Assessing the effectiveness of aviation security measures in preventing unlawful interferences acts
Havacılık güvenliği önlemlerinin hukuka aykırı müdahale eylemlerini önlemedeki etkinliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 906106
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM TATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Caydırıcılık Teorisi, Emniyet, Güvenlik Önlemleri, Havacılık Güvenliği, Tehdit Azaltma, Yasadışı Müdahale, Aviation Security, Deterrence Theory, Safety, Security Measures, Threat Mitigation, Unlawful Interference
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Çalışmaları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Havacılık sektörü, dünya çapında milyonlarca yolcuyu taşıyan modern bir küresel bağlantıyı temsil etmektedir. Sektördeki en önemli zorluklardan biri terörizm, uçak kaçırma ve sabotaj gibi yasadışı müdahale eylemleri olduğundan, tehditler artmaya devam ettikçe emniyet ve güvenliğin sağlanması çok önemli olabilir. Bu tehditler karşısında havacılık güvenliği yolcuların, mürettebatın, uçakların ve havalimanlarının korunmasında rol oynamaktadır. Bu araştırma, güvenlik protokollerinin uyanışına yol açan geçmiş olayların gözden geçirilmesini ve sektördeki uyarlanabilirliğe evrilmelerini entegre ederek, uygulamaya konulan güvenlik stratejilerinin çeşitli yönlerine yönelmeyi amaçlamaktadır. Bu önlemlerin etkinliğini ve havacılık sektörünü nasıl büyük ölçüde etkilediğini, potansiyel suçluların cezalandırılması yoluyla tehdit tespitinden kaynaklanan sonuçların bu tür eylemleri azaltacağını kabul eden kapsamlı bir caydırıcılık teorik çerçevesi ile anlamak. Metodoloji, güvenlik uzmanlarıyla yapılan derinlemesine görüşmeler yoluyla nitel bir analizi ve uzmanların tekrar eden temalarını ve içgörülerini belirleyen tematik bir analiz yaklaşımını içermektedir. Çalışmanın sonuçları, bu önlemlerin etkinliğinin teknolojik ilerlemeye ve herhangi bir hukuksuzluğu engellerken uluslararası sivil havacılık örgütü tarafından talimat verilen dirençli müdahale kabiliyetine bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Ve ayrıca etkinliğin sağlanmasında gelecekteki tehditleri hafifletecek yeterli güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi tavsiyelerle son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aviation industry stands for modern global connectivity, transporting millions of passengers across the world. Ensuring safety and security can be crucial as threats continue to rise, as one of the most significant challenges in the industry is unlawful interference acts ranging from terrorism, hijacking, and sabotage. In the face of these threats, aviation security plays a role in safeguarding passengers, crew, aircraft, and airports. This research seeks to navigate into various aspects of security strategies put in place by integrating a review of past incidents that led to an awakening of security protocols and their evolution to adaptivity in the sector. Understanding the effectiveness of these measures and how they have greatly impacted the aviation industry with a comprehensive deterrence theoretical framework that adverts to the consequences that arise from threat detection of potential offenders through punishment would mitigate such acts. The methodology involves a qualitative analysis through in-depth interviews with security experts with a thematic analysis approach that identifies recurring themes and insights from experts. Results have revealed through the study that the effectiveness of these measures depends on technological advancement and the ability to respond resiliently to instructions from international civil aviation organizations when hindering any form of unlawfulness. It concludes with recommendations for enhancing adequate security systems that would alleviate future threats and ensure their efficacy.