The effects of different voice modalities on EFL students' listening anxiety and comprehension
Farklı ses koşullarının yabancı dil öğrencilerinin dinleme kaygıları ve dinlediğini anlama becerileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 905710
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BANU KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dinleme endişesi, Yapay zekâ sesi, Yabancı dil olarak İngilizce, Listening anxiety, AI-generated voice, English as a Foreign Language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, yapay zekâ sesi, öğretmen sesi ve kaydedilmiş insan sesi gibi farklı ses koşullarının, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dinleme kaygısı, dinlediğini anlamada ve farklı ses koşullarına ilişkin tutumları üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Karma yöntemli bu araştırma, farklı ses koşullarının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dinleme kaygı düzeyini ve dinleme testi puanlarını nasıl etkilediğini incelemiştir. Bununla birlikte, öğrencilerin öğrenme deneyimlerinde farklı ses koşullarının kullanılmasına ilişkin tutumları da araştırılmış ve bu bağlamda öğrencilerin farklı ses koşullarına ilişkin öznel deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmacının katılımcıları, bir devlet üniversitesinin İngilizce hazırlık okulundaki 141 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılar iki deney ve bir kontrol olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında, uyarlanmış Yabancı Dilde Dinleme Kaygısı Ölçeği ve Cambridge tarafından hazırlanan Preliminary English Test (PET) sınavının dinleme bölümü kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanması için araştırmacı tarafından geliştirilen sorularla toplamda 21 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Sonuçlar farklı ses koşullarının dinleme kaygısı, dinlediğini anlama ve öğrenci tutumları üzerinde farklı etkilere neden olduğunu göstermiştir. AGV grubunun dinleme kaygısının anlamlı ölçüde azaldığı, LTV grubunun ise dinleme testinde diğer gruplara kıyasla anlamlı ölçüde daha başarılı olduğu görülmüştür. Öte yandan, RHV grubunun dinleme kaygısı en yüksek ve dinleme başarısı en düşük grup olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, sonuçlar dinleme kaygısı ve dinleme başarısı arasında anlamlı ölçüde bir negatif korelasyon olduğunu göstermiştir. Son olarak, öğrenciler farklı ses koşullarına ilişkin farklı tutumlar sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the influence of different voice modalities such as AI-generated voices (AGVs), live teacher voice (LTV), and recorded human voice (RHV) on the language learning processes of English as a Foreign Language (EFL) learners, with a focus on listening anxiety, comprehension skills, and learner perceptions. Utilizing a mixed-methods approach, the research examines how different voice modalities affect EFL learners' anxiety levels and listening test scores. Additionally, the study explores learners' perceptions of different voice modalities in their learning experiences, identifying specific attributes that are considered beneficial or detrimental. The participants of the study were comprised of 141 EFL students from a state university's preparatory school. The participants were randomly assigned to three groups, with one control group and two experimental groups. The quantitative data was collected using a modified version of the Foreign Language Listening Anxiety Scale (FLLAS) and the listening section of a Preliminary English Test (PET) from Cambridge. The qualitative data was collected through interviews with 21 participants, using semi-structured interview questions developed by the researcher. Findings suggest that voice modalities have varying effects on listening anxiety, comprehension, and learner perceptions. The AGV group had the most significant reduction in listening anxiety, while the LTV group performed significantly better on the listening test. On the other hand, the RHV group yielded the highest anxiety scores and lowest listening scores. Additionally, the results indicated a significant negative correlation between listening anxiety scores and comprehension scores. Finally, learners in each group demonstrated varying attitudes towards different voice modalities.