İşyerinde dışlanmanın işgörenlerin iç girişimcilik eğilimi ile ilişkisi
Relationship between exclusion in the workplace and employees' intrapreneurship tendency
- Tez No: 905565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN NAKTİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Dışlanma, Örgütsel Dışlanma, Girişimcilik, İç Girişimcilik, Exclusion, Organizational Exclusion, Entrepreneurship, Intrapreneurship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmanın temel amacı, işyerinde yaşanan dışlanmanın işgörenlerin iç girişimcilik eğilimi ile ilişkisini incelemektir. Araştırma sürecinde belirlenen sorulara cevap aramak amacıyla Erzurum Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren işletmelerin işgörenleri aracılığıyla anket çalışması yapılmış ve veriler elde edilmiştir. 386 işgörenden anket tekniği ile veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre örgütsel dışlanma davranışı ile işgörenlerin iç girişimcilik eğilimleri arasında; negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlara göre, işgörenlerin örgütsel dışlanma davranışı ile karşılaşmaları durumunda iç girişimciliğe olan eğilimlerinde azalma meydana gelecektir. Hızla değişen ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda örgütler, artan rekabet ortamları içerisinde avantaj elde edebilmek için sürekli yenilik odaklı olmak, proaktif olmak ve pazar sürecine hâkim olmak durumundadırlar. Bu nedenle, örgütsel dışlanma ve iç girişimcilik kavramları bu araştırmanın konusu olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between exclusion in the workplace and employees' intrapreneurship tendencies. To address the research questions of this study, quantitative data were collected using a questionnaire which was administered to 386 employees of the enterprises operating in Erzurum Organized Industrial Zone. Correlation analysis was employed to analyze the data. The results revealed a significant, negative correlation between organizational exclusion behavior and employees' intrapreneurship tendencies. Based to the results of this study, it can be concluded that employees' intrapreneurship tendencies may decrease when they encounter organizational exclusion behavior. In line with the rapidly changing and evolving needs, organizations should consistently focus on innovations, be proactive, and dominate marketing process to gain an advantage in increasingly competitive environments. Therefore, this study focused on the concepts of organizational exclusion and intrapreneurship.