Üreme çağındaki kadınların human papilloma virus taraması ve bağışıklamasıhakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 905792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Vaccine, HumanPapillomaVirüs, Cancer, Cerviks
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Human Papilloma Virüs(HPV) ilişkili hastalıkları global bir halk sağlığı problemi olarak tanımlamakta, tarama ve aşı programlarına dikkat çekmektedir. HPV' ye bağlı enfeksiyonların teşhis ve tedavisinde tarama, erken teşhis ve erken tedavi önemlidir. Bireylerin HPV enfeksiyonlarına yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi, bu alanda planlanacak yaşa ve gereksinimlere uygun eğitim programlarının kapsamı ile uygun aşılama ve koruma politikalarının geliştirilmesi açısından yol gösterici olacaktır. Bu araştırmada amaç, 15-49 yaş arası üreme çağındaki kadınların HPV taraması ve bağışıklaması hakkındaki bilgi düzeyi ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak planlanan araştırmamıza Kartal Dr Lütfi KırdarŞehir Hastanesi Aile Hekimliği Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerine 01.04.2023- 01.07.2023 tarihleri arasında başvuran 15-49 yaş arası üreme çağındaki kadınlarda HPV tarama ve bağışıklaması hakkında bilgi düzeyleri ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla, 15 yaş ve üstü, 49 yaş ve altı kadınlar dahil edilmiştir. Katılımcılara yüz yüze görüşme ile HPV Bilgi Ölçeği(HPV BÖ) ve araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik bilgilerden oluşan anket formu yöneltilmiştir. Çalışmaya bilinmeyen evrende %16 görülme sıklığı ile, %95 güven aralığı, %5 hata payı ve %10 fire payı hesaplanarak 238 hasta dahil edilmiştir. Bulgular:Çalışmayadahiledilen238kadınkatılımcınınyaşortalaması 31.9±8.0yılbulunmuştur.Katılımcıların%71.0‗ıHPV'yiduymuşolup,%61.3 ‗ünün HPV hakkında bilgisi olduğu, %9.2 ‗sinin HPV aşısı yaptırdığı görülmüştür. HPVBÖ‗yegörealınantoplampuanortancası14.0(0.0-32.0)bulunmuştur.HPY'yi duyanlardaHPV BÖ puan ortancası 22.0 (0.0-32.0), HPV hakkında bilgisi olanlarda HPV BÖ puan ortancası 23.0 (0.0-32.0 ) olduğu görülmüştür. Ek olarak HPV aşısı yaptıranlarda ise HPV BÖ ‗den alınan puan ortancası 28.0 (14.0-32.0) olup anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.000). Sonuç:HPVenfeksiyonuönemlibirsağlıksorunudur.Katılımcıların%71.0‗ı HPV'yiduymuşolup,%61.3‗ününHPVhakkındabilgisiolduğu,ancakyalnızca %9.2 ‗sinin HPV aşısı yaptırdığı görülmüştür. Toplum sağlığı açısından HPV aşısının tanıtılması ve serviks kanserinin önlenmesine ilişkin önlemlerin öğretilmesi amacıyla sözlü, yazılı, görsel iletişim araçları, internet yoğun ve etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Aşının ücretli alınarak yaptırılması aşının uygulanabilirliğini etkilemektedirbunedenleülkemizdekoruyuculuğuartırmakiçinHPVaşısınınulusal aşı takvimine eklenmesini önermekteyiz. AnahtarKelimeler:Aşı,HumanPapillomaVirüs, Kanser, Serviks
Özet (Çeviri)
Aim: The World Health Organization (WHO) defines Human Papillomavirus (HPV)-related diseases as a global public health problem and draws attention to screening and vaccination programs. Screening, early detection and early treatment are important in the diagnosis and treatment of HPV-related infections. The evaluation of the level of knowledge and awareness of individuals about HPV infections will be a guide for the development of appropriate vaccination and protection policies with the scope of age-appropriate and appropriate educational programs to be planned in this area. The aim of this study is to evaluate the factors related to the level of knowledge about HPV screening and immunization of women of reproductive age between the ages of 15-49 Dec. Methots: Women of reproductive age between 15 and 49 years old who applied to Kartal City Hospital Family Medicine Outpatient Clinic between Dec 01.04.2023-Dec07.2023willbeincludedinourcross-sectional-Analyticallyplanned research in order to evaluate the factors related to their level of knowledge about HPV, cervical cancer screening and immunization, women aged 15 and older, womenaged49 and younger.Participantswillbedirectedtoaface-to-faceinterview with the HPV Information Scale(HPV BÖ) and a questionnaire consisting of sociodemographic information prepared by the researchers. 227 patients will be included in the study with a 16% incidence in the unknown universe, a 95December confidence interval, a 5% margin of error and a 10% margin of error. Results: It was found that 71.0% of the participants had heard about HPV, 61.3% had knowledge about HPV, 9.2% had been vaccinated against HPV. The median of the total score obtained according to HPV BÖ was found to be 14.0 (0.0- 32.0). It was found that the median HPV BÖ score was 22.0 (0.0-32.0) in those who had heard about HPV, and the median HPV BÖ score was 23.0 (0.0-32.0) in those whohadknowledgeaboutHPV. Inaddition,inthosewhoreceivedtheHPVvaccine, the median score obtained from the HPV BÖ was 28.0 (14.0-32.0) and was found to be significantly higher (p=0.000). Conclusion: HPV infection is an important health problem. 71.0% of the participantshadheardofHPV,anditwasfoundthat61.3%hadinformationabout HPV, but only 9.2% had received the HPV vaccine. Oral, written, visual communication tools, the Internet should be used intensively and effectively in order to introduce the HPV vaccine from the point of view of public health and to teach measures related to the prevention of cervical cancer. Receiving the vaccine for a fee affects the applicability of the vaccine, so we recommend that the HPV vaccine be added to the national vaccination calendar to increase protection in our country.