Periodontitisli bireylerin cerrahi periodontal tedavisinde ilave hyaluronik asit bazlı jelin dişeti oluğu sıvısında anti-enflamatuar ve anti-oksidan seviyeleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of additional hyaluronic acid-based gel on anti-inflammatory and anti-oxidant levels in the surgical periodontal treatment of patients with periodontitis
- Tez No: 905744
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÖNGÖZ DEDE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hyaluronik asit, Cerrahi periodontal tedavi, Dişeti oluğu sıvısı, Sitokinler, Oksidatif stres, Hyaluronic acid, Surgical periodontal treatment, Gingival crevicular fluid, Cytokines, Oxidative stress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Hyaluronik asitin (HA), yara iyileşmesi ve periodontal rejenerasyonu desteklemesi nedeniyle son dönemde periodontal tedavilerde lokal kemoterapötik ajan olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu çalışmanın amacı, periodontitisli bireylerde cerrahi periodontal tedaviye ek lokal kemoterapötik ajan olarak HA bazlı jelin kullanımının diş eti oluğu sıvısında (DOS) belirlenecek IL-6, IL-8, IL-10, IL-17A, TAS ve TOS seviyeleri ve klinik parametreler üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu split-mouth çalışmaya, Evre III Derece B veya C periodontitis teşhisi konulan yaş ortalaması 43,44± 8,12 yıl olan 18 hasta (9 erkek, 9 kadın) dahil edildi. 18 hastanın sağ ve sol quadrantları rastgele iki ayrı gruba ayrıldı. Bu gruplardan 1. grup kontrol grubunu (cerrahi periodontal tedavi (CPT)) (n=18), 2. grup test grubunu (CPT+HA) (n=18) oluşturdu. Tüm bireylerin başlangıç (T0) plak indeksi (Pİ), gingival indeksi (Gİ), sondalamada kanama indeksi (SKİ), sondalama cep derinliği (SCD), klinik ataçman seviyesi (KAS) ölçümleri kaydedildi ve DOS örneği elde edildi. Başlangıç periodontal tedavileri tamamlandıktan sonra hastalar cerrahi periodontal tedaviye alındı. Operasyon sırasında defekt alanlarına test grubuna CPT'ye ilave %0.8'lik HA jel, kontrol grubuna ise CPT'ye ilave serum fizyolojik uygulandı. Klinik parametre ölçümleri ve DOS alımı cerrahi periodontal tedaviden önce (TS-1), 1 ay (TS-2) ve 6 ay (TS-3) sonra tekrarlandı. Bulgular: Grup içi karşılaştırmalar değerlendirildiğinde, her iki grupta tedavi başlangıcı ile kıyaslandığında tedavi sonrasında (TS-1,2,3) tüm klinik parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu bulundu (p0,05). Sonuçlar: Bu çalışma ile ilk kez periodontitisli bireylerde cerrahi periodontal tedaviye ilave HA kullanımının KAS artışı ve DOS IL-10 ve IL-17A seviyelerinde olumlu iyileşme sağladığı gösterilmiştir. Verilerin sınırlamaları dahilinde, çalışmamız HA'nın cerrahi periodontal tedavide lokal kemoterapötik ajan olarak kullanılmasının periodontal yara iyileşmesini etkili bir şekilde destekleyebileceği ve DOS sitokin seviyelerinde olumlu sonuçlar sağlayabileceğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hyaluronic acid (HA) has recently been used as a local chemotherapeutic agent in periodontal treatments because it supports wound healing and periodontal regeneration. The aim of this study was to evaluate the effect of HA-based gel as an additional local chemotherapeutic agent to surgical periodontal treatment in patients with periodontitis on the levels of IL-6, IL-8, IL-10, IL-17A, TOS and TAS in gingival crevicular fluid (GCF) and clinical parameters. Materials and Methods: This split-mouth study included 18 patients (9 males, 9 females) with a mean age of 43.44±8.12 years diagnosed with Stage III Grade B or C periodontitis. The right and left quadrants of the 18 patients were randomly divided into two groups; Group 1:control group (open flap debridement (OFD)) (n=18), Group 2:test group (OFD+HA) (n=18). Plaque index (PI), gingival index (GI), bleeding index on probing (BPI), probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL) measurements were recorded and GCF samples were obtained at baseline (T0). After non-surgical periodontal treatment, patients underwent surgical periodontal treatment. During the operation, 0.8% HA gel was applied to the defect areas in addition to OFD in the test group and saline solution was applied in addition to OFD in the control group. Clinical parameter measurements and GCF collection were repeated before (TS-1), 1 month (TS-2) and 6 months (TS-3) after surgical periodontal treatment. Results: There was a statistically significant decrease in all clinical parameters after treatment (TS-1,2,3) compared to baseline in both groups in intragroup comparisons (p0.05). Conclusion: This study has shown for the first time that HA use in addition to surgical periodontal treatment in patients with periodontitis provides a positive improvement in CAL increase and GCF IL-10 and IL-17A levels. Within the limitations of the data, our study suggests that the use of HA as a local chemotherapeutic agent in surgical periodontal treatment can effectively support periodontal wound healing and provide positive results in GCF cytokine levels.