Farklı yöntemler ile üretilen protez kaide materyallerinin fiziksel, mekanik ve optik özelliklerine yaşlandırma işleminin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of aging process on physical, mechanical and optical properties of denture base materials produced by different methods
  1. Tez No: 905491
  2. Yazar: MERVE CORUT ALİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRAS SULEYMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Yazıcı, CAD/CAM, PMMA, Renk Değişimi Sertlik, Transvers Dayanıklılık, Yüzey Pürüzlülüğü, 3D Printer, CAD/CAM, PMMA, Color Change, Hardness, Transverse Strength, Surface Roughness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; polimetilmetakrilat (PMMA) bazlı protez kaide metaryallerinin farklı tekniklerle üretilmesinin, termal siklus sonrası materyalin fiziksel, mekanik ve optik özelliklerine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Konvansiyonel yöntemle, 3 boyutlu yazıcı ile eklemeli ve CAD/CAM ile eksiltmeli olarak üretilen PMMA örneklerden yüzey pürüzlülüğü, sertlik, transvers dayanıklılık ve renk değişimi testleri için toplam 280 örnek elde edildi. Örneklere 5-55˚C sıcaklık aralığında 10000 devir termal yaşlandırma uygulandı. Yüzey pürüzlülüğü profilometre, sertlik değerleri Vickers mikrosertlik cihazı, transvers dayanıklılık üniversal test cihazı ile ölçüldü. Renk değişimi için TSÖ, TSS ve 7 gün kahve solüsyonunda bekletilme sonrasında olmak üzere üç kere spektrofotometre cihazı ile ölçüm yapıldı. Elde edilen verilerin ortalama değerleri hesaplandı ve CIEDE2000 formülü kullanılarak renk değişiklikleri değerlendirildi. Veriler, IBM SPSS Statistics Standard Concurrent UserV26 istatistik paket programında değerlendirildi. Çoklu karşılaştırmalar için“Bonferroni Testi”, üç ve daha fazla grup arasındaki farklılıkları değerlendirmek için“Tekrarlayan Varyans Analizi”kullanıldı. Bulgular: Termal yaşlandırmanın bütün PMMA bazlı protez kaide metaryallerinde anlamlı bir değişikliğe yol açtığı görüldü. En fazla yüzey pürüzlülüğünü 3 boyutlu yazıcı ile üretilen grup, transvers dayanıklılık değerlerini CAD/CAM grubu, yüzey sertliğini CAD/CAM ve 3 boyutlu yazıcı grubu, en düşük yüzey sertliğini geleneksel grup gösterdi. En az renk değişimi CAD/CAM grubundaki light-pink rengindeki örneklerde elde edildi. Sonuç: PMMA bazlı protez kaide materyallerinin üretiminde kullanılan eksiltmeli üretim teknolojisi, yüksek yüzey sertliği, transvers dayanıklılık ve optik özellikler sunarak uzun süreli klinik performans açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Eklemeli üretim teknolojisi, diş hekimliği uygulamalarında önemli fırsatlar sunmaktadır ancak bu teknolojinin optimize edilmesi için üzerinde çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the impact of fabricating polymethyl methacrylate (PMMA) based denture base materials using different techniques on the physical, mechanical and optical properties of the material after thermal cycling. Materials and Methods: A total of 280 PMMA samples were prepared for surface roughness, hardness, transverse strength, and color change tests, using conventional methods, additive and subtractive manufacturing. The samples were subjected to thermal aging at a temperature range of 5-55˚C for 10,000 cycles. Surface roughness was measured using a profilometer, hardness values were determined with a Vickers microhardness tester, transverse strength was assessed using a universal testing machine, and color change was evaluated with a spectrophotometer. The color change was calculated using the CIEDE2000 (ΔE00) formula. The Bonferroni test was used for multiple comparisons, and repeated analysis of variance was used to assess differences among three or more groups. Results: Thermal aging caused significant changes in all PMMA-based denture base materials. The highest surface roughness was observed in the 3D-printed group, while the CAD/CAM group showed the highest transverse strength. The CAD/CAM and 3D-printed groups exhibited the highest surface hardness, while the conventional group demonstrated the lowest surface hardness. The least color change was observed in the light-pink samples of the CAD/CAM group. Conclusion: The subtractive manufacturing technology used in the production of PMMA-based denture base materials offers significant advantages for long-term clinical performance by providing high surface hardness, transverse strength, and optical properties. Additive manufacturing technology presents valuable opportunities in dental applications; however, further optimization of this technology is needed.