Hashimoto hastalığında serum sestrin 2 düzeyleri
Serum sestrin 2 levels in hashimoto's disease
  1. Tez No: 905680
  2. Yazar: MERVE ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALIŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto, SESN2, Sestrin 2, Tiroidit, Hashimoto, SESN2, Sestrin 2, Thyroiditis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Hashimoto Hastalığı, tiroid bezinin otoimmün bir süreçle tahrip edildiği bir hastalıktır. Hastaların tiroid dokularında hücre büyümesi ile otofaji arasındaki dengeyi koordine etmede önemli bir rol oynayan memeli rapamisin hedefi (mTOR) proteininin ekspresyonu yüksektir. Sestrinler, oksidatif stresi azaltan ve adenozin monofosfat bağımlı protein kinaz (AMPK)-mTOR sinyal yolunu düzenleyen, evrimsel olarak korunmuş ve stresle indüklenebilen bir protein ailesidir. Bu ailenin bir üyesi olan Sestrin 2 (SESN2); oksidatif stres, endoplazmik retikulum stresi, otofaji, metabolizma ve inflamasyonu düzenleyerek koruyucu etki sağlar. Çalışmanın amacı, Hashimoto Hastalığı olan hastaların serum Sestrin2 düzeylerini sağlıklı yetişkinlerle karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya hastaneye başvuran Hashimoto hastaları ve sağlıklı gönüllüler dahil edildi. Hasta grubu ötiroidi ve subklinik hipotiroidi grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hasta ve kontrol grubundan alınan kan örneklerinden tiroid otoantikorları, serbest T4 ve TSH çalışıldı. Bu örneklerden kalan serumlar -80 °C'de saklandı ve sonrasında serum SESN2 ELISA kiti ile Sestrin 2 çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 110 hasta ve 64 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Hasta grubunda ortanca SESN2 düzeyleri [1,363 ng/ml (1,104 ile 2,028)] kontrol grubundan [(1,834 ng/ml (1,343 ile 2,640)] anlamlı olarak düşüktü (p=0,002). Ötiroidi ve subklinik hipotiroidi hasta gruplarında SESN2 düzeyleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada Hashimoto Hastalığı'nda serum SESN2 düzeylerinin sağlıklı yetişkinlere göre daha düşük bulunması SESN2'nin Hashimoto Hastalığının patofizyolojisinde rolü olabileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar, Hashimoto Hastalığı'nda SESN2'nin düzenlenmesinin hastalığın seyrine ve patolojik süreçlerine etkisinin daha iyi anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Hashimoto's disease is a disease in which the thyroid gland is destroyed by an autoimmune process. The expression of mammalian target of rapamycin (mTOR) protein, which plays an important role in coordinating the balance between cell growth and autophagy, is high in the thyroid tissues of patients. Sestrins are an evolutionarily conserved and stress-inducible protein family that reduces oxidative stress and regulates the adenosine monophosphate-dependent protein kinase (AMPK)-mTOR signaling pathway. Sestrin 2 (SESN2), a member of this family, provides a protective effect by regulating oxidative stress, endoplasmic reticulum stress, autophagy, metabolism, and inflammation. The aim of the study was to evaluate the serum Sestrin2 levels of patients with Hashimoto's disease compared to healthy adults. Materials and Methods: This prospectively designed study included Hashimoto patients and healthy volunteers who applied to the hospital. The patient group was divided into two groups as euthyroid and subclinical hypothyroid groups. Thyroid autoantibodies, free T4 and TSH were studied from blood samples taken from the patient and control groups. The remaining sera from these samples were stored at -80 °C and then the serum was studied with the SESN2 ELISA kit for Sestrin 2. Results: The study included 110 patients and 64 healthy volunteers. No significant difference was found between the patient and control groups in terms of age and gender (p>0.05). Median SESN2 levels in the patient group [1.363 ng/ml (1.104 to 2.028)] were significantly lower than in the control group [1.834 ng/ml (1.343 to 2.640)] (p=0.002). No significant difference was found in SESN2 levels between the euthyroid and subclinical hypothyroid patient groups (p>0.05). Conclusion: In this study, SESN2 levels in the serum of Hashimoto's disease were found to be lower than in healthy adults, suggesting that SESN2 may play a role in the pathophysiology of Hashimoto's disease. These results indicate that further research is needed to better understand the effect of SESN2 regulation on the course and pathological processes of the disease in Hashimoto's disease.