Avrupa Birliği göç politikasının güvenlikleştirilmesinin sınır güvenliği politikalarına yansımaları: Türkiye ve Yunanistan örneği
The securitization of European Union migration policy and its implications on border security policies: The case of Turkey and Greece
  1. Tez No: 905069
  2. Yazar: ÇILGA ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA MEMİŞOĞLU ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Göç Politikası, Güvenlikleştirme, Sınır Güvenliği, Türkiye ve Yunanistan, European Union Migration Policy, Securitization, Border Security, Turkey and Greece
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Göç ve güvenlik ilişkisi, 1990'lı yıllardan itibaren pek çok araştırmanın odak noktası haline gelmiştir. Bu bağlamda Kopenhag Okulu tarafından ortaya konulan güvenlikleştirme teorisi göç ve güvenlik ilişkisini açıklamak için kullanılmıştır. Güvenlikleştirme teorisine göre, güvenlik inşa edilen bir kavramdır ve belirli bir durumu veya konuyu güvenlik sorunu olarak tanımlama sürecini ifade etmektedir. Güvenlikleştirme sürecinde bir konu veya durum güvenlik tehdidi olarak sunulur ve buna göre politika ve stratejiler belirlenir. Söz edimi ile inşa edilen güvenlik tehdidi devlet ve toplum düzeyinde kabul edildiğinde, güvenlikleştirilen konu üzerinde kontrolü artırmak hedeflenir. Dolayısıyla tehdide karşı olağanüstü önlemlerin öne çıktığı bir dinamik ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, Avrupa Birliği (AB) göç politikasının güvenlikleştirilmesinin sınır güvenliğine etkilerinin Türkiye ve Yunanistan üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Tezde AB'deki siyasi elitlerin söylemleri değerlendirilerek ve derinlemesine mülakatlarla veri toplanmıştır. Eleştirel perspektifte siyasi elitlerin söylemleri değerlendirilerek elde edinilen bulgular, AB'de söz edimi ile göçün güvenlik sorunu olarak ele aldığını ve bu bağlamda göçe karşı alınan tedbirlerin kaçınılmaz bir durum olarak gösterdiğine işaret etmektedir. Çalışmada, Türkiye ve Yunanistan'nın sınır güvenliğinde aldığı tedbirlerin AB'de göçün güvenlikleştirilmesi ile ilişkisi incelenmiş olup, bu ülkelerde sınır güvenliğinin AB'nin güvenlikleştirme eğilimine göre şekil aldığı tespit edilmiştir. Türkiye ve Yunanistan'da sınırlarda yetkililerle gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlardan edinilen bilgiler de bu durumu desteklemektedir. Her iki ülkede de sınırlarda görevli katılımcıların göçe karşı alınan tedbirler konusunda ortak fikirlere sahip olduğu ve benzer güvenlik odaklı uygulamalara sıcak baktığı ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede, AB'de göçün güvenlikleştirilmesiyle göç olgusunun araçsallaştırıldığı ve AB'nin göçle birlikte karşılaşılacağı düşünülen güvenlik sorunlarını Türkiye ve Yunanistan'daki sınır güvenliğindeki gelişmelerle önlemeye çalıştığı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın bulguları her iki ülkede de sınır güvenliği alanında benzer uygulamaların AB'nin güvenliğini sağlamaya dayalı politikalarla ilişkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Migration-security nexus has been a focal point of numerous studies since the 1990s. In this context, the securitization theory put forward by the Copenhagen School has been used to explain the relationship between migration and security. According to securitization theory, security is a socially constructed concept, referring to the process of defining a particular issue or situation as a security threat, which then leads to the formulation of politics and strategies to address it. When an issue or situation is constructed as a security threat through discourse, and is acceğted as such at the state and societal levels, efforts are directed towards increasing control over the securitized issue. Accordingly, taking extraordinary measures against the threat become prominent. This thesis aims to examine the implications of the securitization of migration policies in the European Union (EU) on border security through the cases of Turkey and Greece. Two main research methods were employed towards this objective: critical discourses analysis and in-depth interviews. Findings from critical discourse analysis suggest that political elites and EU institutions frame migration as a security issue, leading the representation of measures against migration as inevitable. The study investigates the relationship between the measures taken for border security in Turkey and Greece and the securitization of migration in the EU. Interviews with border officials in Turkey and Greece further support these findings, revealing a consensus among participants regarding the necessity of security-focused measures against migration. In conclusion, the study findings suggest that the securitization of migration in the EU has led to the instrumentalization of the migration phenomenon and the attempt to address perceived security issues through developments in border security in Turkey and Greece. The study highlights the alignment of border security practices in both countries with EU policies aimed at ensuring security.