Metastatik kolorektal kanserlerde pan-ımmune ınflamatıon value(PIV) değerinin prognoz üzerine etkisi
The effect of pan -i̇mmüne value(PİV) on prognosis in metastatic colorectal cancers
- Tez No: 905948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEBRAİL AKYÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Neoadjuvan kemoterapi, PIV değeri, Metastatik Kanser, Colorectal cancer, Neoadjuvant chemotherapy, PIV index, Metastatic Cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kolorektal kanser (KRK), dünyada en sık görülen malign tümörlerden biridir ve sıklıkla uzak metastazlar ile ilişkilidir. KRK'nin patogenezi, genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin karmaşık etkileşimlerini içerir. Bu hastalıkta tümör mikroçevresi ve sistemik inflamasyon önemli rol oynamaktadır. Panimmün İnflamasyon Değeri (PIV), birden fazla immün hücre alt grubunun (nötrofiller, monositler, trombositler ve lenfositler) birleşimini kullanarak sistemik inflamasyonu yansıtmayı amaçlayan bir biyobelirteçtir. PIV, çeşitli kanser türlerinde prognostik bilgi sağlama potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, uzak metastaz saptanan KRK hastalarında PIV'in prognostik değerini değerlendirmek, yaş, primer tümör yerleşimi, tümörün TNM evresi ve neoadjuvan kemoterapinin genel sağkalım (OS) ve hastalıksız sağkalım (DFS) üzerindeki etkilerini incelemektir. PIV'in prognostik değeri, hastalık sürecindeki rolü ve klinik yönetimdeki potansiyel faydaları üzerine bilgiler sunmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 265 uzak metastazlı KRK hastası incelenmiştir. PIV değerleri hesaplanmış ve genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. PIV cutoff değeri belirlenmiş ve bu değere göre hastalar iki gruba ayrılmıştır. Ayrıca, yaş, tümör yerleşimi, TNM evresi ve neoadjuvan kemoterapinin sağkalım sonuçlarına olan etkisi incelenmiştir Bulgular: Çalışmada uzak metastaz saptanan 265 KRK hastasının PIV değerleri analiz edilmiştir. PIV cutoff değeri 623 olarak belirlenmiştir. PIV > 623 olan hastalarda ortalama genel sağkalım süresi 15 ay olarak hesaplanırken, PIV < 623 olan hastalarda bu süre 40 ay olarak bulunmuştur (p < 0.005). Genel ortalama sağkalım süresi 24 ay olarak belirlenmiştir. Hastalıksız sağkalım değerlendirmesinde, takipte olan 88 hastanın ortalama PIV değeri 423 olarak hesaplanmıştır. Bu grupta, PIV değeri 423'ün üzerinde olan hastaların hastalıksız sağkalım süreleri ile PIV değeri 423'ün altında olan hastaların hastalıksız sağkalım süreleri arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Ancak, PIV değerinin 423'ün üzerinde veya altında olması genel sağkalım üzerinde anlamlı bir fark yaratmamıştır. Ek olarak, yaş, PIV değeri, rektum tümör yerleşimi ve neoadjuvan kemoterapi gibi faktörlerin sağkalım süreleri üzerindeki etkileri detaylandırılmıştır. Özellikle, yaşın ve PIV değerinin genel sağkalım üzerinde bağımsız bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Neoadjuvan kemoterapi almanın da sağkalım süreleri üzerinde önemli bir etkisi gözlenmiştir. PIV değeri > 623 olan hastalar, genellikle daha ileri evredeki ve daha kötü prognozlu hastalardır. Bu hastaların sağkalım süreleri daha kısa bulunmuştur. Sonuç: PIV, uzak metastazlı KRK hastalarında önemli bir prognostik biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Çalışmanın bulguları, yüksek PIV değerlerinin daha kısa genel sağkalım süreleri ile ilişkili olduğunu ve PIV cutoff değerinin prognostik değerini vurgulamaktadır. PIV > 623 olan hastalarda sağkalım süresi belirgin şekilde kısalırken, PIV < 623 olan hastalarda sağkalım süresi daha uzundur. Hastalığın progresyonunu ve tedaviye yanıtı öngörmede PIV'in potansiyel rolü, klinik pratiğe entegrasyonunu desteklemektedir. Ayrıca, neoadjuvan kemoterapi ve yaş gibi faktörlerin de sağkalım üzerindeki etkileri, KRK'nin tedavi stratejilerinin kişiselleştirilmesine katkıda bulunabilir. Çalışmamız, PIV'in prognostik değerini doğrulamanın yanı sıra, gelecekteki araştırmalar için bir temel oluşturmaktadır. PIV'in, KRK hastalarının yönetiminde daha geniş bir rol oynayabileceğini ve bu biyobelirteçle ilgili daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Colorectal cancer (CRC) is a major health concern with complex pathogenesis involving systemic inflammation and immune responses. Panimmune inflammation value (PIV) is a composite biomarker that reflects the systemic inflammatory status by integrating various immune cell subtypes. This study aimed to evaluate the impact of PIV on overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) in patients with metastatic colorectal cancer (mCRC) and to determine its prognostic value compared to other clinical factors. METHODS: A retrospective analysis was conducted on 265 patients diagnosed with metastatic CRC. The study assessed the association of age, primary tumor location, TNM stage, receipt of neoadjuvant chemotherapy (NACT), and PIV with OS and PFS. PIV was calculated, and a cutoff value of 623 was determined. The correlation between PIV levels and survival outcomes was analyzed using statistical methods to identify significant associations. RESULTS: The analysis revealed that patients with PIV values greater than 623 had a significantly shorter overall survival (OS) of 15 months compared to those with PIV values less than 623, who had an OS of 40 months (p < 0.005). The general average OS across all patients was 24 months. For PFS, among the 88 patients currently under follow-up, an average PIV value of 423 was found. No significant difference in PFS was observed between groups with PIV values above or below 423. However, age, PIV value, rectal tumor location, and neoadjuvant chemotherapy were found to significantly influence OS. Higher PIV values (> 623) were associated with more advanced disease stages and worse prognoses. CONCLUSION: PIV emerges as a significant prognostic biomarker for patients with metastatic colorectal cancer. The study's findings underscore the clinical relevance of PIV in predicting survival outcomes, with higher PIV values correlating with poorer overall survival. The results also highlight the potential of integrating PIV into clinical practice for stratifying patients and tailoring treatment strategies. Additionally, factors such as age and neoadjuvant chemotherapy have notable effects on survival, providing insights for personalized treatment approaches. This study supports the use of PIV in assessing prognosis and underscores the need for further research to validate and refine its role in clinical settings.