Yaratıcı drama etkinliklerinin 60-72 aylık çocukların akran ilişkileri ve duygu düzenleme becerilerine etkisi
The effect of creative drama activities on peer relations and emotion regulation skills of 60-72 month old children
- Tez No: 905853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASUMAN BİLBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, Yaratıcı Drama, Akran İlişkileri, Duygu Düzenleme Becerileri, Preschool, Creative Drama, Peer Relations, Emotion Regulation Skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, araştırmacı tarafından hazırlanan yaratıcı drama etkinliklerinin 60-72 aylık çocukların akran ilişkileri ve duygu düzenleme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmada yaratıcı drama etkinliklerinin 60-72 aylık çocukların akran ilişkileri ve duygu düzenleme becerilerine olan etkisini incelemek için nicel araştırma yöntemlerinden öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Sivas ili merkez ilçede Millî Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulları, anasınıfları ile uygulama anaokullarında eğitime devam eden çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu; uygun örnekleme yolu ile seçilen 2023-2024 Eğitim öğretim yılında Sivas il merkezinde bulunan Necip Fazıl Kısakürek Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Anasınıfına devam eden 35 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak 2007 yılında Batum ve Yağmurlu tarafından Türkçeye uyarlanan“Duygu Düzenleme Ölçeği”ve Atış Akyol ve Güney Karaman (2021) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“Çocuk Akran İlişkileri Öğretmen Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SPSS 28 programı kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki çocukların akran ilişkisi (Z=-0.964, p>.05) öntest puanları ile duygu düzenleme (Z=-1.545, p>.05) öntest puanları arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktur. Yani deney ve kontrol grubunun akran ilişkisi ve duygu düzenleme puan ortalamaları benzerdir. Deney ve kontrol grubundaki çocukların akran ilişkisi (Z=-4.126, p.05) öntest puanları ile duygu düzenleme (Z=-1.355, p>.05) öntest ve sontest puanları arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktur. Kontrol grubundaki çocukların akran ilişkisi ve duygu düzenleme sontest ve öntest puan ortalamaları benzerdir. Sonuç: Bu çalışmanın verilerinden elde edilmiş bulgulara göre; yaratıcı drama etkinliklerinin 60-72 aylık çocukların akran ilişkileri ve duygu düzenleme becerilerine pozitif yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the effect of creative drama activity prepared by researcher on peer relations and emotion regulation skills of 60-72 months old children. Method: In the study, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group, which is one of the quantitative research methods, was used to examine the effect of creative drama activities on preschool children's peer relations and emotion regulation skills. The study group of the research consists of children who continue their education in kindergartens, kindergartens and practice kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in the central district of Sivas province. The study group of the research; In the 2023-2024 academic year, which is selected by appropriate sampling, there are 35 children who continue their education in the Necip Fazıl Kısakürek Girls' Vocational and Technical Anatolian High School Application Kindergarten in the city center of Sivas. The“Emotion Regulation Scale”adapted to Turkish by Batum and Yağmurlu in 2007 and the“Child Peer Relations Teacher Evaluation Scale”adapted to Turkish by Atış Akyol and Güney Karaman (2021) were used as data collection tools of the study. The quantitative data obtained from the research were analyzed using the SPSS 28 program. Findings: There was no statistically significant difference between the peer relationship (Z=-0.964, p>.05) pretest scores of the children in the experimental and control groups and the emotion regulation (Z=-1.545, p>.05) pretest scores. In other words, the mean scores of the peer relationship and emotion regulation of the experimental and control groups are similar. A statistically significant difference was obtained between the posttest scores of the peer relationship (Z=-4.126, p.05) pretest scores and emotion regulation (Z=-1.355, p>.05) pretest and posttest scores of the children in the control group. The mean scores of the children in the control group were similar in the posttest and pretest of peer relationship and emotion regulation. Conclusion: According to the findings obtained from the data of this study; It has been concluded that creative drama activities have a positive effect on peer relations and emotion regulation skills of 60-72 months old children.