Eski Çağ'da arı ve bal
Bee and honey in Ancient history
- Tez No: 905560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Ziraat, Zooloji, History, Agriculture, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Arı, İnsan, Bal, Mitoloji, Sembol, Sikke, Bee, Human, Honey, Mythology, Symbol, Coin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Beslenme, tarih boyunca insanlığın en önemli ihtiyaçlarından biri olmuştur. Doğadan toplanabilen bal da dolayısıyla insanların bu ihtiyacını gidermesinde önemli bir yer edinmiştir. İlişki kurduğu varlıklara çeşitli anlamlar yükleyen insanoğlu arıya da genel olarak kutsallık içeren bir anlam yüklemiştir. Farklı uygarlıkların çeşitli efsane ve dini törenlerine ya kendisi ya da ürettiği besin olan bal konu olmuştur. Bu çalışmada başlangıçta arı ürünlerinden de bahsedilerek arı ve insan ilişkisi aktarılmaya çalışıldı. Daha sonra tarih öncesi dönemlerden itibaren gelişen bu ilişkiyi aktararak kısa bir arı tarihçesi oluşturuldu. Bu tarihçe oluşturulurken arı ve arı ürünlerinin farklı kullanımları ve bu kullanımlar arasındaki olası ilişkilere değinildi. Bununla birlikte arının figür olarak kullanımından bahsedip, aynı bölümde arı figürünün kullanıldığı farklı materyallerden de örnekler verilerek sembolleşme süreci aktarıldı. Özellikle Antik Kentlerin sikkeleri üzerinde sembol olarak kullanılan arı figürü ile ilgili örnekler verilerek bu kentler arasındaki ilişkilere değinildi. Son olarak arının ve arı ürünlerinin farklı uygarlıkların mitolojilerindeki öneminden bahsedildi.
Özet (Çeviri)
Nutrition has been one of the most important needs of humanity throughout history. Honey, which can be collected from nature, has therefore gained an important place in meeting this need of people. Human beings, who attribute various meanings to the beings they interact with, have generally attributed a sacred meaning to the bee. Honey itself or the food it produces has been the subject of various legends and religious ceremonies of different civilizations. In this study, we tried to convey the relationship between bees and humans by mentioning bee products at the beginning. Then, a brief history of bees was created by conveying this relationship that has developed since prehistoric times. While creating this history, different uses of bees and bee products and possible relationships between these uses were mentioned. In addition, the use of the bee as a figure was mentioned, and in the same section, the symbolization process was explained by giving examples of different materials in which the bee figure was used. In particular, examples of the bee figure used as a symbol on the coins of Ancient Cities were given and the relations between these cities were touched upon. Finally, the importance of bees and bee products in the mythologies of different civilizations was mentioned.