Karakalpak atasözleri (Türkiye Türkçesindeki karşılıkları ve cümle yapıları)
Karakalpak proverbs (Equivalents in Türkiye Turkish and sentence structures)
- Tez No: 905563
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Karakalpak Türkleri, Karakalpak Atasözleri, Dil İncelemesi, Cümle Yapıları, Folklor ve Edebiyat, Karakalpak Turks, Karakalpak Proverbs, Language Analysis, Sentence Structures, Folklore and Literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bu çalışmada Karakalpakistan İlimler Akademiyası Komisyonunca hazırlanan ve 1978 yılında Nukus'ta basılan“Karakalpak Folkloru”külliyatının dördüncü cildinde yer alan“Karakalpak Atasözleri”Türkiye Türkçesine aktarılmış ve cümle yapıları incelenmiştir. Çalışma ana hatlarıyla dört kısımdan oluşmaktadır.“Giriş”kısmında; çalışmanın amacı, önemi, yöntemi, özgün değeri vs. izah edilmiş ve Karakalpak Türkleri hakkında genel bilgiler (adlandırma, dil, tarih, coğrafya, iklim, nüfus vb.) verilmiştir. Ayrıca bu kısımda Karakalpak atasözleri ile Türk atasözleri çeşitli yönleriyle tanıtılmaya çalışılmıştır.“Birinci Bölüm”olan dil incelemesi kısmında cümle türleri üzerine genel bilgiler verilip Türkiye Türkçesi ile Karakalpak Türkçesinde yer alan ortak atasözlerinden örnekler sunulmuştur.“İkinci Bölüm”de Karakalpak atasözleri, cümle yapısı açısından incelenerek örnek cümle tahlilleriyle birlikte tablolar hâlinde sıralanmıştır.“Metin”bölümünde“Karakalpak Folkloru”külliyatının içinde yer alan“Karakalpak Atasözleri”, hem transkripsiyonlu biçimleri hem de Türkiye Türkçesine aktarmaları ile birlikte okuyucuların istifadesine sunulmuştur. Çalışmanın“sonuç”kısmında, dil incelemeleri neticesinde tespit edilen veriler ve istatistiki değerlendirmeler yer almaktadır. Yararlanılan yayınların listesi ise kaynakça bölümünde dikkatlere sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the“Karakalpak Proverbs”in the fourth volume of the“Karakalpak Folklore”collection prepared by the Karakalpakistan Academy of Sciences Commission and published in Nökis in 1978 were translated into Turkish and their sentence structures were examined. The study consists of four main parts. In the“Introduction”section; the purpose, importance, method, original value etc. of the study are explained and general information about Karakalpak Turks (naming, language, history, geography, climate, population etc.) is given. In addition, in this section, Karakalpak proverbs and Turkish proverbs were tried to be introduced in various aspects. In the“First Section”, which is the language analysis section, general information on sentence types is given and examples of common proverbs in Turkish and Karakalpak Turkish are presented. In the“Second Section”, Karakalpak proverbs are examined in terms of sentence structure and listed in tables with sample sentence analyses. In the“Text”section,“Karakalpak Proverbs”in the“Karakalpak Folklore”collection are presented to the benefit of the readers with both their transcribed forms and their translations into Turkish. The“results”section of the study includes the data and statistical evaluations obtained as a result of language studies. The list of publications used is presented in the bibliography section.