Gelişmeleri kaçırma korkusunun (FoMO) problemli sosyal medya tüketimi üzerindeki etkisinde siber stalk davranışının aracı rolü
The mediating role of cyber stalk behavior in the effect of fear of missing out (FoMO) on problematic social media consumption
  1. Tez No: 905489
  2. Yazar: NEDİME YEŞİM IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE NİHAN CİCİ KARABOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: FoMO, Problemli Sosyal Medya, Siber Stalk, Çevrimiçi Gözetleme, Sosyal Medya Platformları, FoMO, Problematic Social Media, Cyber Stalk, Online Surveillance, Social Media Platforms
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerle birlikte neredeyse herkes hızlıca internete erişebilir hale gelmiştir. Bu durum, insanların bilgiye erişimini ve paylaşımını internetin sunduğu sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleştirmesini yaygınlaştırmıştır. Sosyal medya, bireylerin çevrimiçi olarak arkadaşlarıyla, aileleriyle ve diğer insanlarla etkileşim kurabildiği, kişisel içerikleri paylaşabildiği dijital bir platformdur. Bu özelliklerinden dolayı sosyal medya, insanların günlük yaşamında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, paylaşılan her şeyin anlık olması insanların sürekli olarak sosyal medya platformlarını kontrol etmesine veya çevrimiçi olmasına yol açmaktadır. Böylece bireyler, sosyal medyadan uzak kalmanın getirdiği gelişmelerden kaçırma korkusu yaşar ve bu da FoMO olarak adlandırılan fenomene dönüşmektedir. Bu tez çalışmasının amacı,“Fear of Missing Out”(FoMO) kavramının problemli sosyal medya tüketimi üzerindeki etkilerini ve siber stalk davranışlarının bu ilişkideki aracılık rolünü incelemektir. Araştırmaya 246 kadın ve 250 erkek olmak üzere toplamda 496 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların FoMO düzeyleri, sosyal medya tüketim alışkanlıkları ve siber stalk davranışları yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, FoMO'nun problemli sosyal medya tüketimi üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, siber stalk davranışlarının bu etkinin aracılık rolünü üstlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the developments in information and communication technologies, almost everyone can access the internet quickly. This situation has made it widespread for people to access and share information through social media platforms offered by the internet. Social media is a digital platform where individuals can interact with friends, family and other people online and share personal content. Due to these features, social media plays an important role in people's daily lives. However, the instantaneous nature of everything shared causes people to constantly check social media platforms or be online. Thus, individuals experience the fear of missing out on the developments brought about by staying away from social media, which turns into the phenomenon called FoMO. The purpose of this thesis is to examine the effects of Fear of Missing Out (FoMO) on problematic social media consumption and the mediating role of cyber stalking behaviors in this relationship. A total of 496 participants, 246 women and 250 men, were included in the study. Participants' FoMO levels, social media consumption habits and cyber stalking behaviors were analyzed with structural equation modeling. The findings show that FoMO has a positive and significant effect on problematic social media consumption. In addition, cyber stalking behaviors were found to play a mediating role in this effect.