The effects of the service quality of the X application on user satisfaction and intention to continue using the application
X uygulamasının hizmet kalitesinin kullanıcı memnuniyeti ve uygulamayı kullanmaya devam etme niyeti üzerindeki etkileri
- Tez No: 905613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHIDEH ARGHASHI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Memnuniyeti, Hizmet Kalitesi, Yemek Siparişi, Consumer Satisfaction, Service Quality, Food ordering
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Son 20-25 yılda Türkiye'de yemek siparişi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir dönüşüm geçirmiş ve kullanıcıların kolayca yemek siparişi verebilmelerini ve bu siparişlerin çok kısa sürede kendilerine ulaştırılmasını sağlayan uygulamalar ortaya çıkmıştır. Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun çalışma temposu, zaman kısıtı ve pandeminin etkilerinin devam ettiği düşünüldüğünde bu uygulamalar popülerlik kazanmış ve günümüzde de geçerliliğini korumaya devam etmektedir. Bu uygulamaların geliştiricileri, tüketici davranışını, tüketici beklentilerini ve tüketici memnuniyetini etkileyen faktörleri bilmelidir. Bu çalışma, son yıllarda hayatımızda giderek yaygınlaşan uygulamalardan biri olan X uygulamasının hizmet kalitesinin kullanıcı memnuniyeti ve uygulamayı kullanmaya devam etme niyeti üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın verileri, Türkiye'de X uygulamasını bilen ve son 6 ay içinde bu uygulamayı kullanan 302 kullanıcıdan çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket verileri SPSS ile analiz edilmiş ve araştırma hipotezlerini test etmek için AMOS kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre hipotezler kabul veya reddedilmiştir. Akabinde bulgular literatür bağlamında tartışılmıştır. Bulgular, güvence, güvenlik, güvenilirlik, izlenebilirlik ve sistem operasyonları gibi hizmet kalitesiyle ilgili faktörlerin müşteri memnuniyetini ve uygulamayı kullanmaya devam etme niyetini önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the past 20-25 years, food ordering in Turkey has undergone a transformation with the advancement of technology, and applications have emerged allowing users to easily place food orders, which are then delivered to them in a very short time. Especially given the intense working pace in big cities, time constraints, and the lingering impact of the pandemic, these applications have gained popularity and continue to maintain their relevance today. The developers of these applications should understand factors affecting consumer behavior, consumer expectations, and consumer satisfaction. This study aims to investigate the effects of the service quality provided by the X application, one of the increasingly common applications in our lives in recent years, on user satisfaction and the intention to continue using the application. The data for this study was collected through an online survey from 302 users in Turkey who are familiar with application X and have used this application in the last 6 months. The survey data were analyzed using SPSS, and AMOS was used to test the research hypotheses. The hypotheses were accepted or rejected based on the analysis results. The findings were subsequently discussed in the context of existing literature. The findings revealed that factors related to service quality including assurance, security, reliability, traceability, and system operations significantly affect customer satisfaction and intention to continue using the application.