Asitborik tesislerinin flatasyon atığı şlamın yer karosu bünyesinde değerlendirilmesi
The Utilisation of floatation waste from an acid boric plant in floor tile production
  1. Tez No: 90610
  2. Yazar: MEHMET ÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şlam, Karo, Öğütme, Roller fırın, Sıcaklık, Waste, floor tile, grinding, roller kiln, temperature
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ASİTBORİK TESİSLERİNİN FLOTASYON ATIĞI ŞLAMIN YER KAROSU BÜNYESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ MEHMET ÇİFÇİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yr. Doç. Dr. Ferhat KARA 1999, Sayfa 38 Bu çalışmada yer karosu bünyesine belirli oranlarda şlam ilave edilerek bünyenin fiziksel özelliklerindeki değişimler incelenmiştir. Bu amaçla hazırlanan üç farklı elek bakiyedeki çamura O'dan % 1,0'e kadar şlam ilave edilmiş, farklı sıcaklıklarda pişirilerek % çekme, % su emme, % kütle kaybı ve mukavemet değişimi incelenmiştir. Karoya ilave edilen şlam yüzdesinin artmasıyla karonun % çekmesi ve mukavemeti artarken, % su emmesi azalmıştır. Böylece yüksek elek bakiyeli çamur ile yer karolarının teknik özelliklerinin değiştirilmeden korunabileceği veya roller fırın süresi ve fırın sıcaklıklarının düşürülebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE UTILISATION OF FLOATATION WASTE FROM AN ACID BORIC PLANT IN FLOOR TILE PRODUCTION MEHMET ÇIFÇI Anadolu University Natural Sciences Institute Ceramic Engineering Department Supervisor : Assist. Prof. Dr. Ferhat KARA 1999, Page 38 In this study, certain amounts of floatation waste from an acid boric plant was added to a floor tile body in order to see its influance on the tile's physical properties. For this purpose, 0-1 % waste was added into a tile body milled for various times. Then, the mixtures were fired at various temperatures and shrinkage, water absorption, mass loss and strength of the resultant products were measured. It was observed that increasing amount of waste increases shrinkage and strength of the body while it decreases water absorption. In this way, body milled at shorter times can be fired to desired water absorption values or can be sintered at shorter times or at lower temperatures in a roller kiln.