Meslek yüksekokulu inşaat ve elektrik bölümü öğrencilerinde İSG kültürü ile kişisel koruyucu ve donanım bilgi düzeyleri hakkında karşılaştırmalı bir araştırma; Çanakkale örneği
A comparative study on ohs culture and personal protective equipment knowledge levels among vocational school construction and electrical department students; Çanakkale example
- Tez No: 905685
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Kişisel Koruyu Donanım, İş Sağlığı Algısı, Occupational Health and Safety, Personal Protective Equipment, Perception Of Occupational Health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
KKD, çalışanları kimyasal, radyolojik, fiziksel, elektriksel, mekanik veya ortadan kaldırılamayan diğer işyeri tehlikeleriyle temastan kaynaklanan ciddi işyeri yaralanmalarından veya hastalıklarından korumak için tasarlanmıştır. KKD, tehlikelerin mühendislik veya idari kontroller yoluyla kontrol edilmediği durumlarda tamamlayıcı bir koruma şeklidir. KKD, gözlük, tulum, eldiven, yelek, kulak tıkacı ve solunum cihazı gibi çeşitli giysi ve ekipmanları içermektedir. Teknik personelin KKD kullanma bilgisi ve alışkanlıkları İSG kültürü ile doğrudan ilişkilidir. Doğru KKD kullanımı ve alışkanlığı ile İSG Kültürü eğitim hayatında pekişmeye başlamaktadır. KKD kullanma ve İSG kültürü ara eleman eğitimi olan Teknik Bilimler MYO öğrencileri için önem arz etmektedir. Araştırmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknik Bilimler MYO öğrencilerinin İnşaat ve Elektrik Bölümü öğrencilerinin İSG kültürü ve KKD kullanımı incelenmiştir. Araştırmamız kapsamında yaptığımız analizlerde İSG kültürü üç faktörde toplanmıştır. Genel İş Güvenliği Algısı (GİGA) Eğitim-iletişim (Eİ) ve Risk Algısı (RA) faktörleri tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; bölümler arasında fark olmadığı, ancak Eğitim-İletişim (Eİ) faktöründe kız öğrencilerin daha yüksek ortalamalar verdiği görülmüştür. KKD eğitimi alanlarda almayanlara göre Risk Algısı daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. KKD nin koruma sağladığını belirten öğrencilerin İSG kültüründe Genel İş Güvenliği Algısı (GİGA) ve Eğitim-İletişim (Eİ) faktörleri ortalamalarının daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
PPE is designed to protect workers from serious workplace injuries or illnesses resulting from contact with chemical, radiological, physical, electrical, mechanical, or other workplace hazards that cannot be eliminated. PPE is a supplementary form of protection when hazards are not controlled through engineering or administrative controls. PPE includes a variety of clothing and equipment such as goggles, coveralls, gloves, vests, earplugs and respirators. With the correct use and habit of PPE, OHS Culture begins to consolidate in educational life. PPE use and OHS culture are important for Technical Sciences Vocational School students who receive technical staff training. In our research, the OHS culture and PPE use of Çanakkale Onsekiz Mart University Technical Sciences Vocational School students, Construction and Electrical Department students were examined. Accordingly, in the analyses we conducted within the scope of our research, OHS culture was gathered under three factors. General Occupational Safety Perception (GİGA), Training-Communication (Eİ) and Risk Perception (RA) factors were determined. It was observed that there was no difference between departments, but female students gave higher averages in the Education-Communication (EI) factor. It has been determined that those who received PPE training had a higher Risk Perception than those who did not receive PPE training. It is understood that the averages of General Occupational Safety Perception (GİGA) and education-communication (Eİ) factors are higher in the OSH culture of students who state that PPE provides protection.