Hofmann-danon-tipi klatratların infrared spektroskopik bölgesinde incelenmesi M(1,9-diaminononan)Ni(CN)4.G;(M=Ni veya Cd;G=Naftalin, benzen, antrasen, fenantren)
Infrared spectroscopic study of hofmann-danon-type clathrates M(1,9-diaminononane)Ni(CN)4.G;(M=Ni or Cd;G=naphthalene, benzene, anthracene, phenanthrene)
- Tez No: 90611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞENYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hofmann-danon-tipi klatratlar, 9-diaminononan, konuk molekül, titreşim frekanslan, FT-IR spektrometresi, Hofmann-danon-type clathrates, 9-diaminononane, guest molecule, vibrational frequencies, FT-IR spectrometer
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HOFMANN-DANON-TİPİ KLATRATLARIN INFRARED SPEKTROSKOPİK BÖLGESİNDE İNCELENMESİ M(l,9-diaminononan)Ni(CN)4.G; (M=Ni veya Cd; G = naftalin, benzen, antrasen, fenantren) M.TÜRKAY AYTEKTN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Ana bilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Mustafa ŞENYEL 1999, Sayfa 83 Bu çalışmada M(l,9-diaminononan)Ni(CN)4.G (M=Ni, Cd; G=naftalin, benzen, antrasen, fenantren) formülü ile temsil edilen Hofmann-danon-tipi klatratlar kimyasal yollardan elde edildi. Elde edilen klatratlann infrared spektrumlan FT-IR spektrometresi ile 4000 cm“1 - 400 cm”1 spektroskopik bölgesinde kaydedildi. Aynı zamanda yapıya giren konuk moleküllerin sayısı klatratlann elementel analizleri yapılarak belirlendi. Serbest diaminononan molekülünün frekanslanyla bu molekülü içeren klatratlann titreşim frekanstan karşılaştmlarak titreşim frekans ve modlan tayin edildi. Bu titreşim frekanslanndan bazılannın klatrat oluşumu nedeniyle serbest moleküle göre kaydığı gözlendi. Klatratlann infrared spektrumlannda serbest moleküle göre gözlenen frekans kaymalanmn metale bağlı olma, metal ligand titreşim modlan ve çiftlenim nedeni ile ortaya çıktığı belirlendi. Spektrumlann incelenmesi ile klatratlann | M-Ni(CN)4 1 ^ polimerik tabakalanndan meydana geldiği gözlendi. Ligand molekülleri bu tabakalann altında ve üstünde yer almaktadır. Bu yapılarda nikel atomu düzgün karesel düzende siyan molekülüne ait dört karbon atomu ile, metal atomlan ise siyan molekülünün dört azot atomu ve ligand molekülünün iki azot atomu ile çevrilidir. Konuk moleküller ise tabakalar arasındaki boşluklan doldurmaktadır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis INFRARED SPECTROSCOPIC STUDY OF HOFMANN-DANON- TYPE CLATHRATES M(l,9-diaminononane)Ni(CN)4.G; (M = Ni or Cd; G = naphthalene, benzene, anthracene, phenanthrene) M. TURKA Y AYTEKIN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Department Supervisor : AssocProf. Mustafa ŞENYEL 1999, Page 83 In this study Hofmann-danon-type clathrates formulated in M(l,9- diaminononane)Ni(CN)4.G (M=Ni, Cd; G=naphthalene, benzene, anthracene, phenanthrene) are obtained chemically. Infared spectra of the clathrates are recorded with FT-IR spectrometer in the spectroscopic region of 4000 cm“1 - 400 cm”1. We also determined the number of guest molecules in these clathrates structures by spectral analysis. By making comparison and analogy with free diaminononane molecule and the clathrates of this molecule, vibrational frequencies and modes are determined. Frequency shifts in some vibrational modes due to clathrates formation in comparison to the free molecule are observed. It was found out that these shifts were appeared due to bounding metal, metal ligand vibrational modes and coupling. By analyzing the spectra, it has been determined that the clathrates are formed in the polymeric I M-Ni(CN)4 1 x sheets. Ligand molecules are present below and above these sheets. In these structures, nickel atoms are bounded by the four C atoms of CN molecule whereas the metal atoms are surrounded both by the four N atoms of CN molecule and by the two N atoms of ligand molecule. The guest molecules can be accommodated in the cavities between the sheets.