Sadrettin Celal Antel'in eğitim görüşleri
The perspective of Sadrettin Celal Antel about education
  1. Tez No: 905133
  2. Yazar: KÜBRA EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Bilimleri, Sadrettin Celal Antel, Eğitim Tarihi, Türkiye'de Eğitim Bilimlerin Gelişimi, Educational Sciences, Sadrettin Celal Antel, History of Education, Development of Educational Sciences in Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET 1890-1954 yılları arasına yaşamını sığdıran Sadrettin Celal Antel, Türk eğitim sistemi içerisinde, eğitim tarihi alanında önemli bir isim olmuştur. Antel'in yaşamını sürdürmüş olduğu dönem; II. Meşrutiyet ve Erken Cumhuriyet dönemi içerisindedir. Bu dönemlerin ülkenin; sosyal, ekonomik ve eğitimsel alanda reform dönemleri olması sebebi ile önemi büyüktür. II. Meşrutiyet ve Erken Cumhuriyet dönemleri arasında eğitimle ilgili görüş ve önerilerin bu doğrultuda uygulamaların varlığının analizi günümüz eğitim sisteminin değerlendirilmesi hususunda esastır. Sadrettin Celal Antel'in '"Eğitim Görüşleri'' adlı bu çalışmada, Antel'in eğitim görüşlerinin neler olduğu ve ülkemizde belirli tarihlerde uygulanan eğitim programlarına etkisi veya eğitim programları içinde yer bulup bulmadığı incelenmiştir. Bu doğrultuda, Sadrettin Celal Antel'in eğitim görüşlerini anlamak ve Türkiye'de uygulanan eğitim programlarına etkilerinin olup olmadığını incelemek bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaca ulaşmak için, Antel'in eserleri ve Antel ile ilgili yazılı, basılı eserler incelenmiştir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ve kaynak tarama tekniği kullanılmıştır. Antelin; Lenin ve Lenizm, Cumhuriyet Çocuklarına Sevimli Kıraat, Bizim Alfabe, Yeni Terbiye ve Tedris Tekniği, Test Usulü, Maarifimiz ve Meseleleri, Terbiye' de Ölçü adlı kitaplar incelenmiştir. Ayrıca Sadretti Celal Antel ile ilgili yazılmış makale ve tezler de incelenmiştir. İncelenen bu kaynaklar, 1924, 1926, 1936 ve 1948 eğitim programları çerçevesinde değerlendirilmiştir. İncelenen programlar neticesinde, Antel'in, yaparak ve yaşayarak öğrenme ilkesini benimsediğini bunu ''faaliyet okulu, proje okulu, fonksiyonel okul'' kavramlarını ile ele aldığını, maarifte rasyonalizasyonun her eğitim – öğretim döneminde önem arz ettiğini, dönemin istek ve ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ''piyasanın tanzimi', ''tahsil müesseselerinin teksifi'' noktasına sıklıkla vurgu yaptığı bu vurguların ise eğitim programları oluşturulurken göz önünde bulundurulması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sadrettin Celal Antel, who lived between the years 1890-1954, has been an important name in the history of education in the Turkish education system. The period of Antel's life is within the Second Constitutional Monarchy and Early Republican period. These periods are of great importance because they were periods of social, economic and educational reform in the country. Analysing the existence of opinions and suggestions about education between the Constitutional Monarchy II and the Early Republic periods and the existence of practices in this direction is essential for the evaluation of today's education system. In this study titled ''Education Views'' of Sadrettin Celal Antel, it is examined what Antel's education views are and whether they have an impact on the education programmes implemented in our country in certain dates or whether they find a place in the education programmes. Accordingly, the main purpose of this study is to understand Sadrettin Celal Antel's educational views and to examine whether they have an impact on the educational programmes implemented in Turkey. In order to reach this aim, Antel's works and written and printed works related to Antel were analysed. In the study, document analysis and literature review techniques, which are qualitative research methods, were used. Antel's books titled Lenin and Lenizm, Cumhuriyet Çocuklarına Sevimli Kıraat, Bizim Alfabe, Yeni Terbiye ve Tedris Tekniği, Test Usulü, Maarifimiz ve Meseleleri, Terbiye'de Ölçü were analysed. In addition, articles and theses written about Sadrettin Celal Antel were also analysed. These sources were evaluated within the framework of the 1924, 1926, 1936 and 1948 education programmes. As a result of the examined programmes, it has been determined that Antel adopted the principle of learning by doing and experiencing, addressed this with the concepts of 'activity school, project school, functional school', that rationalisation in education is important in every education period, and that he frequently emphasised the point of 'arrangement of the market' and 'concentration of educational institutions' in order to respond to the demands and needs of the period, and that these emphases should be taken into consideration when creating educational programmes.