Endometrium kanserli hastalarda pan-immün inflamasyon değerininprognoza etkisi
In patients with endometrium cancer pan-immune inflammation valueeffect on prognosis
  1. Tez No: 905978
  2. Yazar: EMİRHAN ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pan-immün inflamasyon değeri, prognostik faktör, endometrial kanser, postmenopozal kanama, anormal uterin kanama, sistemik inflamatuar yanıt, cut-off değeri, Pan-immune inflammation value, prognostic factor, endometrial cancer, postmenopausal bleeding, abnormal uterine bleeding, systemic inflammatory response, cut-off value
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Endometrium kanseri uterusun iç tabakası olan endometrium tabakasından kaynaklanan kanserdir. Gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik malignitedir(1). Genellikle postmenopozal kadınları etkilemektedir. 45 yaş altında görülme sıklığı düşüktür(2). Histopatolojik olarak subtiplere ayrılmıştır. En sık görülen tip adenokarsinom olan endometrioid tip karsinomdur. Hastalığın evresi en önemli prognostik faktördür. Ayrıca; tümörün histolojik tipi ve histolojik grade'i, myometrial invazyon derinliği, lenf nodu metastazı, lenfovasküler alan invazyonu ve hastanın yaşı prognozu etkileyen faktörlerdir. Pan-immün inflamasyon değeri (PIV) ise Nötrofil x Monosit x Platelet / Lenfosit oranıyla hesaplanmaktadır. PIV bir inflamatuar belirteç olarak düşünülmelidir. Literatürde yapılan son çalışmalara bakacak olursak kanser immün sistem ile etkileşim içerisindedir. Kanser hücrelerinden salgılanan çeşitli sitokinler ve kemokinler vücutta sistemik inflamatuar yanıtlara yol açmaktadır. Yapılan çalışmalarda kanser evresi arttıkça sistemik inflamatuar yanıtın derecesi de artmaktadır. PIV ile yapılan çalışmalarda çeşitli kanserler ile arasındaki ilişki çalışılmıştır. Endometrium kanseri ile PIV arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmada endometrial kanserli hastalar ile PIV değeri arasındaki ilişki ve hastalığın prognozu arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine, 01.01.2017-01.03.2023 tarihleri arasında başvurmuş olan ve anormal uterin kanama şikayeti nedeniyle endometrial örneklemesi yapılan hastalar taranmıştır. Patoloji sonucu endometrial kanser olan grup hasta grubunu, patoloji sonucu benign sonuçlanan hastalar kontrol grubunu oluşturmuştur. Toplanan hastaların demografik ve klinik özellikleri değerlendirilmiştir. Hasta grubunun yapılan ameliyat sonrası final patoloji sonuçları değerlendirilerek FİGO 2023 evrelemesine göre kanser evreleri belirlenmiştir. Bütün hastaların PIV değerleri hesaplanarak istatistiksel analiz yapılmıştır. ix Bulgular: Analiz sonucunda, endometrial kanser ile PIV arasında anlamlı bir ilişki olduğu gösterilmiştir. PIV değeri kontrol grubuna göre kanser hastalarında daha yüksektir. Ayrıca çalışmamızda endometrial kanser prognozu ile PIV değeri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Hastalığın prognozu arttıkça PIV değeri de artmaktadır. Kontrol grubu ile hasta grubu arasında ROC analizi yapılarak cut-off değeri hesaplanmıştır. Sonuç: PIV değeri hesaplanması kolay ve maliyet etkin bir belirteçtir. PIV değeri, endometrial örnekleme yapılmadan önce alınan rutin tam kan sayımı ile hesaplanabilecek ve hastalığın prognozunu ön görmede fayda sağlayacak efektif bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Endometrial cancer is arising from the endometrium, the inner layer of the uterus. It is the most common gynecological malignancy in developed countries[1]. It usually affects post-menopausal women. Its incidence is low under the age of 45[2]. It is divided into subtypes histopathologically. The most common type is endometrioid type carcinoma, which is adenocarcinoma. Endometrioid type cancer originates from endometrial glandular tissue[1]. The stage of the disease is the most important prognostic factor. Moreover; Histological type and histological grade of the tumor, depth of myometrial invasion, lymph node metastasis, lymphovascular space invasion and age of the patient are factors that affect prognosis. Pan-immune inflammation value (PIV) is calculated by the ratio of Neutrophil x Monocyte x Platelet / Lymphocyte. PIV should be considered an inflammatory marker. If we look at the latest studies in the literature, cancer interacts with the immune system. Various cytokines and chemokines secreted from cancer cells cause systemic inflammatory responses in the body. Studies show that as the stage of cancer increases, the degree of systemic inflammatory response also increases. In studies conducted with PIV, its relationship with various cancers has been studied. Studies examining the relationship between endometrial cancer and PIV are insufficient. In our study, the relationship between endometrial cancer patients and PIV value and the prognosis of the disease was studied. Material and Method: In our study, patients who applied to SBU Gülhane Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics outpatient clinic between 01.01.2017 and 01.03.2023 and who underwent endometrial sampling due to complaints of abnormal uterine bleeding were screened. The group with endometrial cancer as a result of pathology constituted the patient group, and the patients with benign pathology as a result constituted the control group. Demographic and clinical characteristics of the collected patients were evaluated. The final postoperative pathology results of the patient group were evaluated and the cancer stages were studied according to FIGO 2023 staging. Statistical analysis was performed by calculating the PIV value of all patients. xi Results: As a result of our study, a significant relationship was calculated between endometrial cancer patients and PIV. PIV value is higher in cancer patients than in the control group. Additionally, in our study, a significant relationship was found between endometrial cancer prognosis and PIV value. As the prognosis of the disease increases, the PIV value also increases. The cut-off value was calculated by performing ROC analysis between the control group and the patient group. Conclusion: PIV value is an easy to calculate and cost effective indicator. PIV value can be calculated by routine complete blood count taken before endometrial sampling and can be used as an effective method to predict the prognosis of the disease.