Yüksek frekanslı sese sahip profesyonel ses kullanıcıları üzerinde doctorvox terapi tekniğinin (DVT) anlık etkisinin incelenmesi
The immediate effect of the doctorvox therapy technique(DVT) on professional voice users with high-frequency voices
- Tez No: 905624
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOĞRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: DVT, profesyonel ses, akustik analiz, algısal değerlendirme, ses yorgunluğu, ses ısıtma, DVT, professional voice, acoustic analysis, perceptual assessment, vocal fatigue, vocal warm-up
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmada, Doctorvox Terapi Tekniği'nin (DVT) yüksek frekansa sahip profesyonel ses kullanıcıları üzerindeki anlık etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara Üniversitesi Konservatuvar öğrencileri arasından seçilen 16 soprano ve 2 mezzosoprano olmak üzere toplam 18 yüksek frekanslı ses sahip profesyonel ses kullanıcısı oluşturmuştur. Çalışmada, katılımcıların ses parametreleri DVT uygulama öncesi ve sonrası akustik ve algısal olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler PRAAT yazılımı ile akustik analizler ve Türkçe Şan Sesi Handikap İndeksi-10 (TŞSHİ-10) ile Ses Yorgunluğu Ölçeği (SYÖ) kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde eşleştirilmiş t-testi ve wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, DVT uygulama sonrası TŞSHİ-10 ve SYÖ puanlarında anlamlı düzeyde iyileşmeler gözlemlenmiştir. TŞSHİ-10 sonuçlarında, şarkı söyleme sırasında algılanan zorlukların azaldığı; SYÖ sonuçlarında ise konuşma ve ses kullanımında yorgunluğun azaldığı belirlenmiştir. Akustik analizlerde ise temel frekans (F0), jitter ve shimmer parametrelerinde anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır. Ancak, F0'ın anlamlılık sınırına yakın olması, bu değerin daha büyük bir örneklemle tekrar incelenebileceğini düşündürmektedir. DVT uygulamasının algısal değerlendirme formlarında (TŞSHİ-10 ve SYÖ) olumlu etkiler yaratması, bu tekniğin profesyonel ses kullanıcıları için ses yorgunluğunu azaltmada ve ses kalitesini iyileştirmede etkili olabileceğini göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, DVT uygulamasının performans öncesi ve sonrası ses sağlığını koruma ve performans kalitesini artırma amacıyla kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to investigate the immediate effects of Doctorvox Therapy (DVT) on professional voice users with high-frequency voices. The study group consisted of 18 professional voice users with high-frequency voices, selected from Ankara University Conservatory students, including 16 sopranos and 2 mezzo-sopranos. In the study, the participants' voice parameters were evaluated both acoustically and perceptually before and after DVT. The evaluations were conducted using acoustic analyses with PRAAT software and perceptual assessments with the Turkish Singing Voice Handicap Index-10 (TŞSHİ-10) and the Vocal Fatigue Index (SYÖ). Eşleştirilmiş t-testi and Wilcoxon signed-rank test were used for data analysis. The results showed significant improvements in TŞSHİ-10 and SYÖ scores after DVT. The TŞSHİ-10 results indicated a reduction in perceived difficulties during singing, while the SYÖ results showed a decrease in vocal fatigue during speaking and voice use. However, the acoustic analyses did not show significant changes in fundamental frequency (F0), jitter, and shimmer parameters. The proximity of the F0 value to the significance threshold suggests that this parameter might be worth re-evaluating with a larger sample size. The positive effects of DVT on perceptual assessment forms (TŞSHİ-10 and SYÖ) suggest that this technique can be effective in reducing vocal fatigue and improving voice quality for professional voice users. Based on these findings, it is recommended that DVT be used for preserving vocal health and enhancing performance quality both before and after performances.