Seramiklerin kapasitör-deşarj tekniği ile kaynaklanması
Joining of ceramics using capacitor-dischange technique
  1. Tez No: 90607
  2. Yazar: ÖZLEM YÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, kaynaklama, ara yüzey, taramalı elektron mikroskobu, enerji saçılımh X-ışınIarı spektrometresi, ıslatma, kayma mukavemeti, Ceramics, joining, interfaces, scanning electron microscopy, energy dispersive X-ray spectroscopy* wetting, shear strength
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SERAMİKLERİN KAPASİTÖR-DEŞARJ TEKNİĞİ İLE KAYNAKLANMASI ÖZLEM YÖRÜK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Servet TURAN 1999 Bu çalışmada bir dizi seramik malzeme, metal folyolar kullanılarak kapasitör-deşarj tekniği ile kaynaklanmıştır. Elde edilen kaynakların mekanik dayanımları kayma testi kullanılarak belirlenmiştir. Ara yüzeylerin mikro yapıları taramalı elektron mikroskobu ile karakterize edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucu iyi bir kaynak için; (i) metalin seramiği ıslatması, (ii) aratabakada bir reaksiyon gerçekleşmesi ve (iii) termal gerilmelerin minumum düzeyde olması için malzemelerin genleşme katsayılarının birbirine yakın olması gerekmektedir. Bunların yanısıra metal folyo kalınlığının uygun olması ve bağ özelliklerinin optimizasyonu için uygun enerji kullanımı gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis JOINING OF CERAMICS USING CAPASITOR-DISCHARGE TECHNIQUE ÖZLEM YÖRÜK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Supervisor: Doç. Dr. Servet TURAN 1999 In this thesis, a series of ceramic materials having metal foils as interlayers were joined using capasitor-discharge technique. The mechanical strength of the joints were measured by means of shear test. The microstructures of interfaces were characterized using a scanning electron microscope attached with a energy dispersive X-ray spectroscopy. As a result of the study, it was determined that for a desirable joining to be obtained, (i) metal should wet the ceramic, (ii) a reaction should to occur at the interface and (iii) thermal stresses should be at a minumum level (so the thermal expansion coefficients should be close to one another). In addition to these, the thickness of metal foils should be suitable and for an optimization of bond properties use of suitable amount of energy is essential.