The impact of employment in selected sectors on economic growth: The case of Iraq
Seçili sektörlerdeki istihdamın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Irak örneği
  1. Tez No: 905496
  2. Yazar: RIBWAR SAEED HUSEEIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR İŞLEYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Tarım Sektöründe İstihdam, Sanayi Sektöründe İstihdam, Hizmet Sektöründe İstihdam, ARDL Sınır Testi, Economic Growth, Employment in Agricultural Sector, Employment in Industrial Sector, Employment in Service Sector, ARDL Boundary Test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırmanın amacı, istihdamın ekonomik büyüme üzerindeki etkisini analiz etmek ve bu etkinin tarım, sanayi ve hizmet sektörleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. İlgili literatürden elde edilen bulgular doğrultusunda, bu çalışma Irak örneği üzerinden bir ARDL sınır testi ve Toda Yamamoto nedensellik analizi uygulamıştır. Çalışmanın bulgularına göre, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki istihdam artışlarının ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Uzun dönem katsayı sonuçları, bu sektörlerde istihdamdaki artışların ekonomik büyüme ile pozitif bir ilişki içinde olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle, tarım sektöründeki istihdamdaki artışların ekonomik büyümeyi belirgin şekilde desteklediği tespit edilmiştir. Toda Yamamoto nedensellik analizi sonuçlarına göre, ekonomik büyüme ile tarım, sanayi ve hizmet sektörleri arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Bu da ekonominin çeşitli sektörlerinin birbiriyle etkileşimi ve bu etkileşimin ekonomik büyümeyi teşvik etmesiyle açıklanabilir. Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin ekonomik büyümeye olan katkılarının farklı olmasına rağmen, her birinin büyümeye olumlu yönde etkide bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to analyses the effect of employment on economic growth and to assess the impact of this effect on agriculture, industry and services. In line with the findings from the related literature, this study applied an ARDL bounds test and Toda Yamamoto causality analysis on the Iraqi case. The study found that, employment increases in agriculture, industry and services sectors have a positive impact on economic growth. Long-run coefficient results reveal that increases in employment in these sectors has a positive relationship with economic growth. In particular, increases in employment in the agricultural sector are found to significantly support economic growth. In accordance with the results of the Toda-Yamamoto causality analysis, there is a unidirectional causality relationship between economic growth and agriculture, industry and services sectors. This can be explained by the interaction of various sectors of the economy with each other and this interaction encourages economic growth. Although agriculture, industry and services sectors have different contributions to economic growth, each of them has a positive effect on growth.