Glokom tanılı hastalarda yalnızca fakoemülsifikasyon cerrahisi ve fakoemülsifikasyon ile kombine yüksek frekanslı derin sklerotomi (HFDS) cerrahilerinin etki ve komplikasyonlarının karşılaştırılması
To compare the effects and complications of phacoemulsification surgeryalone and phacoemulsification combined with high frequency deep sclerotomy(HFDS) in patients with glaucoma
  1. Tez No: 905723
  2. Yazar: ECE GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÖRENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: antiglokomatöz molekül sayısı, fakoemülsifikasyon, HFDS, minimal invaziv glokom cerrahahisi, HFDS, minimally invasive glaucoma surgery, phacoemulsification, antiglaucomatous molecule count
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Glokom tanılı hastalarda yalnızca fakoemülsifikasyon cerrahisi ve fakoemülsifikasyon ile kombine yüksek frekanslı derin sklerotomi (HFDS) cerrahilerinin etki ve komplikasyonlarının karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmamızda, açık açılı glokom tanısı olan yalnızca fakoemülsifikasyon cerrahisi geçiren 50 hastanın 51 gözü, fakoemülsifikasyon ile kombine yüksek frekanslı derin sklerotomi (HFDS) cerrahisi geçiren 61 hastanın 70 gözü dahil edildi. Demografik veriler, oküler özellikler, göz içi basıncı (GİB) değerleri, görme keskinlik değerleri, kullanılan antiglokomatöz ilaç molekül ve kutu sayıları, görme alanı ve retina sinir lifi analizleri, cerrahi sırasındaki gereklilikler, cerrahi sonrası izlenen komplikasyonlar hastaların arşiv dosyalarından retrospektif olarak tarandı. Bu değişkenler istatitiksel olarak birbirleriyle ve literatür ile karşılaştırıldı. Bulgular: Yalnızca fakoemülsifikasyon cerrahisi geçiren grubun preoperatif GİB değeri 18,4±3,4 mmHg'den, postoperatif 6.ayda 14,7±4,2 mmHg'e; kombine cerrahi grubunun preoperatif GİB değeri 20,4±4,0 mmHg'den, postoperatif 6.ayda 14,7±3,5 mmHg'e düşmüştü. Görme keskinliği logMAR cinsinden fakoemülsifikasyon grubunda preoperatif 0,80 ± 0,43 iken, postoperatif 6. ayda 0,21±0,27'ye; kombine cerrahi grubunda 0,90±0,52 iken, postoperatif 6.ayda 0,27±0,36'ya gerilemişti. Molekül sayısı yalnızca fakoemülsifikasyon cerrahisi geçiren grupta preoperatif 2,22±0,97'den, postoperatif 6. ayda 2,08±1,18'e değişim gösterirken; kombine cerrahi grubunda 2,47±1,06'dan, postoperatif 6.ayda 1,07±1,39'e düşüş göstermişti. MD değeri, yalnızca fakoemülsifikasyon cerrahisi geçiren grupta preoperatif -9,7±7,4 db'den postoperatif 6.ayda -7,4±7,7 db'e değişim gösterirken, kombine cerrahi geçiren grupta preoperatif -8,1±7,1db'den postoperatif 6.ayda -4,1±5,0 db'e yükselmişti. Retina sinir lifi kalınlığı yalnızca fakoemülsifikasyon cerrahisi geçiren grupta 84,7±15,8 μm'den, postoperatif 6.ayda 89,3±15,9 μm'e, kombine cerrahi geçiren grupta preoperatif 87,9±7,4 μm'den, postoperatif 6.ayda 94,4±16,4 μm'e yükselmişti. Postoperatif dönemde her iki grupta ciddi görme kaybına sebep olabilecek komplikasyon izlenmedi. Sonuç: HFDS ile kombine fakoemülsifikasyon cerrahisi görmeyi tehdit eden ciddi komplikasyona yol açmadan kataraktı olan açık açılı glokom hastalarında etkin göz içi basıncı düşüşü sağlar; kullanılan ilaç sayısında belirgin düşüşe neden olarak oküler yüzey toksisitesini azaltır, tedaviye uyumu kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effects and complications of phacoemulsification surgery alone and phacoemulsification combined with high frequency deep sclerotomy (HFDS) in patients with glaucoma Materials and Methods: In our retrospective study, 51 eyes of 50 patients with open angle glaucoma who underwent phacoemulsification surgery alone and 70 eyes of 61 patients who underwent high frequency deep sclerotomy (HFDS) surgery combined with phacoemulsification were included. Demographic data, ocular characteristics, intraocular pressure (IOP) values, visual acuity values, number of molecules and boxes of antiglaucomatous drugs used, visual field and retinal nerve fiber analysis, intraoperative requirements, and postoperative complications were retrospectively reviewed from the patients archival files. These variables were statistically compared with each other and with the literature. Results: In the phacoemulsification-only group, preoperative IOP decreased from 18.4±3.4 mmHg to 14.7±4.2 mmHg at 6 months postoperatively; in the combined surgery group, preoperative IOP decreased from 20.4±4.0 mmHg to 14.7±3.5 mmHg at 6 months postoperatively. Visual acuity in logMAR decreased from 0.80±0.43 preoperatively in the phacoemulsification group to 0.21±0.27 postoperatively and from 0.90±0.52 in the combined surgery group to 0.27±0.36 postoperatively. Molecule count changed from 2.22±0.97 preoperatively to 2.08±1.18 at 6 months postoperatively in the phacoemulsification-only group and decreased from 2.47±1.06 to 1.07±1.39 at 6 months postoperatively in the combined surgery group. The MD value changed from -9.7±7.4 db preoperatively to -7.4±7.7 db at 6 months postoperatively in the phacoemulsification only group and increased from -8.1±7.1 db preoperatively to -4.1±5.0 db at 6 months postoperatively in the combined surgery group. Retinal nerve fiber thickness increased from 84.7±15.8 μm in the phacoemulsification-only group to 89.3±15.9 μm at 6 months postoperatively, and from 87.9±7.4 μm preoperatively to 94.4±16.4 μm at 6 months postoperatively in the combined surgery group. In the postoperative period, no complications that could cause severe visual loss were observed in both groups. Conclusion: Phacoemulsification surgery combined with HFDS provides effective intraocular pressure reduction in early-to-intermediate stage glaucoma patients with cataracts without serious vision-threatening complications, reduces ocular surface toxicity by significantly decreasing the number of medications used, and facilitates treatment compliance.