeloid Leukemia (AML) disease affecting cells of myeloid origin was considered. AML is a hematological malignancy characterized by the disruption of the normal cell cycle and the accumulation of cells called blasts in the blood and bone marrow. The diagnosis of the disease is made by the presence of ≥20% blasts in the peripheral blood or bone marrow, or by the presence of genetic abnormalities found in the bone marrow, regardless of the number of blasts. Many different mechanisms and mutations can cause AML. In our study, the data obtained from 875 patients over the age of 18 and 18 who applied to the Hematology department of Erciyes University Faculty of Medicine with a preliminary diagnosis of AML between 2010 and 2021 and were later referred to the Medical Genetics unit were evaluated as a retrospective case Decontrol study. Descriptive statistical analyses were performed on the data obtained from the patients. AML was not found in 33% of the patients admitted to our unit, while the rest of the patients were found to be positive in the AML clinic. Molecular tests of t(8;21), t(15;17), inv16(3%), NPM1( 27%) and FLT3( 11%) showed positive results in 5% of patients. In addition, although some of the patients did not have any positive molecular tests, 292 patients were followed up with AML according to other criteria evaluated by the Hematology unit. However, besides the AML diagnosis, 13 patients who had other myeloproletic diseases at the same time were identified The blood values and biochemical results analyzed according to the clinical findings of the patients indicating the diagnosis of AML were reported in the clinic. These results were examined according to the types and number of mutations and significant statistical results were found. Keywords AML; FLT3; inv16; NPM; t(8;21); t(15;17)