Rotasyonel giriş yollu hareketli bölümlü protezlerde retansiyon ve stabilite özelliklerinin bilinen protezlerle karşılaştırılması
The Comparison of the retention and stability properties of the removable partial dentures with rotational path of insertion with the conventional dentures
  1. Tez No: 90515
  2. Yazar: ŞULE İMREN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hareketli bölümlü protez, retansiyon, rotasyonel giriş yolu, stabilite, sonlu elemanlar stres analizi, Finite elements stress analysis, removable partial dentures, retention, rotational path of insertion, stability
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
227 ÖZET Rotasyonel Giriş Yollu Hareketli Bölümlü Protezlerde Retansiyon ve Stabilite ÖzeUiklerinin Bilinen Protezlerle Karşılaştırılması. Araştırmamızın amacı, rotasyonel giriş yolu dizaynın retansiyon ve stabilite özelliklerini oluşturulan üç boyutlu modeller üzerinde Sonlu Elemanlar Stres Analiz Yöntemi kullanarak incelemek ve bu dizaynı konvansiyonel iskelet protez planlaması ile karşılaştırarak avantaj ve dezavantajlarım ortaya koymaktır. Çalışmamızda gerçek insan mandibulasından yararlanılarak elde edilen üç boyutlu çene modeli Marc K 7.2 / Mentat 3.2 sonlu elemanlar stres analiz programı kullanılarak 3 boyutlu katı matematik model haline dönüştürülmüştür. Hazırlanan tam dişli mandibuladan dizaynlara uygun olarak belirlenen bazı dişler uzaklaştırılıp iskelet protez için dişsiz boşluklar yaratılmıştır. Kategori 1 anterio- posterior rotasyonel giriş yolu (Rot. model I AP), Kategori 2 rotasyonel giriş yolu (Rot. model II) ve Konvansiyonel giriş yolu (Kon. Model I ve II) dizayn gereklerine uygun olarak dört farklı iskelet model hazırlanmıştır. Elde edilen modellere yatay,oblik ve çekme kuvveti şeklinde 3 farklı kuvvet uygulanmıştır. Bulgularda kortikal kemik ve dişler maksimum, minimum principal stres değerleri; iskelet yapı ise Von Mises stresleri yönünden incelenmiştir. Çalışmamızın sonucunda rotasyonel protezlerde (I ve E) tutuculukta rijit retantif komponentlerin daha etkili olduğu, hatta konvansiyonel protezlere göre bunu belirgin olarak artırdıkları saptanmıştır. Rotasyonel protezlerde dişlerdeki eğim ve andırkat oranına göre dişsiz boşluğun uzunluğu kısaldıkça retansiyonun arttığı ve bunun sonucu olarak destek diş proksimal yüzeylerinde ortaya çıkan aşın stresleri azaltmak içinse, blokout yapımının önemi ortaya çıkmıştır. Konvansiyonel protezde ise, dişsiz boşluğun uzunluğu ile stresler arasında herhangi bir oran olmadığı görülmüştür. Yine rotasyonel protezlerde retansiyon sağlayan rijit tutucunun yerleştirildiği bölgelerdeki andırkat analizleri ve bir çok araştırıcı tarafından konvansiyonel protezler için de önerilen iskelet protezin uyumlaması doğru olarak yapıldığında; destek diş ve kortikal kemikteki yoğun stresler azaltılmış olacaktır.228 Stabilizasyon açısından posteriordaki dengeleyici kroşe kollannın konvansiyonel giriş yollu protezlerde, rotasyonel giriş yollu protezlere göre etkili oldukları ve lateral kuvvetleri dengeleyerek kortikal kemikte daha az stres oluşturup, kemiği korudukları saptanmıştır. İlave olarak stabilizasyon sağlayan yapı olarak karşımıza çıkan rehber düzlemlerin rotasyonel giriş yollu protezlerde, çok daha etkin olduğunu görmekteyiz. Rehber düzlemlerin fonksiyonu sayesinde rotasyonel giriş yollu modellerdeki kortikal kemik de korunmuştur. Rotasyonel giriş yollu protezlerde dizayn gereği olarak kullanılan uzun restler stabilizasyonda konvansiyonel restlere göre dengeleyici kroşe kolu gibi oldukça etkilidirler. Tüm modellerdeki kortikal kemik ve dişlerde en fazla stres oblik yöndeki kuvvet uygulamalarında gözlenirken ikincil olarak lateral kuvvetlerin de dişlerde yıkıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Çekme kuvvetleri özellikle konvansiyonel protezlerde daha fazla olmak üzere her iki protez çeşidinde de kortikal kemik ve destek dişlerde bir çok araştırmacı tarafından da zararlı olduğu ifade edilen çekme streslerine (tensile stress) neden olmaktadır. Oblik yüklemeler ise daha çok sıkışma streslerine neden olmaktadır. Sonuçlarımız rotasyonel giriş yolu kullanılarak hazırlanan hareketli protezlerin, dizayn gerekleri tam olarak yerine getirildiğinde konvansiyonel planlamalara göre endikasyonu olduğu vakalarda estetik, retansiyon ve stabilite açısından alternatif olabileceklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Comparison of the Retention and Stability Properties of the Removable Partial Dentures with Rotational Path of Insertion with the Conventional Dentures. The aim of our study is to examine retention and stability properties of rotational insertion path of insertion by using Finite Elements Stress Analysis method with three dimensional models and to compare this design with conventional dentures. In our study, three dimensions mandible model made from genuine human mandible is transformed into three dimensions solid mathematics model, using the method of Marc K 7.2/Mentat 3.2 Finite Elements Stress Analysis Program, some teeth were removed in accordance with the design from the dentate mandible prepared and edentulous spans are created for the framework dentures. According to the requirements of design; Category 1 Anterior- Posterior rotational path of insertion (Rot. Model I AP), Category 2 rotational path of insertion (Rot.Model II ) and conventional path of insertion (Kon. Model I and II) four different framework models are prepared. Three different forces, namely horizontal, oblique and tensile forces are applied on the models achieved. In the findings, the bone and teeth are examined with regard to maximum and minimum principal stress values and the framework structures with regard to Von Mises stress values. Rigid retentive components are more effective in rotational denture (I and D), even it has been found that rigid retentive components on the dentures with rotational path of insertion are increased the retention than more the dentures with conventional path of insertion. The retentive clasp arm point provide this function in conventional dentures. On rotational denture, according to inclination and undercut depth on teeth, as the distance between the edentulous span narrows, retention increased and as a result it becomes important to apply more block out on these proximal surfaces of abutment teeth. Also in rotational dentures, in cases of right application of the undercut analysis on the regions where the rigid retentive component is placed on the abutment teeth and if the framework dentures advised for conventional dentures are used correctly, the marked stress on the abutment teeth is decreased.230 In terms of stabilization, it bas been found that the posterior reciprocal clasp arm is more effective with dentures with conventional path of insertion than those with rotational path of insertion. The lateral forces, they cause less stress on the cortical bones and therefore protect the bones. In addition, the guiding planes which are providing stabilization used on the dentures with rotational path of insertion are more effective than those dentures with conventional path of insertion. The cortical bones are protected in the models with rotational path of insertion owing to support function of the guiding plane. For the dentures with rotational path of insertion, the long rests used according to the requirements of design are more effective in stabilization than conventional rests just as reciprocal claps arm is. In all of the Models, the most of the stress in the bones and teeth is observed in the oblique direction force application. It is also observed that the lateral forces are exerting destructive effects. Tensile force caused tensile stress in both of kind of dentures particularly conventional dentures, in cortical bone and abutment teeth, which has been stated to be harmful by many researchers. Our results show that when the removable partial dentures are prepared carefully using rotational path of insertion, these dentures may be alternative to conventional planning esthetic, retention and stability.