Katı atıkların depolanmasında doğal zeolitlerin kullanılması
Useg of natural zeolites for the storage of solid wastes
  1. Tez No: 90606
  2. Yazar: İSMAİL AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI, PROF. DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Zeolit, Katı Atık, Hidrolik İletkenlik, Katyon Değişim Kapasitesi, Çöp Alanı, Atık Sıvısı, Ağır Metal Katyonları, Bentonit, Natural Zeolite, Solid Waste, Hydraulic Conductivity, Cation Exchange Capacity, Garbage Area, Waste Liquid, Heavy Metal Cations, Bentonite
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi KATI ATIKLARIN DEPOLANMASINDA DOĞAL ZEOLİTLERİN KULLANILMASI İSMAİL AYDEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI 1999, Sayfa 51 Endüstrinin gelişmesi ve nüfus artışı çevre kirliliğini büyük bir sorun haline getirmiştir. Çevre kirliliğinin büyük bir kısmını katı atıklar (çöp) teşkil etmektedir. Geçmiş yıllarda katı atıkların yeraltı sularını kirletmediği görüşü yaygındı. Fakat 1960'lı ve 1970'li yıllarda yapılan araştırmalarda atık sıvısının yeraltı sularını tehlikeli boyutlarda kirlettiği tespit edilmiştir. Bu durum katı atıkların depolama alanlarının ciddi olarak gündeme gelmesine neden olmuştur. Çünkü, önlemsiz katı atık depolan doğal dengeyi tehdit etmektedir. Çöp sıvısının yeraltı sularını kirletmemesi için bir takım önlemler alınmış ve çöp deposu tabanında geçirimsiz ve lm2'si yaklaşık 6 $ olan pahalı bir jeomembran kullanılmaktadır. Jeomembran kullanılması durumunda çöp sıvısının temizlenebilmesi için ek olarak bir arıtma tesisine de ihtiyaç duyulmaktadır. Atık sıvısı içerisinde bulunan ve ağır metal katyonlarını (Cd**, Pb**, Cu** vb.) içerisinde depo edebilecek ucuz ve yeni bir astar malzemesinin kullanılması iyi bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle zeolitler, kirlilik kontrol sistemlerinin tasarımı ve yapımında standart malzemelerden biri haline gelmiştir. Yapılan deneylerde Gördes ve Bigadiç yöresi doğal zeolitleri ile Eskişehir yöresi bentoniti kullanılmıştır. Her iki doğal zeolit türü için kompaksiyon, hidrolik iletkenlik ve katyon değişim kapasitesi deneyleri yapılmıştır. Gördes yöresi doğal zeolitinin hidrolik iletkenliğinin düşük ve katyon değişim kapasitesinin büyük olması nedeniyle jeomembran malzemeye bir alternatif olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master of Science Thesis USEG OF NATURAL ZEOLITES FOR THE STORAGE OF SOLID WASTES İSMAİL AYDEMİR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKO?ULLARI 1999, Page 51 Developing of the industry and growing of population have been becoming serious problem for environmental polution. A grate part of the environmental polution is composed of solid wastes (garbage). In past years, it was thought that the solid wastes had not polluted the undergraundwater. However, in the years of 60' s; and 70's; the investigations has showed that the waste liquids had polluted the undergraundwater in dangerous limits. This result brought upon where the solid waste storage areas should be stuated since solid waste storages which have no precaution, has a destructive structure for the natural balance. In order the prevent the pollution of waste liquids, some precautions has been taken and jeomembrane which is impervious and has a price of 6 $ per m2 was used on the bottom of the waste storage. In the case of jeomembrane usage, additional purification system are required in order to clean the waste liquids. It brings us a solution which requires a usage of a new and cheap liner material which can store the waste liquids containing and heavy metal cations (Cd++, Pb++, Cu++ etc). For this reason, zeolites become one of the standart materials in the design and the production of the pollution control systems. In the experiments, natural zeolites belonging to the Gördes and Bigadiç regions and a bentonite from Eskişehir were used. Compaction, hydraulic conductivity, cation exchange capacity experiments were applied on both types of zeolite. Because of the low hydraulic conductivity and high cation exchange capacity of the Gördes zeolite, it was seen that it is an alternative material with respect to the jeomembrane.