Laparoskopik histerektomi yapılan hastalarda uterin manipülatör kullanımı ile monte kullanımının karşılaştırılması
Comparison of the use of a uterine manipulator with the use of surgical sponges in patients undergoing laparoscopic hysterectomy
- Tez No: 906087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE MAT, DR. PINAR BİROL İLTER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Uterin manipulatör, laparoskopik histerektomi, monte, Uterine manipulators, laparoscopic hysterectomy, surgical sponge
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Laparoskopik histerektomi de kullanılan manipülatörlerin yerine maliyeti düşük, kolay ulaşılabilir yöntemlerden monte kullanarak cerrahinin güvenli ve hızlı bir şekilde tamamlanabileceğini göstermektir. Gereç ve Yöntemler: Prospektif randomize kontrollü çalışmamıza Mart 2023 ile Temmuz 2023 arasında benign endikasyonlarla Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde laparoskopik histerektomi yapılan 80 hasta dahil edildi. Bu hastalar randomize olarak operasyon öncesi iki gruba ayrılmış 40 hastaya VCare uterin manipülatör, 40 hastaya TLH sırasında manipülasyon için monte kullanılmıştır. Bu iki grup operasyon süresi, kanama miktarı, pnömoperitoneumun devamlığının sağlanma başarısı, manipulatör ve montenin hazırlanma ve takılma süresi, komplikasyon oranları açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmada VCare ve monte kullanılan iki grup arasında demografik ve klinik özellikler açısından istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi (p>0.05). Her iki grupta operasyon süresi, kanama miktarı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Vcare grubunda komplikasyon oranı, pnömoperitoneumun sağlanamama oranın monte grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu izlendi (p < 0.05). Yine Vcare grubunda manipülatör yerleştirilme süresinin monte grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p < 0.05). Sonuç: Tek kullanımlık Vcare uterin manipülatör yerine vajenin genişliğine göre 2 ya da 3 karegazın bir eldiven yardımıyla sarıldığı monteyi kullanarak maliyet etkin ve güvenli bir şekilde cerrahi yapılabilmektedir. Montenin sadece maliyette değil aynı zamanda pnömoperitoneumun korunmasında, komplikasyonların azaltılmasında ve operasyonun hazırılık sürecinin kısaltılmasında da etkili olduğunu ve VCare UM' den üstün olduğunu gördük. Bunu yaparken monte kullanılan vakalarda operasyon süresininde istatistiksel olarak anlamlı derecede uzamadığını VCare ile benzer sürelerde operasyonun tamamlanabildiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to show that the surgery can be completed safely and quickly by using low-cost, easily accessible methods instead of the manipulators used in laparoscopic hysterectomy. Materials and Methods: Our study was planned as a prospective randomized controlled trial. Patients who underwent laparoscopic hysterectomy for benign reasons at Kartal Dr Lütfi Kırdar City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between March 2023 and November 2023 were included in our study. These patients were randomly divided into two groups before the operation. VCare uterine manipulator was used in 40 patients and surgical sponges for manipulation during TLH in 40 patients.. These two groups were compared in terms of operation time, amount of bleeding, provision of pneumoperitoneum, preparation and installation time of the manipulator and placement. Results: In the study, no statistically significant difference was detected between the two groups using Vcare and surgical sponges in terms of demographic and clinical characteristics (p>0.05). No statistically significant difference was detected in both groups in terms of operation time and amount of bleeding. It was observed that the complication rate and the rate of failure to provide pneumoperitoneum were statistically significantly higher in the VCare group compared to the surgical sponges group. (p < 0.05) It was observed that the manipulator placement time in the Vcare group was statistically significantly higher than in the surgical sponges group. (p < 0.05) Conclusions: We think that instead of the disposable VCare uterine manipulator, surgery can be performed in a cost-effective manner by using 2 or 3 surgical sponge are wrapped with a glove, depending on the width of the vagina. We found that surgical sponges are effective not only in cost but also in protecting the pneumoperitoneum, reducing complications and shortening the preparation period for the operation, and is superior to VCare UM. We have seen that in cases where surgical sponges are used, the operation time does not extend to a statistically significant degree, and the operation can be completed in a similar time with VCare.