Pediatrik hastalarda postoperatif havayolu komplikasyonlarının ultrasonografi ile tahmini
Prediction of postoperative airway complications in pediatric patients using ultrasonography
  1. Tez No: 905720
  2. Yazar: OZAN SAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik anestezi, havayolu yönetimi, ultrasonografi, postoperatif komlikasyonlar, Pediatric anesthesia, airway management, ultrasonography, postoperative complications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Postoperatif havayolu komplikasyonları, pediatrik hastalarda kritik öneme sahip olup, genellikle multifaktöriyel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Çocukların fizyolojik ve anatomik farklılıkları, bu komplikasyonların öngörülmesini zorlaştırmaktadır. Mevcut yöntemler bu alanda yetersiz kalmakta, güvenilir öngördürücü araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, pediyatrik hastalarda postoperatif havayolu komplikasyonlarını öngörmede ultrasonografinin (USG) etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışma, Ocak ve Temmuz 2024 tarihleri arasında elektif cerrahi geçiren 1-10 yaş arası pediyatrik hastalar üzerinde, prospektif ve çift kör tasarım ile gerçekleştirilmiştir. Demografik ve perioperatif veriler ile USG kullanılarak ölçülen havayolu çapları, duvar kalınlıkları ve endotrakeal tüp (ETT) seviyesi kaydedilmiştir. Bu veriler ile postoperatif havayolu komplikasyonlarının gelişimi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Postoperatif havayolu komplikasyonu ile ilişkili olabilecek değişkenler için lojistik regresyon analizi uygulanmış, USG ile ölçülen subglottik çapın subglottik duvar kalınlığına oranının postoperatif havayolu komplikasyonlarını öngörmedeki yeri ROC analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 80 pediatrik hasta katılmıştır. Hastaların yaş ortalaması 5,8 (SS 2,8) olarak belirlenmiştir. Postoperatif havayolu komplikasyonları, hastaların %37,5'inde (n=30) gözlenmiştir. Bu hastalarda boy, subglottik havayolu çapı, subglottik duvar kalınlığı ve subglottik çapın subglottik duvar kalınlığı artışına oranı daha düşük bulunurken, subglottik duvar kalınlığı farkı ve vokal kord kalınlığı farkı daha yüksek bulunmuştur. Komplikasyon gelişen hastaların %70'inde (n=20) tüp, ikinci trakeadan kraniale doğru yer değiştirmiştir. Ayrıca, subglottik çapın mukoza kalınlığına oranı, postoperatif havayolu komplikasyonlarını öngörmede güçlü bir gösterge olarak belirlenmiştir (EAA 0,841, kesme değeri 29,3, %85,2 duyarlılık, %83,3 özgüllük). Subglottik çapın duvar kalınlığı artışına oranı ve ETT'de meydana gelen yer değişikliği, postoperatif havayolu komplikasyonu gelişiminde bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmıştır. Subglottik çapın subglottik duvar kalınlığı artışına oranındaki her bir birimlik artış, postoperatif havayolu komplikasyon riskini yaklaşık %12,2 oranında azaltmıştır (OR 0,878, GA 0,791-0,976, P = 0,016). ETT yer değiştirdiğinde, postoperatif havayolu komplikasyon riski 18 kat artmıştır (OR 18,012, GA 1,329-244,211, P = 0,030). Sonuç: USG, pediatrik hastalarda postoperatif havayolu komplikasyonlarını öngörme etkili bir araçtır. Subglottik ödemin doğru ölçümü ve ETT'nin uygun yerleştirilmesi ile USG, hasta güvenliğini artırabilir ve havayolu ile ilgili olayların insidansını azaltabilir. Bu çalışma, ultrasonografik tekniklerin daha fazla araştırılması ve klinik uygulamalara entegre edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Postoperative airway complications are critically important in pediatric patients, often arising from multifactorial causes. The physiological and anatomical differences in children make it challenging to predict these complications. Current methods are inadequate, highlighting the need for reliable predictive tools. This study aims to evaluate the effectiveness of ultrasonography (USG) in predicting postoperative airway complications in pediatric patients. Methods: A prospective, double-blind study was conducted between January and July 2024 with pediatric patients aged 1-10 years who were undergoing elective surgery. Demographic and perioperative data were collected, and airway diameters, wall thicknesses, and endotracheal tube (ETT) positions were measured using ultrasound. The study assessed the relationship between these measurements and the postoperative airway complications. Logistic regression analysis was performed to identify variables associated with postoperative airway complications, and ROC analysis was used to examine the role of the ratio of subglottic diameter to subglottic wall thickness in predicting these complications. Results: The study, 80 pediatric patients were included, with a mean age of 5,8 years (SD 2,8). Postoperative airway complications were observed in %37,5 (n=30). These patients had lower values for height, subglottic airway diameter, and the ratio of subglottic diameter to subglottic wall thickness increased. In contrast, differences in subglottic wall thickness and vocal cord thickness were higher. In %70 (n=20) of the patients with complications, the ETT shifted cranially above the second trachea. The ratio of subglottic diameter to wall thickness was identified as a strong predictor of postoperative airway complications (AUC 0,841, cutoff value 29,3, %85,2 sensitivity, %83,3 specificity). The increase in the ratio of subglottic diameter to wall thickness (OR 0,878, CI 0,791-0,976, P = 0,016) and ETT displacement (OR 18,012, CI 1,329-244,211, P = 0,030) were independent risk factors. Conclusion: USG is an effective tool for predicting and managing postoperative airway complications in pediatric patients. Accurate measurement of subglottic edema and proper ETT placement using USG can enhance patient safety and reduce the incidence of airway-related events. This study underscores the need for further research on ultrasonographic techniques and their integration into clinical practice.