Akut apandisit ve perfore akut apandisit hastalarında Intestinal Fatty Acide Binding Protein (IFABP), tiyol disülfit ve İskemi Modifiye Albumin (IMA) değerleri ile rutinde kullanılan inflamasyon markerlarının karşılaştırılması
Comparison of Intestinal Fatty Acide Binding Protein (IFABP), Thiol disulfide and Ischemia Modified Albumin (IMA) values ​​and routinely used inflammation markers in patients with acute appendicitis and perforated acute appendicitis
  1. Tez No: 905686
  2. Yazar: HASAN BASRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SAPMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, perfore akut apandısıt, intestınal fatty acid binding protein (ifap), tiyol disülfıt ve iskemı modıfıye albumin (ima)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı bahsedilen gruplarda çalışılacak olan inflamasyon belirteçleri ile rutinde kullanılanlar arasında anlamlı farklılık olup olmamasına bakılarak literatüre kullanılabilecek yeni belirteçler kazandırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak olarak belirlendi. Gereç ve Yöntem Araştırma kesitsel prospektif olarak planlanmıştır. Acil servise başvuran ve genel cerrahi kliniğine devir alınan akut apandisit hastalarında rutinde endikasyon dahilinde istenen CRP (C-reaktif protein), prokalsitonin, hemogram gibi inflamasyon markerları ile İntestinal Fatty Acid Binding Protein (İFABP), tiyol disülfit ve IMA (İskemik Modifiye Albumin) arasında karşılaştırma yapılarak tüm bu markerların birbirine üstünlüğüne bakılacaktır. Çalışmaya 60 akut apandisit ve 42 perfore akut apandisit ile gelen toplam 102 hasta alınması planlandı. Çalışma grubu hastaların akut apandisit ile acil servise başvuran ve genel cerrahi kliniğine devir alınan 18 yaş üstü, kadın ve erkek hastalar oluşturacaktır. Hastaların dahil edilme kriterinde çalışmaya onay vermiş olmaları esastır. Hastaların acil serviste rutin olarak istenecek tetkikleri (CRP, prokalsitonin, hemogram) değerlendirilecek. Ek olarak özel bütçe ile biyokimya laboratuvarında İntestinal Fatty Acid Binding Protein (İFABP), tiyol disülfit ve İMA çalışılacaktır. Hastaların acil serviste rutin tetkikleri (CRP, prokalsitonin, hemogram) değerlendirilecektir. Ek olarak özel bütçe ile biyokimya laboratuvarında İntestinal Fatty Acide Binding Protein (İFAP), tiyol disülfit ve İMA çalışılacaktır. Çalışma için öngörülen araştırma süresi etik kurul onayından itibaren 6 aydır. Bulgular Çalışmamızda 102 hasta incelenmiş ve yaş ortalaması 40.5 ± 12.98 olarak saptanmıştır. Cinsiyet dağılımında hastaların %34.3'ü kadın (n=35) ve %65.7'si erkek (n=67) olarak belirlenmiştir. Hastalar, %58.8'i akut apandisit (Grup 1) ve %41.2'si perfore apandisit (Grup 2) olmak üzere iki grupa ayrılmıştır. Ortalama WBC değeri 13.07 ± 4.03 mm³, prokalsitonin düzeyi 0.11 ± 0.25 µg/L ve CRP değeri 174.73 ± 407.49 mg/dL olarak tespit edilmiştir. Ortalama İFAB/İFAB2 değeri 0.71 ± 0.42 ng/ml'dir. Ortalama nativ tiyol değeri 360.45 ± 75.18, total tiyol değeri 21.89 ± 4.44 ve disülfid değeri 7.06 ± 1.48'dir. Disülfid / nativ tiyol oranı ortalama 7.06 ± 1.48, disülfid / total tiyol oranı ise 6.15 ± 1.04 olarak ölçülmüştür. Nativ tiyol / total tiyol oranı ortalaması ise 87.54 ± 2.32 ve İMA değeri ortalaması 0.73 ± 0.16'dır. Grup 1'in yaş ortalaması 41.21 ± 13.99 iken, Grup 2'nin yaş ortalaması 39.47 ± 11.47'dir. İki grup arasında yaş ortalaması açısından anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p=0.648). Cinsiyet dağılımına bakıldığında, Grup 1'de 21 kadın (%35) ve 39 erkek (%65) bulunurken, Grup 2'de 14 kadın (%33.3) ve 28 erkek (%66.7) vardır. Cinsiyet açısından da iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p=0.861). Grup 1 ortalama wbc değeri 12.44± 3.86 iken grup 2 de 13.99 ± 4.14 idi. Gruplar arası WBC değeri açısından anlamlı bir fark yoktu (P=0.056). Grup 1 de prokalsitsonin değeri 0.10 ± 0.32 grup 2 de 0.12 ± 0.11 idi. Gruplar arası prokalsitonin değeri açısından anlamlı fark vardı (P=0.001). Grup 1 de ortalama CRP değeri 206.79± 526 idi. Grup 2 de 128 .93± 78.59 idi. CRP değeri açısından gruplar arası anlamlı fark vardı (p < 0.001). Grup 1'de ortalama İFABP değeri 0.62±0.45 grup 2 de 0.85± 0.33 idi. Gruplar arası ifabp değeri açısından anlamlı fark vardı (P < 0.001). Native Thiol'un cut off değeri ROC eğrisi ile değerlendirilmiş olup %83.3 sensitivite ve % 10 spesivite ile 277.50 bulundu. Total Thiol'ün cut off değeri ROC eğrisi ile %76.2 sensitivite ve % 25 spesivite ile 19.50 tespit edildi. IFAP cut off değeri %85.7 sensitivite ve %56 spesivite ile 0.56 değeri bulundu. IMA cut off değeri ROC eğrisi ile %52.4 sensitivite ve %76.7 spesivite ile 0.79 tespit edildi. Grup 1 de Nativ Tiyol değeri 381.15 ± 74.32, Grup 2 de 330.88±66.72 idi. Gruplar arası Nativ Tiyol açısından anlamlı fark vardı (P= 0.001). Grup1'de total Tiyol değeri 22.72 ± 4.89, grup 2 de 20.72± 3.44 idi. Gruplar arası total Tiyol değeri açısından anlamlı fark vardı (p=0.017). Grup 1'de ortalama Disulfid değeri 6.75 ±0.46 grup 2 de7.51 ± 2.18 idi. Gruplar arası Disülfid değeri açısından anlamlı fark yoktu (P= 0.087).Disülfid / nativ tiyol oranı Grup 1'de 6.75 ± 0.46, Grup 2'de ise 7.51 ± 2.17 olarak ölçülmüştür ve iki grup arasında bu parametre için p-değeri 0.087 olarak bulunmuştur. Disülfid / Total Tiyol oranı Grup 1'de 5.94 ± 0.36, Grup 2'de ise 6.46 ± 1.52 olarak ölçülmüştür ve p-değeri 0.09'dur. Nativ Tiyol / Total Tiyol oranı açısından Grup 1'de bu oran 88.10 ± 0.72, Grup 2'de ise 86.73 ± 3.38 olarak ölçülmüştür ve p-değeri 0.037'dir. Grup 1'in İMA değeri 0.71 ± 0.12 olarak ölçülürken, Grup 2'de bu değer 0.77 ± 0.19'dur. İki grup arasındaki farkın p-değeri 0.043 olarak bulunmuştur. Sonuç Akut apandisit teşhisinde ve perforasyon varlığını değerlendirmede halen ciddi problemler yaşanmaktadır. Rutinde çalışılan inflamasyon markerleri bu konuda her zaman yardımcı olamamaktadır. Çalışmamızda rutinde kullanılan ortalama wbc değerinin perfore ve akut apandisit vakalarında anlamlı fark görülmezken prokalsitonin ve ortalama CRP değerlerinin literatürdekine benzer kullanılabilir olduğu ve İFABP, nativ tiyol, total tiyol, nativ tiyol/total tiyol oranı ve İMA değerlerinin akut apandisitlerde perforasyon açısından önemli markerlar olduğunu gözlemledik. Anahtar Kelimeler Akut apandisit, perfore akut apandisit, intestinal fatty acıd binding proteın (ifap), tiyol disülfit ve iskemi modifiye albumin (ima)
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of the study was determined as to provide new markers that can be used inthe literature and to popularize their use by examining whether there is a significant difference between the inflammation markers to be studied in the mentioned groups and those used routinely. Materials and Methods The study was planned as a cross-sectional prospective study. In acute appendicitis patients who applied to the emergency department and were transferred to the general surgery clinic, comparisons will be made between inflammation markers such as CRP (C-reactive protein), procalcitonin, hemogram, albumin, fibrinogen requested within the indication in routine and Intestinal Fatty Acid Binding Protein (IFAP), thiol disulfide and IMA (Ischemic Modified Albumin) and the superiority of all these markers over each other will be examined. A total of 90 patients, 45 of whom came with acute appendicitis and 45 with perforated acute appendicitis, were planned to be included in the study. The study group patients will consist of male and female patients over the age of 18 who applied to the emergency department with acute appendicitis and were transferred to the general surgery clinic. The inclusion criteria for the patients are that they have given their consent to the study. Routine tests requested in the emergency department (CRP, procalcitonin, hemogram, fibrinogen, albumin) will be evaluated. In addition, Intestinal Fatty Acid Binding Protein (IFAP), thiol disulfide and IMA will be studied in the biochemistry laboratory with a special budget.nRoutine tests of the patients in the emergency department (CRP, procalcitonin, hemogram, fibrinogen, albumin) will be evaluated. In addition, Intestinal Fatty Acid Binding Protein (IFAP), thiol disulfide and IMA will be studied in the biochemistry laboratory with a special budget. The research period envisaged for the study is 6 months from the ethics committee approval. Findings In our study, 102 patients were examined and the mean age was determined as 40.5 ± 12.98. In terms of gender distribution, 34.3% of the patients were female (n=35) and 65.7% were 13 male (n=67). The patients were divided into two groups as 58.8% with acute appendicitis (Group 1) and 41.2% with perforated appendicitis (Group 2). The mean WBC value was 13.07 ± 4.03 mm³, procalcitonin level was 0.11 ± 0.25 µg/L and CRP value was 174.73 ± 407.49 mg/dL. The mean IFAB/IFAB2 value was 0.71 ± 0.42 ng/ml. The mean native thiol value was 360.45 ± 75.18, total thiol value was 21.89 ± 4.44 and disulfide value was 7.06 ± 1.48. The mean disulfide/native thiol ratio was measured as 7.06 ± 1.48 and disulfide/total thiol ratio was 6.15 ± 1.04. The mean native thiol/total thiol ratio was 87.54 ± 2.32 and the mean IMA value was 0.73 ± 0.16. The mean age of Group 1 was 41.21 ± 13.99, while the mean age of Group 2 was 39.47 ± 11.47. There was no significant difference between the two groups in terms of mean age (p=0.648). When gender distribution was examined, there were 21 females (35%) and 39 males (65%) in Group 1, while there were 14 females (33.3%) and 28 males (66.7%) in Group 2. There was no significant difference between the two groups in terms of gender (p=0.861). While the mean WBC value in Group 1 was 12.44± 3.86, it was 13.99± 4.14 in Group 2. There was no significant difference in terms of WBC value between the groups (P=0.056). Procalcitonin value was 0.10±0.32 in Group 1 and 0.12±0.11 in Group 2. There was a significant difference in terms of procalcitonin value between the groups (P=0.001). The mean CRP value in Group 1 was 206.79± 526. In Group 2, it was 128.93± 78.59. There was a significant difference between the groups in terms of CRP value (p< 0.001). The cut-off value of Native Thiol is with the ROC curve it was evaluated and found to be 277.50 with a sensitivity of 83.3% and a specificity of 10%. Total Thiol's the cut off value was determined with a sensitivity of 76.2% and a specificity of 25% 19.50 with the ROC curve. IFAP the cut off value was found to be 0.56 with a sensitivity of 85.7% and a specificity of 56%. IMA cut off value With the ROC curve, 0.79 was detected with 52.4% sensitivity and 76.7% specificity. The mean IFABP value was 0.62±0.45 in Group 1 and 0.85±0.33 in Group 2. There was a significant difference between the groups in terms of ifabp value (P < 0.001). Native Thiol value was 381.15 ± 74.32 in Group 1 and 330.88±66.72 in Group 2. There was a significant difference between the groups in terms of Native Thiol (P= 0.001). Total Thiol value was 22.72 ± 4.89 in Group 1 and 20.72± 3.44 in Group 2. There was a significant difference between the groups in terms of total Thiol value (p=0.017). The mean Disulfide value was 6.75 ± 0.46 in Group 1 and 7.51 ± 2.18 in Group 2. There was no significant difference between the groups in terms of Disulfide value (P=0.087). Disulfide/native thiol ratio was measured as 6.75 ± 0.46 in Group 1 and 7.51 ± 2.17 in Group 2 and the p-value for this parameter was found to be 0.087 between the two groups. Disulfide/Total Thiol ratio was measured as 5.94 ± 0.36 in Group 1 and 6.46 ± 1.52 in Group 2 and the p-value was 0.09. In terms of Native Thiol/Total Thiol ratio, this ratio was measured as 88.10 ± 0.72 in Group 1 and 86.73 ± 3.38 in Group 2 and the p-value was 0.037. The IMA value of Group 1 was measured as 0.71 ± 0.12, while this value was 0.77 ± 0.19 in Group 2. The p-value of the difference between the two groups was found to be 0.043. 14 Conclusion There are still serious problems in diagnosing acute appendicitis and evaluating the presence of perforation. Routinely used inflammation markers are not always helpful in this regard. In our study, while the mean wbc value used routinely did not show a significant difference in perforated and acute appendicitis cases, it was observed that procalcitonin and mean CRP values ​​were usable similar to those in the literature and that IFABP, native thiol, total thiol, native thiol/total thiol ratio and IMA values ​​were important markers in terms of perforation in acute appendicitis.