Köklendirilen nar çeliklerinde (punica granatum. L. hicaznar) bazı budama uygulamalarının fidan gelişiminde bir kısım kalite özelliklerine etkileri üzerine bir araştırma
Effects of different pruning applications on some young plantlet characteristics of rooted pomegranate (punica granatum L.) cuttings
  1. Tez No: 90525
  2. Yazar: BANU İMAMGİLLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LAMİ KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar (Punica granatum L.), budama, köklenme, fidan Jüri: Prof. Dr. Lami KAYNAK Prof. Dr. Mustafa PEKMEZCİ Doç. Dr. Turgut YEŞİLOĞLU
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz KÖRLENDİRİLEN NAR ÇELİKLERİNDE (Punica granatum L.cv. Hicaznar) BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ FİDAN GELİŞİMİNDE BİR KISIM KALİTE. ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Banu İMAMGİLLER Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı Haziran, 1999, 115 sayfa Bu çalışmada nar (Punica granatum L. ev. Hicaznar) fidanlarında bırakılacak olan sürgün sayısının gövde ve kök gelişimine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Derim Sonrası Fizyolojisi ve Fizyoloji Laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada çoğaltım materyali olarak, dinlenme döneminde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisindeki Hicaznar çeşidine ait ağaçların bir yıllık dip sürgünlerinden üç farklı kalınlıkta alınmış olan odun çelikleri kullanılmıştır. Daha sonra bu çelikler Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisinde oluşturulan deneme parseline dikilerek gelişmeye bırakılmışlardır. Eldeki fidanların yansına hiçbir uygulama yapılmadan doğal formda bırakılmış, diğer yarısı ise bitkide tek sürgün bırakılacak şekilde budanmıştır. Bırakılan tek sürgün dışındaki diğer sürgünlerin gelişmesine fırsat verilmeden, deneme süresince budanarak alınmışlardır. Araştırmanın sonucunda, tek sürgün ve doğal form uygulamaları gören bitkiler toprak altı ve toprak üstü gelişimleri bakımından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT PRUNING APPLICATIONS ON SOME YOUNG PLANTLET CHARACTERISTICS OF ROOTED POMEGRANATE (Punicagranatum L.) CUTTINGS Banu İMAMGİLLER Master of Science Thesis in Department of Horticulture Adviser: Prof. Dr. Lami KAYNAK June, 1999, 115 pages This research was conducted to find out the effects of number of shoots on trunk and root development of young plantlets. The plants were grown at the researh field of Agriculture Faculty, Akdeniz University. All the trials were conducted in the Post Harvest and Physiology Laboratories of Agriculture Faculty, Akdeniz University. One year old suckers belong to Hicaznar variety were used and three different diameter of cuttings were taken from the one year old suckers. After that these cuttings were planted to the test fields of Agriculture Faculty, Akdeniz University. While some young plantlet were pruned and only one shoot left, other young plantlets were kept unpruned. The young plantlets with single shoot are always pruned. At the end of the research, the single shoot application and the natural form were compared in terms of different features. KEY WORDS: Pomegranate (Punicagranatum L.), pruning, rooting, young plantlet COMMITEE: Prof. Dr. Lami KAYNAK Prof. Dr. Mustafa PEKMEZCİ Assoc. Prof. Dr. Turgut YEŞİLO?LU II