Güreşçilerde sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumların incelenmesi
Investigation of attitudes towards healthy nutrition in wrestlers
  1. Tez No: 905724
  2. Yazar: CUMA MERCİMEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZGE YÜCELOĞLU KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme tutumları, güreş sporu, milli takım sporcuları, sağlıklı beslenme, Nutrition attitudes, wrestling sport, national team athletes, healthy, nutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'nin çeşitli illerinde uluslararası derece alarak milli takım kamplarına katılmaya hak kazanmış 18 yaş üstü milli takım güreş sporcularının sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya yaş ortalaması 24,25±4,14 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 71,09±12,73 kg ve boy uzunluğu ortalaması 172,68 cm olan 72 (%48)'si kadın, 78 (%52)'i erkek olmak üzere toplam 150 güreş sporcusu gönüllü olarak katılmıştır.Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu ile Demir ve Cicioğlu tarafından geliştirilen“Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde değişkenlere ait normallik varsayımı Kolmogorov–Smirnov testi ile gerçekleştirilmiştir. Normal dağılım göstermeyen ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, çoklu karşılaştırmalar da ise Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre ölçek alt boyutları puan ortalamaları ve toplam puan ortalamalarıkarşılaştırmalarında yaş, güreş stili, spor yılı değişjenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Cinsiyet değişkeninde tüm alt boyutlarda istatistiksel anlamlılık görülmüştür (p0.05). Eğitim düzeyi değişkenindetüm alt boyutlar vetoplam puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05).Algılanan gelir düzeyinde ise beslenme hakkında bilgi ve olumlu beslenme faktörü alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülürken (p0,05). Elde edilen bulgular, sporcuların beslenme alışkanlıklarının daha iyi anlaşılması ve kişiselleştirilmiş beslenme programlarının geliştirilmesi adına değerli bir katkı sunmaktadır. Bu noktada, bireysel farklılıkları göz önünde bulunduran, güreşçilere özel beslenme rehberlik programlarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the attitudes towards healthy nutrition of national team wrestling athletes over the age of 18, who have earned international degrees and have qualified to participate in national team camps in various provinces of Turkey. The participants in the study were 72 (48%) women and 78 (52%) men, with an average age of 24.25±4.14 years, an average body weight of 71.09±12.73 kg, and an average height of 172.68 cm. A total of 150 wrestling athletes participated voluntarily. The demographic information form created by the researcher and the“Attitude Scale towards Healthy Nutrition”developed by Demir and Cicioğlu were used as data collection tools in the study. In the analysis of the data, the assumption of normality of the variables was made with the Kolmogorov–Smirnov test. Mann-Whitney U test was applied for pairwise comparisons that did not show normal distribution, and Kruskal Wallis Test was applied for multiple comparisons.According to the analysis results, no statistically significant difference was observed in the variables of age, wrestling style and sports year when comparing the scale sub-dimensions mean scores and total score mean (p>0.05). Statistical significance was observed in all sub-dimensions in the gender variable (p0.05). It was determined that there was a statistically significant difference in the education level variable in all sub-dimensions and total score averages (p 0.05).While there was a statistically significant difference in the perceived income level in the knowledge about nutrition and positive nutrition factor sub-dimension (p0, 05). The findings provide a valuable contribution to better understanding the nutritional habits of athletes and developing personalized nutrition programs. At this point, it is recommended to create nutrition guidance programs specific to wrestlers that take individual differences into consideration.