Süreç ve tür odaklı yazma yaklaşımı ile hazırlanmış ters yüz öğrenme modelinin yabancı dil olarak Türkçe akademik yazıma etkisi
The impact of the process genre approach based on a flipped learning model on academic writing in Turkish as a foreign language
- Tez No: 905130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ters yüz öğrenme, yazma becerisi, süreç-tür yaklaşımı, akademik yazma yabancı dil olarak Türkçe, flipped learning, writing skills, process-genre approach, academic writing, Turkish as a foreign language
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yabancı dil öğretiminde dört temel beceriden biri olan yazma becerisinde ustalaşmak, öğrencilerin hedef dilde eğitim aldıkları bağlamlarda başarılı olmaları için gereklidir. Türkiye'de son yıllarda yükseköğretimde artan uluslararasılaşma ile lisans ve lisansüstü düzeyde Türkçe eğitim alarak farklı alanlarda akademik süreçlere devam eden öğrencilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yükseköğretime devam eden öğrencilerden Türkçe konusunda belirli yeterliliklere sahip olmaları beklenmektedir. Söz konusu öğrenciler Diller İçin Avrupa Ortak Dil Başvuru Metni'ne göre profesyonel yeterlilik seviyesine denk gelen C1 seviyesi dil yeterliliğinin ardından akademik Türkçe odağında birtakım yeterliliklere de sahip olmalıdır. Bu hususta akademik anlamda ilerleyebilmek için önde gelen becerilerden biri yazma becerisidir. Ancak ana dil konuşurları için dahi akademik yazma becerisi, hususi olarak öğrenilmesi gereken kurallara tabi bir mahiyete sahiptir. Benzer şekilde uluslararası öğrencilerin de Türkçeyi kullanırken akademik bağlama uygun, dil bilgisel yapılar açısından doğru, bütünlüklü ve tutarlı yazılar yazmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda ortaya konan bu çalışmada, ters yüz öğrenme modelinde süreç-tür yazma yaklaşımı ile hazırlanmış akademik yazı dersleri ile Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen C1 seviyesi öğrencilerin akademik yazma becerilerini geliştirmek hedeflenmiştir. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Dil Merkezinde eğitim alan C1 seviyesi 18 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen ders içeriği hakkında daha kapsamlı veri elde etmek için karma yöntem tercih edilmiştir. Nicel veriler yarı-deneysel desende deney ve kontrol gruplarına uygulanan“Akademik Yazma Sınavı”sonuçları ile, nitel veriler ise dersler hakkında yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol gruplarının ön-test ve son-testleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmuş, süreç sonucunda yürütülen görüşmelerde öğrenciler ters yüz öğrenmenin akademik yazma derslerinde kullanılması hakkında olumlu görüş bildirmişlerdir. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar ışığında süreç-tür temelli yazma yaklaşımında hazırlanmış akademik yazma derslerinin ters yüz öğrenme ortamında gerçekleştirilmesinin öğrencilerin akademik yazım konusunda geliştirmek için tercih edilebilecek bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Mastering writing skills, one of the four fundamental components of foreign language learning, is crucial for students to succeed in educational contexts where instruction is delivered in the target language. In Turkey, the increasing internationalization of higher education has led to a steady rise in the number of students pursuing academic studies in various fields at the undergraduate and graduate levels through Turkish-medium instruction. These students are expected to achieve specific proficiency levels in Turkish. Following the attainment of C1-level proficiency—defined as a proficient user under the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR)—students must also develop additional competencies in academic Turkish to meet the demands of academic contexts. Writing, in particular, is a critical skill for academic advancement. However, academic writing, even for native speakers, requires deliberate learning and adherence to specific conventions. Similarly, international students must produce grammatically accurate, coherent, and contextually appropriate texts in Turkish. This study aims to enhance the academic writing skills of C1-level students learning Turkish as a foreign language through lessons designed with a process-genre writing approach within a flipped learning model. The research was conducted during the 2023-2024 academic year with 18 C1-level students enrolled at Istanbul University Language Center. To provide a comprehensive evaluation of the course content developed by the researcher, a mixed-method approach was employed. Quantitative data were collected through the“Academic Writing Exam,”administered to experimental and control groups in a quasi-experimental design, while qualitative data were gathered via semi-structured interviews about the lessons. The findings revealed a statistically significant improvement in the academic writing performance of the experimental group compared to the control group, as evidenced by pre-test and post-test results. Additionally, students expressed positive feedback regarding the use of the flipped learning model in academic writing lessons during the post-study interviews. These results suggest that academic writing lessons designed with a process-genre approach and implemented in a flipped learning environment are an effective method for improving students' academic writing skills in Turkish.