Kazak Türkçesinde bağlaçlar ve işlevleri
Conjunctions and their functions in Kazakh Turkish
- Tez No: 905579
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Bağlaçlar, Bağlaçların Sınıflandırılması, Bağlaçların İşlevleri, Kazakh Turkish, Turkey Turkish, Conjunctions, Classification of Conjunctions, Functions of Conjunctions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 405
Özet
Kazak Türkçesindeki bağlaçları işlevsel bakış açısıyla ele alan“Kazak Türkçesinde Bağlaçlar ve İşlevleri”adlı bu çalışma;“Giriş”,“Sözcük Türleri ve Bağlaçlar”,“Bağlaçların Sınıflandırılması”olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın“Giriş”bölümünde çalışmanın kapsamı, önemi, çalışmanın amacı, uygulanan yöntemler, çalışmamızı ilgili araştırmalar ve Kazak Türkçesi hakkında umumi bilgiler verilmiştir.“Sözcük Türleri ve Bağlaçlar”adlı birinci bölümde Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesindeki sözcük türlerinin sınıflandırılması yapılarak bağlaçların diğer sözcük türleri içerisindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde dil bilimcilerin bağlaçlarla ilgili biçimsel ve işlevsel görüşlerine yer verilmiştir. Dil incelemelerinin ve değerlendirmelerin yer aldığı“Bağlaçların Sınıflandırılması”adlı ikinci bölüm ise tezin ana bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde Kazakçada bulunan bağlaçlar ayrıntılı bir şekilde ve örneklerle dikkatlere sunulmuş; tespit edilen bağlaçlar hem yapı hem görev/işlev açısından incelenmiştir. Bağlaçların işlevleri, çağdaş Kazak edebîyatından seçilmiş orijinal metinler ve Kazak Türkçesi gramer kitapları ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuna“Terimler Dizini”,“Bağlaçlar Dizini”ve faydalanılan/taranan eserleri ihtiva eden“Kaynaklar”listesi eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study named“Conjunctions and Their Functions in Kazakh Turkish”, which deals with the conjunctions in Kazakh Turkish from a functional point of view; It consists of three main sections:“Introduction”,“Types of Words and Conjunctions”,“Classification of Conjunctions”. In the“Introduction”section of the study, the scope of the study, its importance, the purpose of the study, the methods applied, the researches related to our study and general information about Kazakh Turkish are given. In the first chapter called“Word Types and Conjunctions”, the classification of word types in Kazakh Turkish and Turkey Turkish has been made and the place of conjunctions in other word types has been tried to be determined. In addition, in this section, the formal and functional views of linguists about conjunctions are given. The second part, named“Classification of Conjunctions”, which includes language studies and evaluations, constitutes the main element of the thesis. In this section, conjunctions in Kazakh are presented in detail and with examples; The determined conjunctions were examined in terms of both structure and function/function. The functions of conjunctions are evaluated in the light of original texts selected from contemporary Kazakh literature and Kazakh Turkish grammar books. At the end of the study,“Terms Index”,“Conjunctions Index”and“Sources”list including the works used/scanned were added.